Єдиний рахунок для сплати податків, кредити від держави, РРО і сплата оренди через Приват24

18 квітня 2020 Стане у пригоді для: Підприємці

Кабмін розширив коло суб'єктів підприємництва, які можуть отримати доступні кредити за програмою «Доступні кредити 5-7-9%».

Єдиний рахунок для сплати податків, кредити від держави, РРО і сплата оренди через Приват24

Єдиний рахунок для сплати податків запрацює в січні 2021 року

З 1 січня 2021 року запрацює єдиний рахунок для сплати податків і зборів, ЄСВ (ЗУ № 559-IX).

Податки, які не можна буде сплатити через єдиний рахунок: ПДВ, акцизний податок з реалізації палива та спирту етилового, митні платежі.

Єдиний рахунок буде відкрито за бажанням платника на рівні Державної казначейської служби.

РРО і сплата оренди через Приват24

Податківці плутано роз’яснили, в яких випадках треба застосовувати РРО при отриманні оплати оренди, проведеної через Приват24 (ІПК ДПСУ від 16.03.2020 р. № 1087/6/99-00-05-04-01-06/ІПК). 

В індивідуальній консультації нагадали, що РРО та РК застосовувати не потрібно, якщо на місці надання послуг не проводяться готівкові розрахунки (п. 12 ст. 9 ЗУ «Про РРО»).

Застосовувати РРО не обов'язково, якщо місце розрахунків визначити неможливо, як у випадку з отриманням споживачем комп'ютерних програм, електронних книг, довідок, висновків, експертних оцінок, договорів, квитанцій, рахунків, тобто того, що надається виключно в електронній формі.

Не обов'язково застосовувати РРО, якщо здійснюєте лише безготівкові розрахунки: з рахунку на рахунок або через банк. Але ДПС не роз'яснила: оплата через Приват24 (чи іншу подібну систему) — це готівкові чи безготівкові розрахунки — і порекомендувала звертатися з такими запитаннями до НБУ.

Треба використовувати РРО у всіх інших випадках, якщо клієнт одержує товари/послуги, у тому числі замовлені та оплачені через інтернет.

Але в разі отримання орендної плати:

  • виключно в безготівковій формі (з розрахункового рахунку на розрахунковий рахунок / через касу банку) — застосовувати РРО не обов'язково;
  • через платіжні системи Приват24, Монобанк, LiqPay, Portmone та інші, тобто із застосуванням інтернет-еквайрингу — застосовувати РРО не обов'язково у випадках, якщо орендодавець надав орендарю рахунок на оплату в електронному вигляді через інтернет, без фізичного контакту одне з одним (швидше за все, йдеться про паперовий рахунок).

Якщо РРО використовувати зобов'язані, а плата за оренду отримана в неробочий час. Така операція реєструється через РРО за підсумками робочого дня, в якому отримали дохід. Датою одержання доходу вважається дата зарахування грошей на рахунок або отримання готівки в касу. Джерело: «Дебет-Кредит».

Кредити від держави: можна не платити відсотки, повернення з відстрочкою на 9 місяців

Кабмін анонсував розширення кола суб'єктів підприємництва, які можуть отримати доступні кредити за програмою «Доступні кредити 5-7-9%».

Подавати заявку на кредит можуть підприємці з максимальним рівнем річного доходу до 100 млн грн (було 50 млн грн). А максимальна сума кредиту збільшиться до 3 млн грн (було 1,5 млн грн).

Строк звернення по кредит у рамках антикризових заходів: під час карантину і протягом 90 днів після його скасування. Кредит можна буде взяти з відстрочкою до 9 місяців.

Перелік цілей, на які можна взяти кредит, теж розшириться:

  • упівля нежитлової нерухомості без права передачі в платне/безплатне користування третім особам;
  • придбання об'єктів права інтелектуальної власності за договорами комерційної концесії (франчайзингу), пов'язаних з реалізацією СПД інвестиційного проекту;
  • поповнення обігових коштів у розмірі не більше 25% від загальної вартості інвестиційного проекту, що фінансується за рахунок кредитних грошей.

Що ще: інвестиційні цілі, пов'язані з виробництвом лікарських засобів, медвиробів і медобладнання, купівля нежитлової нерухомості або франшизи, поповнення обігових коштів тощо.

Програма розширена і на можливості кредитування для рефінансування наявних заборгованостей. Умови для отримання такої позики:

  • збереження не менше 60% фонду оплати праці та 80% чисельності співробітників порівняно зі станом на 1 березня 2020 року;
  • розмір річного доходу не повинен перевищувати суму, еквівалентну 10 млн євро;
  • відсутність недіючих кредитів (NPL) станом на 1 березня 2020 року.

До 31 травня не будуть штрафувати за несвоєчасну сплату ЄСВ

Податківці нагадали: тимчасово, до 31 травня, не застосовуватимуть штрафні санкції стосовно ЄСВ за ч. 11 ст. 25 ЗУ «Про ЄСВ» за:

  • несвоєчасну сплату внеску;
  • неповну сплату або несвоєчасну сплату внеску одночасно з видачею сум, на які ЄСВ нараховується (авансових платежів);
  • несвоєчасне подання звітності з ЄСВ, якщо порушення вчинено з 1 по 31 березня, з 1 по 30 квітня, з 1 по 31 травня.

До 31 травня продовжили строки ненарахування пені за ЄСВ, і підлягає списанню пеня, нарахована з 1 по 31 березня, з 1 по 30 квітня та з 1 по 31 травня. 

Податківці нагадали, що не можна торгувати алкоголем за ліцензією з іншого місця торгівлі

ДПС роз'яснила: при тимчасовій (виїзній) торгівлі алкоголем не можна використовувати алкогольну ліцензію, видану на інше місце торгівлі. 

У заяві про видачу ліцензії на роздрібну торгівлю алкоголем указують адресу місця торгівлі, перелік РРО (КОРО), що перебувають там. Отримувати ліцензію потрібно на кожне місце торгівлі окремо.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки