ФОП помилково показав дохід більше 1 млн грн

18 лютого 2020 Стане у пригоді для: Підприємці на ЄП

Запитання: ФОП на 2-й групі помилково показав у декларації дохід більше 1 млн грн, як виправити?

ФОП помилково показав дохід більше 1 млн грн

Виправити цю помилку в декларації — пів справи, вам ще потрібно бути готовим довести податківцям, чому вказана раніше сума — це не дохід. Адже ви вже встигли включити її до книги та декларації з ЄП.

Нагадаємо, що після перевищення суми підприємницького доходу в 1 млн грн ФОП-єдинники зобов'язані використовувати РРО вже з першого числа місяця кварталу, який іде за кварталом перевищення. Тобто, якщо ліміт в 1 млн грн перевищили в IV кварталі, РРО треба використовувати з 01.01.2020 р.

ФОП на єдиному податку: ліміт в 1 млн грн і РРО

Деталей у запитанні читача немає — ми пофантазуємо, що мається на увазі під «помилково», до того ж це може бути корисно і для інших ФОП-єдинників.

Повернули гроші покупцю, загальна сума доходу зменшилася і стала менше 1 млн грн

Єдинники не включають до доходу суми, які повертають покупцю в разі повернення товару, розірвання договору / за листом-заявою про повернення (пп. 5 п. 292.11 ПКУ). У вас мають бути на руках документи, що підтверджують таке повернення.

Важливо врахувати один момент: повернення грошей повинно відбутися до закінчення звітного періоду, в якому ви перевищили ліміт в 1 млн грн і після якого треба використовувати РРО.

На 2-й групі звітний період — це рік. Але в цьому випадку йдеться про квартал, адже після перевищення доходу в 1 млн грн треба почати використовувати РРО з першого числа нового кварталу, який настає після перевищення. Інакше кажучи, отримати і повернути гроші треба протягом кварталу.

2-а група єдиного податку

Якщо ви перевищили 1 млн грн доходу в IV кварталі 2019 року, але в цьому ж кварталі повернули на вимогу клієнта суму авансу і після повернення загальний дохід став менше мільйона — обов'язок використовувати РРО не повинен виникнути. У декларації ви показуєте суму доходу, скориговану з урахуванням повернення.

Повернення також треба відобразити в книзі обліку доходів: укажіть суму повернення в графі 3, щоб зменшити загальну суму доходу в графі 6.

Все, що потрібно знати підприємцю про книгу обліку доходів

Податківці можуть і не погодитися з тим, що в такого платника немає обов'язку використовувати РРО, адже ліміт був перевищений. Щоб убезпечити себе, можете звернутися за індивідуальною консультацією, складання запиту на її одержання краще довірити досвідченому бухгалтеру.

Перевищили ліміт в 1 млн грн в одному кварталі, повернення в наступному

У такому випадку, якщо зможете довести податківцям, що ви не зобов'язані використовувати РРО, це буде дивом.

Адже якщо за підсумками 2019 року ви задекларували більше 1 млн грн, визнали цей дохід у книзі, ви повинні із січня 2020 року почати використовувати РРО (п. 296.10 ПКУ). Навіть якщо, припустимо, у січні вам довелося повернути контрагенту раніше отриманий аванс, через який був перевищений ліміт.

Якби перевищення і повернення відбулися в одному кварталі, був би сенс поборотися за право не використовувати РРО, але в такому випадку це малоймовірно.

Не використовувати РРО навіть при перевищенні мільйонного ліміту можна, якщо працюєте виключно з безготівковими оплатами.

Помилка в підрахунках доходу

Якщо неправильно порахували дохід за 2019 рік, вийшло більше 1 млн грн, а насправді дохід менше, але ви вже встигли подати декларацію з неправильними даними, — це можна виправити.

Строк подання декларації з єдиного податку за 2019 рік для 1–2-ї груп ще не минув. 2 березня — останній день.

Як заповнити декларацію ФОП 1–2-ї груп ЄП

Тому ви можете подати декларацію зі статусом «звітна нова» і вказати правильну суму доходу.
У рядку «01» поставте відмітку напроти типу декларації «нова звітна».

Решту даних заповніть як у попередній декларації, але в рядку «04» вкажіть правильну суму доходу.

На рахунок ФОП помилково надійшли гроші

Помилково перерахували гроші на рахунок, але ви їх повернули

Такі суми в дохід ви не включаєте, але тільки якщо помилкові суми отримані та повернуті в одному кварталі. Якщо процедура повернення помилково отриманих коштів проведена за законом і у вас є письмове прохання від їхнього власника повернути гроші, проблем не буде.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки