Квитанція термінала — не розрахунковий документ, податкову знижку не застосовують до доходів ФОП

16 лютого 2020 Стане у пригоді для: Підприємці

ФОП не має права на податкову знижку за підприємницькими доходами, а ФОП, який одночасно є найманим працівником, — має.

Квитанція термінала — не розрахунковий документ, податкову знижку не застосовують до доходів ФОП

За борги з ЄСВ можуть заарештувати майно СПД

13 лютого набули чинності зміни до Закону «Про ЄСВ».

Що треба знати підприємцям:

Уточнено норму, за якою, якщо протягом 10 календарних днів із дня отримання вимоги про сплату недоїмки, штрафу і пені ця сума не сплачена, і не оскаржена в адміністративному або в судовому порядку, податківці направляють вимогу в підрозділ виконавчої служби (ст. 25 ЗУ «Про ЄСВ»). Якщо в заяві стягувача:

  • зазначений рахунок СПД-боржника, після відкриття виконавчого провадження виконавець має право накласти арешт на гроші боржника (ст. 26 ЗУ «Про ЄСВ»).
  • перераховано майно — можуть накласти арешт на майно.

До Мінфіну перейшли повноваження із встановлення форм, строків і порядку прийняття та обробки звітності з ЄСВ. А до реєстру страхувальників внесуть інформацію про реєстраційний номер платника ЄСВ.

Не підлягають оскарженню зобов'язання зі сплати ЄСВ, самостійно визначені платником (ст. 25 ЗУ «Про ЄСВ»). 

Зберігати квитанції платіжних терміналів не треба

Податківці нагадали, що квитанція платіжного термінала тільки підтверджує ініціювання переведення грошей з рахунку покупця на рахунок продавця і не є розрахунковим документом. 

Так, суми доходів у ФОП-єдинників й доходів і витрат у загальносистемників мають підтверджуватися первинними документами.

Первинні документи у підприємця

Розрахунковий документ — чек РРО, товарний чек, розрахункова квитанція — підтверджує факт продажу, може бути надрукований або заповнюється вручну (ст. 2 ЗУ «Про РРО»). А квитанція платіжного термінала розрахунковим документом не є в розумінні Закону «Про РРО».

Така сама позиція вибігає з роз’яснення Нацбанку, яке він надав на запит податківців (лист від 28.11.2019 р. № 57-0007/62082). Згідно з ним, квитанція платіжного термінала лише підтверджує ініціювання переведення коштів з рахунку покупця, а не факт продажу товару (отримання послуги).

Копії квитанцій платіжного термінала не треба зберігати як первинний документ.

ФОП на ЗС витрати на ремонт авто може включати до витрат

ФОП на загальній системі, який займається пасажирськими перевезеннями автобусом (не більше 9 місць для сидіння), має право включати до складу витрат витрати на ремонт і заміну непридатних запчастин транспорту, який використовує в госпдіяльності. Підстава — первинні документи, що підтверджують ці витрати (ІПК ДПС від 20.01.2020 р. № 184/6/99-00-04-06-03-06/ІПК).

Витрати підприємця на загальній системі

Коли подавати 20-ОПП, якщо змінюється основне місце обліку

Податківці роз'яснили: коли у СПД змінюється основне місце обліку (адмінрайон), а за попереднім місцем обліку залишилися об'єкти оподаткування, повідомлення за формою № 20-ОПП подається, лише якщо змінилися відомості про такі об'єкти (створення, реєстрація, відкриття нових).

На подання 20-ОПП у СПД є 10 днів з моменту створення/реєстрації/відкриття нового об'єкта, подають його за основним місцем обліку.

Повідомлення 20-ОПП: як подають ФОП

У графі 2 розділу 3 вказують код ознаки надання інформації «1» — первинне надання інформації.

Якщо змінюються відомості про об'єкт оподаткування, у графі 2 ставите код «3» — «зміна відомостей про об’єкт оподаткування» або «6» — «закриття об’єктів оподаткування» (консультація в ЗІР, підкатегорія 116.11).

У ФОП немає права на податкову знижку за підприємницькими доходами

У ДПС пояснили: податкова знижка для звичайних фізосіб, не ФОП — це документально підтверджена сума витрат, пов'язаних із придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів — фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшити його загальний річний оподатковуваний дохід у вигляді зарплати (пп. 14.1.170 ПКУ).

Загальна сума податкової знижки у звітному році не може перевищувати суму нарахованої за рік зарплати, зменшену з урахуванням положень, описаних у п. 164.6 ПКУ.

Тобто ФОП не має права на податкову знижку за підприємницькими доходами, а ФОП, який одночасно є найманим працівником, — має, але тільки за доходами, отриманими у вигляді зарплати

За продаж електронних сигарет неповнолітнім теж будуть штрафувати. Але поки незрозуміло коли

На сайті Мінсоцполітики з'явився законопроект, яким пропонується посилити відповідальність за продаж електронних сигарет і новітніх тютюнових виробів неповнолітнім. 

Зараз прогалина у законодавстві та відсутність термінів «електронні сигарети» і «новітні тютюнові вироби» не дозволяють притягати до відповідальності за продаж цих виробів неповнолітнім.

Штраф за продаж тютюнових виробів і алкоголю покупцям до 18 років пропонують збільшити до 400–800 НМДГ (зараз — від 100 до 400 НМДГ).

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки