Держпраці перевірить роботодавців, на яких скаржилися в період карантину

31 травня 2020 Стане у пригоді для: Підприємці

Підстави для інспекційних відвідувань — звернення громадян, що надійшли протягом карантину, які вимагають перевірки викладених у них фактів.

Держпраці перевірить роботодавців, на яких скаржилися в період карантину

ФОП не платитимуть ЄСВ за місяці без доходу, але не всі

Президент підписав ЗУ № 592 (законопроєкт № 2166), за яким ФОП-загальносистемники, самозайняті особи та члени фермерських господарств звільняються від сплати ЄСВ за себе за ті місяці, коли не отримували доходу.

Від сплати ЄСВ будуть звільнені самозайняті особи та ФОП, які одночасно є найманими працівниками, якщо ЄСВ за них сплатив роботодавець.

Набуде чинності ця норма з 1 січня 2021 року.

ФОП-єдинники, як і раніше, зобов'язані сплачувати ЄСВ за себе, у тому числі за місяці без доходу.

Ще ЗУ № 592 дозволяє держреєстрацію припинення підприємницької діяльності для ФОП, які не вели діяльність і не отримували доходів з 2017 року, шляхом списання їм недоїмки з ЄСВ, штрафів і пені.

Держпраці відновлює позапланові перевірки

У Держпраці заявили, що за дорученням прем'єра регіональні відділення Держпраці відновлюють проведення позапланових перевірок та інспекційних відвідувань.

Підстави для інспекційних відвідувань — звернення громадян, що надійшли протягом карантину, які вимагають перевірки викладених у них фактів.

Нагадуємо, що Держпраці проводить перевірки без попередження.

Мораторій на штрафи з ЄСВ і податків до кінця карантину

Президент підписав ЗУ № 591-IX, згідно з яким період незастосування штрафів за прострочення сплати податків продовжено. Раніше діяла норма, за якою штрафи з податків за карантинні місяці не застосовували по 31 травня.

Не будуть застосовувати штрафи з ЄСВ за порушення, вчинені з 1 березня до останнього календарного дня місяця (включно), у якому завершується карантин. Про які штрафи йдеться:

  • несвоєчасна сплата (перерахування) ЄСВ;
  • неповна/несвоєчасна сплата ЄСВ одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується внесок;
  • несвоєчасне подання звітності, передбаченої ЗУ «Про ЄСВ».

Продовжено період ненарахування пені за недоплату з ЄСВ (пеня, нарахована за цей період, підлягає скасуванню).

Не будуть застосовувати штрафи з податків, за порушення норм ПКУ, здійснені з 1 березня до останнього календарного дня місяця (включно), у якому завершується карантин. Крім санкцій за:

  • порушення вимог до договорів довгострокового страхування життя / договорів страхування в межах недержавного пенсійного забезпечення, зокрема страхування додаткової пенсії;
  • відчуження майна, яке перебуває в податковій заставі, без згоди контролюючого органу;
  • порушення вимог законодавства в частині: порушення нарахування, декларування та сплати ПДВ, акцизного податку, рентної плати; обліку, виробництва, зберігання і транспортування пального, спирту етилового, алкогольних напоїв і тютюнових виробів; цільового використання пального, спирту етилового платниками податків тощо. 

Сплата ПДФО з продажу авто фізособою: з другого продажу — 5%, з третього —18%

Податківці роз'яснили: з 23 травня набула чинності норма, за якою дохід від продажу третього та наступних авто, отриманий протягом року, оподатковується ПДФО за ставкою 18% (ст. 173 ПКУ). За продаж другого авто треба заплатити 5% ПДФО. А продаж одного авто фізособою не оподатковується ПДФО.  

Нові строки подання заяви на ПДВ

У податковій роз'яснили, що подавати заяву № 1-ПДВ треба не пізніше ніж за 10 днів до початку місяця, з якого СПД планує стати платником ПДВ:

  • при добровільній зміні ставки ЄП без ПДВ на ставку ЄП 3% для платників ПДВ (пп. «б» пп. 4 п. 293.8 ПКУ);
  • при добровільній реєстрації платником ПДВ — не пізніше ніж за 10 к. д. до початку податкового періоду, з якого СПД буде вважатися платником ПДВ (п. 6 п. 180.1 ПКУ);
  • при переході зі спрощеної системи, яка не передбачає сплати ПДВ, на іншу систему, коли платник відповідає вимогам (п. 181.1 ПКУ), — не пізніше 10-го числа першого календарного місяця, у якому відбувся перехід.

У заяві треба вказати запланований день реєстрації платником ПДВ — відповідає даті початку календарного місяця, з якого СПД вважатиметься платником ПДВ і матиме право на податковий кредит і складання податкових накладних.

Що треба знати про ПДВ підприємцю

Якщо останній день строку подання заяви — вихідний, святковий або неробочий день, останнім днем строку вважається наступний робочий день (консультація в ЗІР, підкатегорія 101.02). 

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки