ФОП закривається: як звільнити вагітну працівницю

25 червня 2020 Стане у пригоді для: Підприємці

Запитання: закриваю ФОП, є вагітна працівниця, як звільнити без наслідків?

ФОП закривається: як звільнити вагітну працівницю

Домовитися по-хорошому

При закритті ФОП роботодавці намагаються домовитися зі співробітниками про звільнення: за власним бажанням — це ст. 38 КЗпП.

Або хоча б за згодою сторін — на підставі п. 1 ст. 36 КЗпП, без двотижневого відпрацювання.

Як ФОП звільнити співробітника без наслідків

При звільненні за п. 1 ст. 36 КЗпП співробітниця за бажання може звернутися в центр зайнятості та з 8-го дня отримувати допомогу у зв'язку з безробіттям.  Вирішить звільнитися за власним бажанням — зможе стати на облік у службі зайнятості, але допомогу отримуватиме тільки через 2 місяці.

Звільнити з обов'язковим працевлаштуванням

Закон забороняє звільняти вагітних, а ще працівниць із дітьми до 3 років, у деяких випадках до 6. А домовитися про звільнення вдається не завжди, і працівників доводиться звільняти на підставі п. 1 ст. 40 КЗпП — з ініціативи роботодавця.

Звільнити вагітну при закритті ФОП можна тільки з умовою, щоб ви обов'язково її працевлаштуєте (ст. 184 КЗпП). Це стосується і співробітниць, які перебувають у відпустці по догляду за дитиною.

Норма КЗпП вважається виконаною, якщо працівник працевлаштований у перший день після звільнення, тобто  немає жодного дня перерви між днем звільнення і виходу на іншу роботу.

Будемо чесні, непросто знайти нове робоче місце вагітній працівниці за фахом, особливо в малих містах. Які є варіанти: можете звернутися з проханням допомогти з працевлаштуванням у центр зайнятості, із запитом до інших суб'єктів господарювання, можливо, їм потрібні такі спеціалісти, як ваша співробітниця. 

Заздалегідь з'ясуйте, чи зможе жінка працювати дистанційно або вийти з декрету раніше, ніж через три роки. Чи, можливо, замість неї у відпустку по догляду за дитиною піде чоловік, мати або батько. Це спростить вам пошуки нового роботодавця.

Кожну пропозицію роботи слід оформляти документально. Бо якщо працівниці роботу запропонували, а вона відмовилася з поважних причин (наприклад, за станом здоров'я), ваш обов'язок працевлаштувати її вважається невиконаним (лист Мінпраці від 09.04.2010 р. № 68/06/186-10).

Якщо запропонована робота підходить, звільняєте співробітницю за п. 5 ст. 36 КЗпП — припинення трудового договору у зв'язку з переведенням працівника з його згоди на інше підприємство, в установу, організацію.

Співробітниця без поважних причин відхиляє адекватні пропозиції працевлаштування за фахом. У вас на руках повинні бути документи, які підтверджують, що роботу пропонували, — вважається, що свої зобов'язання ви виконали і можете звільнити за п. 1 ст. 40 КЗпП.

Що з декретними виплатами

Закриваєте ФОП після того, як вагітна співробітниця отримала лікарняний. Як роботодавець ви повинні подати заявку на виплату декретних виплат до Фонду соцстраху, щоб працівниця не хвилювалася, що не отримає декретні, якщо ви закриєтеся. Адже в неї є право на одержання цих грошей при настанні страхового випадку (ст. 19 ЗУ № 1105).

Алгоритм оформлення декретних на співробітників описаний у статті «Декрет працівників ФОП», радимо прочитати її.

Декрет працівниці ФОП

Якщо листок непрацездатності у зв'язку з вагітністю та пологами виданий, коли ви ще працювали, а ліквідувалися пізніше, виплату декретних здійснює робочий орган Фонду соцстраху за місцем обліку ліквідованого ФОП.

Щоб отримати гроші, працівниця має надати у Фонда соцстраху:

  • листок непрацездатності;
  • документ, що підтверджує закриття ФОП-роботодавця, відомості з Єдиного держреєстру. Копію можете надати ви або співробітник може роздрукувати самостійно на сайті Мін’юсту.

Роботодавець закривається, вагітна працівниця погоджується звільнитися. Якщо вона стане на облік у центрі зайнятості, то зможе розраховувати на допомогу згідно зі ст. 7 ЗУ «Про держдопомогу сім'ям з дітьми». Право на отримання виплати по вагітності та пологах у 2020 році має кожна вагітна жінка (п.п. 2–3 Порядку № 1751). Допомога по вагітності та пологах надається жінкам:

  • звільненим у зв'язку з ліквідацією підприємства, установи чи організації, — у розмірі 100% середньомісячного доходу, але не менше 25% від прожиткового мінімуму для працездатної особи з розрахунку на місяць, з 1 липня 2020 року ця мінімальна сума складе — 529,50 грн, а з 1 грудня — 547,25 грн;
  • звільненим за згодою сторін / за власним бажанням, якщо згодом людина стала на облік у ЦЗ, — у розмірі 100% мінімального розміру допомоги у зв'язку з безробіттям.

Тож до моменту отримання лікарняного листка, маючи статус безробітної жінка зможе отримувати, як мінімум мінімальний розмір допомоги у зв'язку з безробіттям з 01.03.2020 р. становить: 650 грн і 1800 грн, залежить від трудового стажу жінки, тривалості періоду безробіття.

Допомогу у зв'язку з вагітністю та пологами безробітним матерям, які перебувають на обліку в центрі зайнятості, виплачує управління праці та соцзахисту населення (постанова ФСС № 211). Отримати і допомогу в зв'язку з безробіттям, і декретні, жінка не зможе.

Трудовий договір уклали до 2015 року і реєстрували в центрі зайнятості. Можете зареєструвати і його розірвання, але це не обов'язково. Та й служба зайнятості не завжди погоджується це робити, а працівник все одно має право звернутися у відділення Пенсійного фонду та отримати виписку на підставі даних Держреєстру застрахованих осіб, де зазначена дата розірвання трудових відносин.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки