Як ФОП зареєструвати КВЕД онлайн: що врахувати єдинникам

09 березня 2021 Стане у пригоді для: Підприємці

Щоб все зробити правильно, ФОП-єдинникам потрібно спочатку внести нові коди КВЕД до Єдиного держреєстру, а потім — до реєстру платників ЄП.

Як ФОП зареєструвати КВЕД онлайн: що врахувати єдинникам

Зареєструвати можна все разом

Раніше треба було подати заяву про внесення змін до ЄДР, а потім окремо заповнювати та подавати заяву про реєстрацію нових КВЕД у Реєстрі єдинників. У кабінеті платника податків відповідної форми немає, тож треба було подавати скан-копію через розділ «Листування з податковою».

Зараз все можна зробити через сервіс «Дія». Зміни в обох реєстрах з'являться на наступного робочого дня.

Щоб працювати в «Дії», потрібен ключ КЕП.

Для початку вам потрібно зареєструватися в сервісі, якщо ще не зареєстровані, вказати свої дані: адресу, номер телефону та електронну пошту, підтвердити реєстрацію.

Для реєстрації КВЕД у меню «Послуги» виберіть «Внесення змін про ФОП».

Крок № 1. У блоці «Види економічної діяльності» натисніть «Редагувати».

У рядку для внесення нових видів діяльності почніть вводити код КВЕД, система підкаже потрібний, виберіть його і збережіть, натиснувши на кнопку «Редагувати».

Вписати можна будь-яку кількість кодів.

Після того як КВЕД обраний, натисніть «Редагувати». А в кінці сторінки — «Далі».

Крок № 2. Система запитає вас, чи є ви платником єдиного податку. Укажіть «Так», щоб відразу внести зміни до реєстру платників ЄП.

Крок № 3. Укажіть податкову, у якій перебуваєте на обліку. Ці дані можна подивитися в кабінеті платника. Також вкажіть свою податкову адресу, за якою ви зареєстровані як ФОП.

На наступному, кроці № 4 потрібно буде вказати адресу, за якою ведете діяльність.

Припустимо, ви реєструєте новий КВЕД, щоб займатися роздрібною торгівлею, треба вказати адресу точки. Також це може бути адреса офісу тощо.

На останньому кроці перевірте правильність даних.

Підпишіть заяви ключем КЕП і надішліть заяви.

Коли КВЕД будуть внесені до реєстрів — а це займає 24 години, якщо подали заяви в робочий день, — на електронну пошту, за якою зареєстровані в «Дії», прийде лист про те, що дані ФОП змінені, й посилання для перевірки змін у ЄДР та реєстр платників ЄП.

Коли подавати заяву

Як ви знаєте, ФОП-єдинники можуть отримувати дохід тільки за тими КВЕД, які внесені  до Реєстру платників єдиного податку.

Якщо отримуєте оплати в рамках договорів за видами діяльності, які не зареєстрували, — це порушення. Щойно його виявлять податківці, вашу реєстрацію платника єдиного податку анулюють, а з отриманих за незареєстрованими КВЕД доходів зобов'яжуть сплатити ЄП за ставкою 15%.

Зокрема, податківці наполягають, що ФОП 3-ї групи зобов'язані перейти на загальну систему, якщо отриманий дохід за видами діяльності, не зазначеними у реєстрі єдинників (консультація в ЗІР, категорія 107.04).

Для 1-ї та 2-ї груп ЄП це важливо ще й тому, що ставку єдиного податку місцеві ради встановлюють залежно від видів діяльності.

Як діяти, щоб убезпечити себе: спочатку реєструєте новий КВЕД, потім отримуєте за ними дохід.

Щоправда, податківці дозволяють 3-й групі подати заяву разом з декларацією за квартал, в якому отримали дохід від нового виду діяльності.

Якщо пішли іншим шляхом і реєструєте нові КВЕД вручну або через посередника, дотримуйтеся цих строків. Термін подання заяви податківцям: не пізніше 20-го числа місяця після внесення нових КВЕД до Держреєстру (п. 298.5 ПКУ).

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки