РРО: оплати від іноземних контрагентів за послуги, доставка замовлень поштою

17 травня 2021 Стане у пригоді для: Підприємці

ФОП 3-ї групи надає інформаційні послуги, оплату від клієнта-нерезидента отримує на рахунок у валюті, чи треба використовувати РРО/ПРРО.

РРО: оплати від іноземних контрагентів за послуги, доставка замовлень поштою

У ДПС запитали, що буде, якщо в госпдіяльності використовувати нелегальне ПЗ

У ДПС запитали, які наслідки будуть через нелегальне використання програмного забезпечення юрособами і ФОП:

  • чи буде доходом для платника податків ринкова вартість комп'ютерного ПЗПрограмне забезпечення, яке нелегально використовується ним у госпдіяльності (у платника податків немає первинних документів на його придбання);
  • які санкції можуть застосувати, якщо виявлять факт відсутності таких первинних документів;
  • яких заходів може вжити ДПС у разі отримання інформації про нелегальне використання комп'ютерного ПЗПрограмне забезпечення у госпдіяльності.

Податківці відповіли, що питання визнання доходів у вигляді вартості комп'ютерного ПЗ не входить до їхньої компетенції. А норми ПКУ не містять підстав для проведення перевірок контролюючими органами з питань дотримання авторських прав, у тому числі на ПЗ.

І нагадали, що за порушення авторського права, незаконне використання ПЗ передбачена цивільно-правова, адміністративна та кримінальна відповідальність.

Якщо під час перевірки контролюючі органи встановлять факт нелегального використання ПЗ, вони мають право скласти протокол про адміністративне правопорушення за ст. 512 КпАП, штраф за цією статтею від 170 до 3,4 тис. грн (це від 10 до 200 НМДГ).

ІПК ДПС від 28.04.2021 р. № 1766/ІПК/99-00-21-02-02-06 

РРО: доставка замовлень поштою і кур'єрами

ФОП 2-ї групи ЄП продає товари в інтернеті, доставка — через служби доставки (Нова пошта, Укрпошта), і через точку продажу; запитав податківців, після якої межі доходу він зобов'язаний використовувати РРО/ПРРО.

Податківці зазначили, що РРО можна не застосовувати, якщо обсяг доходу ФОП 2–4-ї груп протягом календарного року не перевищує 220 розмірів мінімальної зарплати, це 1320000 грн у 2021 році. Після перевищення цього ліміту РРО використовувати обов'язково.

Зобов’язані використовувати РРО підприємці-єдинники, які:

  1. Торгують технічно складними побутовими товарами, що підлягають гарантійному ремонту. Список таких товарів — у Постанові КМУ № 231, вивчіть його, бо, окрім гаджетів, холодильників, там є також барбекю, велосипеди, насоси.
  2. Продають ліки та медвироби. Надають платні послуги в сфері охорони здоров'я.
  3. Торгують ювелірними й побутовими виробами з дорогоцінних металів і каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння (з 01.01.2021 р.).
  4. Торгують підакцизними товарами (наприклад, єдинники, які продають пиво).


Податківці нагадали, що розрахункова операція в розумінні Закону про РРО — це приймання готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів від покупця на місці реалізації товарів (послуг), видача готівки при поверненні товару, оформлення відповідного розрахункового документа, якщо використовується платіжна картка. І вказали, що законодавство ототожнює готівкові розрахункові операції з розрахунковими операціями, здійсненими за допомогою POS-терміналів і платіжних карток СПД у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.

Ще податківці вказали, що застосування РРО залежить не від виду розрахунків, а від способу його здійснення. Наприклад, якщо при розрахунках готівка вносилася через касу банку, РРО може не застосовуватися.

І підкреслили, що можна працювати без РРО при отриманні готівкової та безготівкової оплати, якщо не перевищено ліміт доходу і види діяльності не належать до ризикових, при яких використовувати РРО обов'язково.

Також ДПС нагадала, що інтернет-еквайринг визначається як надання можливості СПД приймати оплату від клієнтів на сайті банківськими картками та іншими платіжними засобами. А доставка товарів може бути поштою, власною кур'єрською службою, сторонньою кур'єрською організацією за договором із продавцем.

У разі виникнення обов'язку застосовувати РРО слід послуговуватися такою інформацією.

За загальними правилами продавати товар із відстроченням платежу (післяоплатою) не заборонено. Оплату в такому разі можна провести в момент отримання товару. Операція попередньо проводиться через РРО, а покупцеві разом із товаром передають чек, у якому зазначена форма оплати — «кредит / післяплата / відстрочення платежу».

У разі проведення розрахункових операцій із відстроченням платежу або в кредит, коли відпускають товар, видають розрахунковий документ із зазначенням форми оплати «у кредит».
Доставка замовлення поштовою службою з післяплатою. При отриманні покупець оплачує товар для перерахування грошей на рахунок продавця. Чек РРО як розрахунковий документ, що підтверджує факт оплати, зобов'язана видавати пошта. Документом, який підтверджує факт отримання того чи іншого товару, буде видаткова накладна продавця.

Доставка кур'єрською службою за передоплатою безготівково і з остаточною оплатою готівкою. Продавець має вкласти у відправлення розрахунковий документ на повну суму, що підтверджує факт продажу, із зазначенням окремо суми з попереднім програмуванням «передоплата товарів» і окремо суми — якщо був відстрочений платіж, з використанням режиму попереднього програмування «кредит / післяплата / відстрочка платежу».

Гроші продавець отримає від посередника після виконання ним розрахункової операції в готівковій або безготівковій формі, при безпосередньому продажу покупцеві.

ІПК ДПС від 06.05.2021 р. № 1872/ІПК/99-00-07-05-01-06 

Оплати від іноземних контрагентів за послуги і РРО

ФОП 3-ї групи надає послуги інформаційного характеру в електронній формі через інтернет. Оплату від клієнта-нерезидента отримує на рахунок у валюті. Оскільки послуги надаються безконтактно в електронному вигляді, доступ до інформації надається в електронній формі — місце розрахунків визначити неможливо.

Він запитав у податківців, чи треба використовувати РРО/ПРРО.

Податківці роз'яснили, що РРО не застосовується при наданні послуг інформаційного характеру шляхом перерахування коштів з поточного рахунку замовника-нерезидента на рахунок підприємця у валюті, а також проведення конвертації та перерахування з валютного рахунку на рахунок у гривні.

За законом розрахунки між резидентами і нерезидентами за такими валютними операціями, як експорт та імпорт товарів, послуг, робіт, здійснюються виключно через банки у валюті та гривні.

Також ДПС уточнила, що ФОП-єдинники без ПДВ ведуть лише облік доходів — це всі надходження в готівковій і безготівковій формі. Сума доходу визначається на дату надходження коштів в інвалюті на поточний валютний рахунок ФОП за офіційним курсом НБУ. ФОП має право вести облік у довільній формі, у зручному форматі, у паперовому чи електронному вигляді, використовуючи при цьому таблиці у форматі Excel/Word.

ІПК ДПС від 05.04.2021 р. № 1360/ІПК/99-00-07-05-01-06 

На спрощеній системі не можна отримувати дохід за незареєстрованними КВЕД

Податківці нагадали ФОП-єдинникам, що вони не мають права здійснювати діяльність за КВЕД, які не зазначені в їхніх облікових даних.

Якщо ФОП отримує доходи не від здійснення підприємницької діяльності в рамках обраних КВЕД, такі доходи оподатковуються за загальними правилами, встановленим для платників податків — фізосіб (п. 177.6 ПКУ).

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки