НБУ рекомендує переходити на безготівкові гроші, можлива заборона перевірок під час карантину, нові форми заяв на ЕЦП

14 березня 2020 Стане у пригоді для: Підприємці

Пропонується заборонити заходи держнагляду і контролю на період проведення заходів, пов'язаних із запобіганням і боротьбою з коронавірусом.

НБУ рекомендує переходити на безготівкові гроші, можлива заборона перевірок під час карантину, нові форми заяв на ЕЦП

Перевірки бізнесу на час карантину хочуть заборонити

МОЗ підготувало законопроект «Про першочергові рішення, пов'язані з запобіганням, профілактикою і ліквідацією коронавирусу COVID-19».

Що пропонується:

  1. Можливість працювати вдома.
  2. Заборонити заходи держнагляду і контролю на період проведення заходів, пов'язаних із запобіганням і боротьбою з коронавірусом.
  3. Посилення контролю в'їзду та виїзду в Україну.
  4. Алгоритм примусової ізоляції / самоізоляції та відповідальність за недотримання карантину.
  5. Спростити процедуру закупівлі товарів / робіт / послуг для запобігання та боротьби з коронавірусом, для прискорення процесу закупівлі засобів індивідуального захисту і тест-систем.
  6. Заборонити масові заходи з чисельністю понад 200 осіб.

Рекомендації Держпраці роботодавцям

Ось що рекомендує Держпраці роботодавцям на період карантину.

Піклуватися про чистоту на робочих місцях працівників. Робочі поверхні слід регулярно протирати деззасобами.

Пропагандувати миття рук і провітрювання приміщень. На видних місцях — диспенсери з деззасобами, і регулярно заправляти їх. Також Держпраці рекомендує розвісити інформаційні плакати про необхідність мити руки й провітрювати приміщення, також рекомендує читати лекції, проводити брифінги, зустрічі. Як варіант можна видати розпорядження про використання масок і деззасобів, щоб працівники не ігнорували нерозважливо усні рекомендації.

Маски для обличчя. Ними рекомендують обзавестися, якщо є скупчення людей із нежиттю (кашлем) на роботі. Для утилізації одноразових масок (фільтрів для масок) треба використовувати спеціальні урни.

Якщо у працівника температура вище 37,3 °C і є ознаки застуди. Рекомендуйте залишатися вдома, навіть якщо у людини легкі симптоми. І пам'ятайте, що прийом жарознижуючих на кшталт парацетамолу/ацетамінофену, ібупрофену чи аспірину може лише замаскувати захворювання (інфікування).

Також рекомендується в разі виявлення первинних ознак захворювання негайно направити працівника для медогляду й встановлення діагнозу.

Мінекономіки та Держпраці нагадали: відсутність працівника у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності, хворобою, що підтверджується документами, не може бути підставою для звільнення.

Дистанційна робота. Як роботодавець ви можете на час карантину перевести співробітників на віддалену роботу вдома, якщо це можливо, або на гнучкий режим робочого часу. Щоправда, у такому разі працівники повинні бути забезпечені всім необхідним для виконання завдань.

НБУ пропонує перейти на безготівкові розрахунки на час карантину, а ДПС просить подавати звітність онлайн

Нацбанк рекомендував використовувати безготівкові розрахунки, мити руки після торкання до грошей, протирати картки й смартфони. 

Ось рекомендації НБУ:

  • мити руки після торкання до банкнот і монет, особливо перед вживанням їжі. Не торкатися очей, носа, рота після контакту з банкнотами й монетами;
  • використовувати безготівкові розрахунки: картки, розрахунки за допомогою Apple Pay, Google Pay, мобільних і розумних годинників;
  • періодично дезінфікувати платіжні картки, смартфони, кулькові та чорнильні ручки, якими проставляють підписи у квитанціях, платіжних документах.

У НБУ уточнили, що можна замовляти й оплачувати продукти й товари онлайн, зайвий раз не відвідувати банки та користуватися дистанційним обслуговуванням, платити за комуналку та інші послуги теж можна онлайн.

Готівку, яку НБУ отримує від банків, поміщають в окреме сховище на 14 днів з метою запобігання поширенню коронавірусу.

Потім банкноти обробляють за допомогою спеціалізованих високошвидкісних машин. Банкноти, придатні для повернення в обіг, упаковують у пачки та термоусадкову плівку. На цьому етапі пачки банкнот у термоусадковій печі піддаються температурному шоку (160 °C), що теж сприятиме боротьбі з вірусом.

А ДПС просить платників використовувати електронні сервіси податкової.

Нові форми заяв на ЕЦП

З 12 березня діють нові реєстраційні документи для отримання ЕЦП.

Реєстраційна картка на отримання ЕЦП-2020 (діє з 12.03.2020 р.)

Також ІДД ДПС почав формувати кваліфіковані сертифікати електронної печатки ФОП для програмних РРО, які почнуть діяти з 19 квітня, після набрання чинності норм Закону № 128-IX.

Реєстраційні форми документів старого зразка окремі пункти реєстрації користувачів прийматимуть до 01.04.2020 р. включно.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки