Відповідальність за приймання оплат на картку фізособи, оподаткування операцій із криптовалютою

28 червня 2021 Стане у пригоді для: Підприємці

За ведення госпдіяльності без держреєстрації передбачена адмінвідповідальність — штраф до 85 тис. грн із конфіскацією виготовленої продукції, грошей, тощо.

Відповідальність за приймання оплат на картку фізособи, оподаткування операцій із криптовалютою

ДПС нагадала про відповідальність за приймання оплат на картку фізособи

Податківці відзначили збільшення випадків приймання оплати продавцями на карткові рахунки фізосіб. Такі розрахунки проводяться з грубими порушеннями податкового законодавства, продавці отримують невраховані доходи, не сплачують податки, збори й обов'язкові платежі.

Податківці припустили, що отримані таким способом кошти використовуються для придбання контрафактних товарів, виплати заробітних плат «у конвертах» тощо. 

Покупець ризикує придбати товар сумнівної якості без можливості повернення й захисту своїх прав, адже розрахунковий документ на підтвердження оплати не видається.

Податківці нагадали: якщо систематично отримуєте гроші на карту фізособи — це ознака господарської діяльності, а отже, потрібно реєструвати ФОП. 

За ведення госпдіяльності без держреєстрації передбачена адмінвідповідальність — штраф до 85 тис. грн із конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини та грошей, отриманих у результаті здійснення такого адміністративного правопорушення (ст. 164 КпАП).

Ще податківці закликали повідомляти про продавців, які просять оплатити товари (послуги) на картковий рахунок фізособи.

Оподаткування операцій із криптовалютою

У податківців запитали, який порядок оподаткування ПДФО і військовим збором доходу фізособи від операцій із криптовалютою.

Вони відповіли, що криптовалюта в Україні не має певного правового статусу, відсутня нормативна база для її класифікації й регулювання операцій із нею, але в парламенті зареєстровані відповідні законопроєкти.

При цьому ДПС уточнила, що дохід фізособи від продажу криптовалюти включається до загального річного оподатковуваного доходу:

  • як іноземний, якщо джерело виплати — іноземне;
  • як інший дохід, якщо виплата була від фізособи-резидента на території України.

Якщо дохід отриманий від особи, яка не є податковим агентом, або дохід іноземний, то ці суми включають до загального річного оподатковуваного доходу, і треба подати по них податкову декларацію про майновий стан і доходи за результатами звітного податкового року, а також сплатити ПДФО і військовий збір з таких доходів (пп. 168.2.1 ПКУ).

Оподаткуванню підлягає сума, отримана від операцій із криптовалютою.

Податківці підкреслили, що питання ситуативне і кожний конкретний випадок виникнення податкових відносин слід розглядати з урахуванням документів і матеріалів. Консультація в ЗІР, підкатегорія 103.02.

Виручка у валюті: що вважати доходом

У податківців запитали, яка сума вважається доходом ФОП на 3-й групі ЄП при отриманні виручки у валюті: сума в договорі/контракті чи сума, що надійшла за договором на валютний рахунок, зменшена на комісію банка.

Вони відповіли так: у разі отримання за договором/контрактом виручки у валюті за надані товари (роботи, послуги) доходом є сума, визначена в договорі, перерахована в гривнях за офіційним курсом НБУ на дату отримання валюти на рахунок.

Консультація в ЗІР, підкатегорія 107.01.03.

Які документи зберігати на місці проведення розрахунків на РРО

ДПС нагадала, що СПД, які використовують РРО, зобов'язані створювати в паперовій або електронній формі:

  • звітні фіскальні чеки наприкінці робочого дня/зміни в разі проведення розрахункових операцій (окрім автоматів з продажу товарів/послуг) (абз. 8 п. 4 розд. III Порядку № 547);
  • контрольні стрічки на РРО та зберігати їх протягом 3 років (окрім автоматів з продажу товарів/послуг) (абз. 9 п. 4 розд. III Порядку № 547);
  • X-звіти, Z-звіти й інші документи, передбачені документацією на РРО, відповідно до законодавства (абз. 13 п. 4 розд. III Порядку № 547).

Чи формувати Z-звіт, якщо не було продажів

А також зберігати на місці проведення розрахунків реєстраційне посвідчення й останню довідку про опломбування РРО або їх копії (абз. 15 п. 4 розд. III Порядку № 547).

Консультація в ЗІР, підкатегорія 109.06.

Немає взаємозв'язку між рахунком оплати і обов'язком застосовувати РРО

ФОП попросив податківців роз'яснити, чи треба застосовувати РРО/ПРРО, якщо оплати за товари, продані в інтернет-магазині, надходять на рахунок із зазначенням у виписці банку 2620 «Кошти на вимогу фізичних осіб» і 2654 «Кошти на вимогу небанківських фінансових установ, що прийняті для подальшого переказу» (згідно із Планом рахунків бухгалтерського обліку банків України).

ДПС підкреслила, що обов'язок застосування РРО залежить не від форми оплати, а від способу її здійснення. А Закон «Про РРО» не визначає вимог до позначення рахунків згідно з Планом рахунків бухгалтерського обліку банків України.

Для підприємства і небанківської фінансової установи, через яку була здійснена оплата, важливим є спосіб оплати, запропонований самим продавцем на сайті.

Немає необхідності в ідентифікації надходжень і їх розподілі, якщо продавець самостійно вказав на сайті можливі способи оплати і їх варіанти.

При розрахунках у готівковій і безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) застосування РРО/ПРРО обов'язкове на загальних підставах і залежить від запропонованого варіанта оплати, а не рахунку, з якого надійшли кошти.

У касовому чеку зазначається форма оплати за товар (послугу), наприклад «БЕЗГОТІВКА», «ПЕРЕДОПЛАТА» тощо.

ІПК ДПС від 19.05.2021 р. № 1911/ІПК/99-00-07-05-01-06.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки