Торгівля кавовими апаратами й РРО, орендний КВЕД у ФОП

28 лютого 2021 Стане у пригоді для: Підприємці

Якщо у ФОП-єдинника зареєстрований орендний КВЕД, він не може виступати орендодавцем, як звичайна фізособа.

Торгівля кавовими апаратами й РРО, орендний КВЕД у ФОП

Якщо у ФОП є орендний КВЕД, не можна здавати нерухомість як фізособа

У ФОП 2-ї групи ЄП зареєстровані КВЕД для здавання майна в оренду. Але здати нерухомість в оренду юрособі він хоче як звичайна фізособа, а не як ФОП.

Податківці відповіли з цього приводу в консультації: ФОП 2-ї групи з видом діяльності «Надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна» у реєстрі платників ЄП не має права бути орендодавцем як фізособа (консультація в ЗІР, підкатегорія 107.01.04).

Як оформити повернення грошей за товар через ПРРО, якщо продаж був через звичайний РРО

ДПС розказала, як оформити повернення грошей покупцеві за неотриманий товар/послугу через ПРРО, якщо розрахунок був проведений через класичний РРО.

Потрібно сформувати розрахунковий документ із типом «Видатковий чек», обрати відповідний товар і вказати номер чека, за яким оформляється повернення (консультація в ЗІР, підкатегорія 109.24). 

При продажу кавових апаратів не треба використовувати РРО

ФОП планує торгувати вживаними кавовими апаратами, запчастинами до них і ремонтувати їх. І запитав у ДПС, чи належать кавові апарати до технічно складних побутових товарів.

Податківці нагадали, що в постанові КМУ № 231 затверджений Перелік груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту, але там не зазначена назва товару «Кавові апарати» і код УКТ ЗЕД. 

На думку податківців, ФОП не повинен використовувати РРО/ПРРО при продажу кавових апаратів (ІПК від 19.02.2021 р. № 626/ІПК/99-00-07-05-01-06). 

Податківці розповіли про нюанси обліку та використання РРО/ПРРО при торгівлі ювеліркою

У ДПС нагадали, що облік проведених операцій у класичному товарному бізнесі ведуть за допомогою артикулів, один товар = один артикул = одна позиція в прайсі. Товар слід попередньо занести до системи з артикулом, а при продажу вибрати потрібний артикул і вказати необхідну кількість. 

А от ювелірні вироби складніше систематизувати за допомогою артикулів. Їх умовно можна поділити на кілька груп:

  • срібло: штучне (сережки, каблучки тощо) і вагове (ланцюги, посудна група);
  • золото;
  • ексклюзивні вироби (з дорогоцінним камінням).

Із перерахованих груп лише штучне срібло (у деяких випадках вагове) можна обліковувати за звичайними артикулами.

У категорії вагового срібла кожен виріб відрізнятиметься від попереднього, навіть із одним артикулом. Така сама ситуація із золотом і дорогоцінним камінням: вартість кожної одиниці товару залежить від ваги металу, характеристики каміння.

Податківці дійшли висновку, що ювелірний товар майже завжди є унікальною одиницею, і тому систематизувати й обліковувати його складно і довго, а для проведення таких операцій краще мати автоматизоване робоче місце продавця/касира.

Хто зобов'язаний використовувати РРО в 2021 році

ІПК діє до скасування судом, а узагальнююча консультація податківців пріоритетніша за індивідуальну

Податківці нагадали, що індивідуальні податкові консультації з практичного використання окремих норм законодавства надають конкретному платнику податків в електронній, паперовій чи усній формі на вибір, реєструють у єдиному реєстрі ІПКІндивідуальна податкова консультація. (п. 52.3 ПКУ). 

Узагальнюючі податкові консультації превалюють над індивідуальними і можуть розходитися висновками з позицією в ІПК: у такому разі застосовувати слід положення УПК (п. 53.1 ПКУ).

ІПК як правовий акт індивідуальної дії можна оскаржити в суді. Скасування ІПК судом — підстава для надання нової ІПК з урахуванням висновків суду.

Тож застосовувати ІПК можна з дня надання до моменту її зміни чи скасування.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки