Чи можна переслати трудову книжку працівнику поштою

29 жовтня 2018 Стане у пригоді для: Підприємці

Працівник не з'явився в день звільнення, тому що поїхав відпочивати. Трудову книжку я заповнив, але вона залишилася в мене. Тепер працівник телефонує і просить надіслати її поштою або передати кур'єром, бухгалтер каже, так не можна, як вчинити?

Чи можна переслати трудову книжку працівнику поштою

За законом заповнену трудову книжку слід видати працівнику в день звільнення. А коли, як у вашому випадку, він не з'явився, можна в цей же день направити йому рекомендований лист із повідомленням про вручення. У ньому написати, щоби працівник з'явився за трудовою. Так роботодавець матиме доказ, що затримка з видачею трудової сталася не з його вини. Але, судячи із запитання, лист ви не надсилали. Й у працівника є шанс витребувати з вас компенсацію за затримку повернення книжки, а у вас немає доказів, що не видали не з власної вини.

Надіслати поштою трудову книжку можна, тільки якщо у вас на руках є письмова згода працівника. Якщо цього документа немає — закон таке пересилання забороняє. А інших варіантів видати книжку в трудовому законодавстві не прописали.

Як правильно звільнити працівника

Потім працівник може зав'язати з вами трудовий спір, заявити, що трудову ви загубили. Вам це не потрібно, тому буде краще, якщо ви домовитеся, щоби працівник з'явився за трудовою книжкою особисто.

Трапляється, що працівник у день звільнення не з'явився й на зв'язок не виходить, а письмової згоди на пересилання трудової поштою у вас немає. Тоді закон зобов'язує вас зберігати його трудову мінімум 2 роки, та ще й окремо від книжок інших працівників. Якщо протягом цих двох років працівник так і не з'явився, трудову слід передати до архіву і зберігати ще 50 років, і тільки потім можна знищити.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки