Книгу доходів можна не вести з 1 січня, мінімалку хочуть збільшити з 1 вересня

08 серпня 2020 Стане у пригоді для: Підприємці

Книгу доходів можна не вести з 1 січня, мінімалку хочуть збільшити з 1 вересня

7–13 серпня для отримання ЕЦП треба надати установчі документи

Якщо будете отримувати ЕЦП податкової з 7 по 13 серпня, обов'язково треба буде надати паперові оригінали або нотаріально засвідчені копії установчих документів (статут юрособи, установчий договір, рішення про створення юрособи, що діє на підставі модельного статуту, наказ про призначення керівника тощо).

Така вимога є тимчасовою: з 7 по 13 серпня Єдиний держреєстр буде недоступний через проведення оновлень.

Оновлений реєстр запрацював з 13 серпня.

Закон про скасування книг обліку набув чинності

8 серпня набув чинності ЗУ № 786, але норма про скасування ведення книги ФОП 1–3-ї груп ЄП почне діяти тільки з 1 січня 2021 року.

Вести облік при цьому потрібно, але у вільній формі, на папері чи в електронному вигляді, відображати треба доходи, отримані за результатами місяця.

Із цієї ж дати запрацює норма для ФОП на загальній системі, за якою вони зобов'язані будуть вести облік доходів і витрат і мати підтвердні документи про походження товару. У паперовій чи електронній формі, у тому числі через кабінет платника.

А норма про скасування обов'язкового підписання з податковою договору про визнання електронних документів почне діяти з 8 листопада 2020 року (п. 49.4 ПКУ).

Мінімалку хочуть підвищити на 277 грн з 1 вересня. Платіж з ЄСВ збільшиться

Президент подав у Верховну Раду законопроєкт № 3963, яким пропонує внести зміни в Держбюджет на 2020 рік і з 1 вересня підвищити мінімальну зарплату:

  • до 5 тис. грн на місяць (зараз 4723 грн);
  • при погодинній оплаті — 29,2 грн (зараз 28,31 грн).

Це означає, що мінімальний розмір ЄСВ підвищиться до 1100 грн на місяць або 3300 грн на квартал. Зараз — 1039,06 грн/міс., 3117,18 грн/квартал.

Кому з єдинників треба вести облік товарів

Податківці нагадали, що за загальним правилом СПД, які використовують готівкові та безготівкові розрахунки, зобов'язані вести облік товарних запасів і продавати лише ті товари, які відображені в такому обліку.

При перевірці податківцям треба надати документи про підтвердження обліку і про походження товару, які є на місці продажу на момент перевірки. Можна в електронному або паперовому вигляді (консультація в ЗІР, підкатегорія 109.02).

Ці вимоги поширюються не на всіх ФОП-єдинників, а тільки на платників ПДВ, ФОП, які торгують технічно складними побутовими товарами, що підлягають гарантійному ремонту, продають лікарські засоби та медвироби, ювелірні та побутові вироби з дорогоцінних металів. Такі продавці зобов'язані використовувати РРО.

У які строки відповідати на запити податківців

ДПС нагадала платникам податків, що вони зобов'язані відповідати на запити податківців протягом 15 робочих днів з дня, що настає після отримання запиту.

При проведенні зустрічної звірки — протягом 10 робочих днів з дня, що настає за днем одержання запиту. Надавати дані можна в електронному або паперовому виді, на вибір.

Якщо самі податківці склали запит із порушеннями (абз. 1–5 п. 73.3 ПКУ), платник не зобов'язаний відповідати на нього.

Водночас за п. 78.1 ПКУ документальна позапланова перевірка може бути проведена, якщо платник на запит податківців не надасть пояснення та їх документальні підтвердження щодо порушення ним норм законодавства. За цією статтею строк для відповіді — 15 робочих днів з дня, що настає після отримання запиту.

Чим відрізняється чек, сформований на ПРРО в офлайн-режимі

Податківці роз'яснили, чим відрізняється чек, сформований на програмному РРО, коли немає доступу до інтернету.

У чеку, сформованому офлайн, буде ​​відмітка про проведення операції через ПРРОПрограний реєстратор розрахункових операцій в автономному режимі та контрольне число (консультація в ЗІР, підкатегорія 109.10).

В решті зміст і форма чеків, сформованих в офлайн- і онлайн-режимі, однакові.

Як ФОП використовувати РРО з 1 серпня

ДПС нагадала, що ПРРО і звичайний РРО можна не використовувати, якщо СПД проводить розрахунки в безготівковій формі через касу банку.

При розрахунках готівкою та розрахунках платіжними засобами ПРРО та РРО треба використовувати (консультація в ЗІР, підкатегорія 109.10).

Безготівкові розрахунки — це перерахування грошей з рахунку платника на рахунок одержувача, а також перерахування готівки через касу банку на рахунки одержувачів коштів (п. 1.4 гл. 1 Інструкції № 22).

РРО і РК не застосовують, якщо в місці одержання товарів / надання послуг (склади, місця зберігання товарів, оптова торгівля тощо) готівку при розрахунках не використовують (п. 12 ст. 9 ЗУ № 265).

Допомогу на дітей ФОП припинять виплачувати з вересня

Кабмін постановою № 641 вирішив припинити виплату допомог на дітей ФОП з вересня 2020 року.

Допомога на дітей для ФОП, Держпраці нагадала, що простій оплачується

Аргументовано рішення тим, що після ослаблення карантину більшість підприємців відновили діяльність.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки