Звіт із ЄСВ у підприємця за 2020 рік Втратила актуальність

14 січня 2021 Стане у пригоді для: Підприємці

Податкова повідомила, що з 1 лютого 2021 року для подання звіту з ЄСВ за 2020 рік потрібно використовувати оновлену форму.

Звіт із ЄСВ у підприємця за 2020 рік

Звіт із ЄСВ — це форма Д5, за 2020 рік її треба подати до 9 лютого 2021 року включно.

Підприємці незалежно від системи оподаткування раз на рік повинні відзвітувати про сплачені суми єдиного соцвнеску за себе. Можете віднести до податкової на папері або заповнити й надіслати до податкової онлайн.

Підприємці подають звіт із ЄСВЄдиний соціальний внесок до 9 лютого включно. 

Як підприємцю сплачувати ЄСВ за себе

Хто не подає Д5

Подавати звіт із ЄСВ мають усі підприємці, але, як завжди, є винятки. Не платять ЄСВ і не подають Д5:

  • ФОПФізична особа — підприємець — пенсіонери за віком;
  • підприємці з інвалідністю, які отримують пенсію чи соцдопомогу;
  • мобілізовані й призвані на військову службу підприємці, але тільки якщо в них немає найманих працівників.

Що і як заповнити

Для всіх підприємців форма Д5 — це титульний аркуш і таблиця 1.

Таблицю 2 заповнюють лише ті, хто має право на спецстаж. Заповнювати звіт потрібно українською мовою.

Якщо подаєте звіт на папері, заповнити треба два примірники. Пишіть кульковою ручкою із синім або чорним чорнилом, друкованими літерами, без помарок. Крапки, коми та інші знаки проставляйте в окремі клітинки. Якщо рядок не заповнюють, його прокреслюють. Суми вказують у гривнях із копійками.

Звіт з ЄСВ (Форма Д5. Таблиця 1)

Правильність записів треба підтвердити своїм підписом і поставити дату подання звіту.

У податковій просіть поставити на вашому екземплярі штамп «отримано», щоб підтвердити подання звіту, якщо раптом він загубиться в податковій.

Звіт вважається прийнятим, якщо є відмітки: штамп, дата реєстрації звіту й реєстраційний номер.

Якщо в звіті не заповнені обов'язкові реквізити або не представлені всі необхідні таблиці, він вважається неподаним.

З електронним звітом усе простіше: заповнюєте в спеціальному сервісі, підписуєте КЕП і надсилаєте в податкову. Коли щось не заповнили чи заповнили неправильно, звіт не буде відправлений. Якщо все зробили як треба, отримаєте дві квитанції: що звіт доставлений і що прийнятий.

Ключ ЕЦП: отримання, продовження, скасування

Як заповнити титульний аркуш

Тут усе просто, головне — не наробити прикрих помилок через неуважність.

Укажіть, що подаєте звіт за 2020 рік. І код податкової, куди подаєте, його можна уточнити в інспектора фіскальної служби, де ви перебуваєте на обліку. Якщо заповнюєте звіт у електронному вигляді в кабінеті платника, ця інформація заповниться автоматично.

Треба заповнити податковий номер — РНОКППРеєстраційний номер облікової картки платника податків, ПІБ, місце проживання, контактні дані й основний КВЕД.

У п. 6 заповніть період перебування на загальній або спрощеній системі. Якщо протягом року у вас був перехід з однієї системи на іншу, вкажіть періоди перебування на кожній.

Увесь 2020 рік пропрацювали на спрощеній системі, вказуєте період з 01.01.2020 р. по 31.12.2020 р.

Зареєстрували ФОП у 2020 році, наприклад, 3 серпня, у звіті вказуєте період — з 01.08.2020 р по 31.12.2020 р. Зверніть увагу, що потрібно вказувати період з початку місяця, навіть якщо зареєструвалися підприємцем у середині або в кінці місяця.

Змінювали систему оподаткування протягом року. Наприклад, з 01.01.2020 р. по 31.03.2020 р. — працювали на загальній системі, а з 1 квітня перейшли на спрощену й працювали на ній до 31 грудня. У звіті вказуєте період, який пропрацювали на кожній з систем.

У п. 7 «Тип форми» ставлять значок навпроти графи «Початкова».

У п. 8 поставте позначку, що подаєте таблицю 1.

Як заповнити таблицю 1 єдиннику

Графа 1. Указують місяці звітного періоду: січень — грудень. Якщо зареєструвалися підприємцем посеред року, пишіть із місяця реєстрації по грудень.

Якщо закрили ФОП, перелічуєте місяці 2020 року до припинення діяльності.

У графі 2 навпроти кожного місяця проставляєте код застрахованої особи «6», він позначає вашу приналежність до спрощеної системи.

Усіх ФОП з березня по травень включно звільнили від сплати ЄСВ, а 1-шу групу ЄП додатково звільнили від сплати ЄСВ ще й за грудень 2020 року. Якщо скористалися цим звільненням і внесок за ці місяці не сплачувати, це потрібно правильно відобразити в звіті. 

Зазвичай єдинники сплачують мінімальний платіж із ЄСВ, який розраховують із мінімальної зарплати, тому в графах 3 і 4 вкажіть розмір мінімальної зарплати:

  • з січня по серпень — 4723 грн (графу 4 не заповнюєте за місяці — березень, квітень, травень, якщо скористалися звільненням від сплати внеску. У паперовій формі проставляєте прочерки).
  • з вересня по грудень — 5000 грн (1-ша група не заповнює дані за грудень в графі 4, якщо не сплачували ЄСВ за цей місяць).

Якщо в якихось місцях база нарахування була більше, зазначте це.

У графі 5 указують ставку ЄСВ — 22%.

Графа 6. Сума мінімального платежу з ЄСВ у 2020 році складала:

  • з січня по серпень — 1039,06 грн (не заповнюєте за місяці, у яких скористалися звільненням від сплати);
  • з вересня по грудень — 1100 грн (1-ша група не заповнює графу за грудень, але тільки якщо ЄСВ за цей місяць не сплачували).

Потім підбийте підсумки за рік за графами 3, 4 і 6. Якщо заповнюєте електронний звіт, суми підрахуються автоматично, вам треба тільки перевірити їх.

Ось так виглядатиме ваша таблиця 1 форми Д5 за 2020 рік, якщо скористалися звільненням від сплати ЄСВ за березень, квітень, травень:

А так буде виглядати звіт ФОП 1-ї групи, який скористався звільненням від сплати ЄСВ за чотири місяці — березень, квітень, травень і грудень:

Якщо ФОП сплачував ЄСВ за всі місяці 2020 року, його таблиця 1 звіту з ЄСВ виглядатиме так:

Як заповнити таблицю ФОП-загальносистемнику

Графа 1 — перераховують місяці роботи на загальній системі, у графі 2 — код застрахованої особи, «5» для загальносистемників.

База нарахування ЄСВ у ФОП на загальній системі — чистий дохід, зазначений у податковій декларації, розділений по місяцях (п. 3 розд. 3 Інструкції № 449).

Як розрахувати суму доходу: чистий дохід із графи 9 рядка «УСЬОГО» розділу I додатка Ф2 до Декларації про доходи за 2020 рік (позитивне значення) ділимо на кількість місяців звітного року — 12, якщо весь рік працювали на загальній системі.

У графі 3 треба вказати отриману місячну суму чистого доходу. Якщо після розрахунку отримаєте суму менше від мінзарплати, у графі 3 вказуєте 4723 грн — з січня по серпень, 5000 грн — з вересня по грудень

ЄСВ за місяць не може бути меншим, ніж мінімальний страховий внесок, у 2020 році він складав

  • з січня по серпень — 1039,06 грн;
  • з вересня по грудень — 1100 грн.

База для нарахування ЄСВ не може перевищувати 15 мініммалок, у 2020 році це:

  • з січня по серпень — 70845 грн;
  • з вересня по грудень — 75000 грн.

Якщо в результаті розрахунку отримали більшу суму, в графі 4 зазначаємо 70845/75000 грн. Якщо ні — вказуємо фактично отриману.

У графі 5 вказуємо розмір ЄСВ — 22%. А в графі 6 — розраховану суму ЄСВ: графа 4 × 22%.

Підбиваємо підсумки за рік за графами 3, 4 і 6. Підсумок графи 3 має збігатися з підсумковим рядком графи 9 розділу I додатка Ф2 до Декларації про доходи за 2020 рік. 

Приміром, ФОП на загальній системі здекларував за 2020 рік — 180 тис. грн чистого доходу. Він скористався звільненням від сплати внеску за березень, квітень, травень.

Таблиця 1 його звіту з ЄСВ виглядатиме так:

Як заповнювати Д5 загальносистемникам без доходу

Навіть якщо в 2020 році у вас не було підприємницького доходу, ви все одно мали сплачувати мінімальний платіж з ЄСВ — з січня по серпень — 1039,06 грн, а з вересня по грудень — 1100 грн.

Як заповнювати графу 3 у звіті Д5, якщо не було доходу — проставляєте 0 навпроти кожного місяця, а в графі 4 мінімальну зарплату.

Як заповнювати звіт із ЄСВ, якщо переходили на ЄП чи ЗС

Якщо в 2020 році переходили із загальної системи на спрощену чи навпаки, це треба відобразити при заповненні таблиці 1.

Місяці роботи на єдиному податку заповнити за правилами спрощеної системи, тобто відобразити сплату ЄП від мінімальної зарплати.

А місяці роботи на загальній системі — за правилами ЗС: розрахувати чистий дохід, і якщо сума чистого доходу на місяць буде менше ніж 1039,06 грн (з січня по серпень) і 1100 грн з вересня по грудень, а у графі 3 вказуєте мінімальну зарплату, що діяла в тому місяці.

Якщо в період роботи на загальній системі у вас не було доходу, в графі 3 навпроти місяців перебування на ЗС ставите — 0, а в графі 4 — мінімальну зарплату.

Наприклад, із січня по вересень ФОП працював на загальній системі й зафіксував у декларації чистий дохід за ці 9 місяців 72 тис. грн. У звіті в рядку 2 напроти цих місяців ставите код застрахованої особи «6».

Із жовтня по грудень працював на ЄП, код застрахованої особи — «5»

У графах 3 і 4:

— за 9 місяців проставить по 8 тис. грн (72 тис. грн : 9 міс.), а в графі 6 за цей період — по 880,00 грн;

— за останні 3 місяці — 5000 грн, а в графі 6 — 1100 грн.

Як подати звіт із ЄСВ до податкової

  1. Заповнити й подати в електронному вигляді Д5 можна безкоштовно через кабінет платника податкової або через один із сервісів подання звітності. Для цього вам потрібен ключ ЕЦП. Подати звіт потрібно не пізніше закінчення останньої години останнього дня подання звіту. У відповідь надійде квитанція про отримання звіту.
  2. Паперовий звіт можна віднести до податкової, якщо у вас не більше п'яти найманих працівників або взагалі їх немає.
  3. Якщо найманих працівників більше п'яти, то паперовий бланк подають з електронною копією на флешці або диску.
  4. Надіслати звіт можна і поштою рекомендованим листом з описом вкладення. Лист потрібно надіслати не пізніше ніж за 10 днів до останнього дня подання Д5, тобто віднести лист на пошту треба встигнути до 1 лютого. День прийняття поштовим відділенням буде днем ​​подання звіту.

Штрафи за неподання

Якщо подасте звіт із ЄСВ пізніше 11 лютого, маєте сплатити штраф — 340 грн (п. 7 ч. 11 ст. 25 ЗУ «Про ЄСВ»).

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки