РРО у ФОП-посередників, курсова різниця і дохід фізособи

06 червня 2021 Стане у пригоді для: Підприємці

ФОП на 3-й групі ЄП запитав у податківців стосовно включення до доходу ФОП позитивної різниці при продажу банком валюти.

РРО у ФОП-посередників, курсова різниця і дохід фізособи

Позитивна курсова різниця від продажу валюти ФОП і дохід фізособи

ФОП на 3-й групі ЄП запитав у податківців стосовно включення до доходу ФОП позитивної різниці при продажу банком валюти.

Податківці спочатку нагадали, що дохід у валюті перераховується в гривні за офіційним курсом НБУ на дату отримання такого доходу (п. 292.5 ПКУ). А дата отримання доходу — це дата надходження грошей на рахунок, дата підписання платником ЄП акта приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг) (п. 292.6 ПКУ).

Розрахунок курсової різниці, яка може виникнути при продажу іноземної валюти, і включення її до доходу платника ЄП не передбачені.

Також дохід у вигляді позитивної різниці, що виник при продажу банком іноземної валюти, не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу і не оподатковується ПДФО.

Джерело: ІПК від 19.05.2021 р. № 1927/ІПК/99-00-04-03-03-06

РРО у ФОП-посередників

Податківці роз'яснили, що єдинники-посередники, які надають послуги за договорами доручення, комісії, транспортного експедирування та агентськими договорами, після перевищення доходу в 1 млн 320 тис. грн протягом календарного року зобов'язані застосовувати РРО/ПРРО або перейти на використання виключно безготівкових розрахунків.

Робота посередника: звіт комісіонера, приймання та повернення товару

Через РРО потрібно проводити всю суму виручки, отриману за такими договорами: як вартість товарів (робіт, послуг), так і суму винагороди (консультація в ЗІР, підкатегорія 109.02).

РРО можна не використовувати при розрахунках за ритуальні послуги вдома у замовника

У податківців запитали, чи повинен СПД при наданні ритуальних послуг застосовувати РРО/ПРРО при розрахунках вдома у замовника.

Податківці відповіли, що такі СПД мають право проводити розрахункові операції без РРО/ПРРО, але з використанням розрахункових книжок і КОРО. Граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій для таких послуг не встановлюється (консультація в ЗІР, підкатегорія 109.05).

Перелік умов ведення діяльності, за яких можна проводити розрахункові операції без РРО/ПРРО, із РК та КОРО, є в Переліку № 133. Зокрема, у п. 21 зазначено, що це можливо при наданні ритуальних послуг за умови проведення розрахунків удома в замовника, а граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій не встановлюється.

Відповідальність за незапрограмовані в РРО товари

У податківців запитали, чи передбачена відповідальність за проведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО без використання режиму програмування найменування кожного товару, який не є підакцизним, ціни та обліку їх кількості.

У ДПС відповіли, що в ЗУ «Про РРО» відповідальність за це не передбачена. Але водночас, якщо при перевірці буде встановлено, що в документі відсутній принаймні один з обов'язкових реквізитів, а також не дотримана сфера його призначення, чек РРО не прийматиметься як розрахунковий, а санкція за п. 1 ст. 17 ЗУ «ПРО РРО» становить:

  • 10% вартості товару за перше порушення (з 01.01.2022 р. — 100%);
  • 50% вартості товару за повторне (з 01.01.2022 р. — 150%).

Консультація в ЗІР, підкатегорія 109.19. 

ПДВ за надання електронних послуг

Верховна Рада прийняла законопроєкт № 4184, який передбачає оподаткування 20% ПДВ електронних послуг, які компанії-нерезиденти надають на території України.

Інакше кажучи, іноземні компанії сплачуватимуть ПДВ за надання електронних послуг в Україні. Зміни запрацюють з 1 січня 2022 року.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки