Строк давності штрафів за порушення роботи з РРО, сплата податків з особистої картки ФОП

06 лютого 2021 Стане у пригоді для: Підприємці

У податківців запитали, чи може ФОП або фізособа, яка здійснює незалежну профдіяльність, сплатити грошове зобов'язання чи податковий з особистої картки.

Строк давності штрафів за порушення роботи з РРО, сплата податків з особистої картки ФОП

Торгуєте складними побутовими товарами і ще чимось: РРО потрібно використовувати скрізь

Податківці роз'яснили: якщо ФОП-єдинник торгує технічно складними побутовими товарами, які підлягають гарантійному ремонту, він зобов'язаний застосовувати РРО/ПРРО при продажу всіх наявних на господарському об'єкті товарів, а не тільки технічно складних.

Застосовувати РРО потрібно на всіх точках, незалежно від асортименту товарів на інших господарських одиницях, оскільки законодавством передбачені вимоги використовувати РРО до суб'єкта, тобто до ФОП, а не до його структурних підрозділів.

Включення до витрат загальносистемника сум на придбання ПО для ведення госпдіяльності

ФОП на загальній системі має право віднести до складу витрат амортизаційні відрахування з вартості придбання програмного забезпечення, яке використовує для ведення госпдіяльності. Ці витрати мають бути підтверджені документально, з відповідним веденням роздільного обліку таких витрат. Про це сказано в консультації податківців у ЗІР, підкатегорія 104.05.

Перелік витрат, пов'язаних з отриманням доходів, є в п. 177.4 ПКУ.

До них не включають: витрати, не пов'язані зі здійсненням госпдіяльності; витрати на придбання, самостійне виготовлення основних засобів і на придбання нематеріальних активів, що підлягають амортизації; витрати на придбання та утримання ОЗОсновні засоби (абз. 8–10 пп. 177.4.6 ПКУ). А також витрати, на які немає документів.

Податківці нагадали, що амортизації підлягають витрати на придбання нематеріальних активів — немонетарних активів, які не мають матеріальної форми та можуть бути ідентифіковані (п. 4 Нацстандарту бухобліку 8 «Нематеріальні активи»).

Амортизація нараховується протягом строку корисного використання об'єкта ОЗОсновні засоби і нематеріального активу, самостійно встановленого фізособою, але не менше мінімально допустимого строку для групи 4 «Нематеріальні активи»: відповідно до правовстановлюючих документів, але не менше двох років (пп. 177.4.9 ПКУ). Важливо, щоб витрати на придбання або самостійне виготовлення таких нематактивів були підтверджені документально.

Дублікат чека в РРО/ПРРО

Податківці роз'яснили, що створення паперової чи електронної форми чека РРО/ПРРО, у т.ч. в разі його втрати, не передбачене ні законодавчо, ні функціями РРО/ПРРО (консультація в ЗІР, підкатегорія 109.04).

Адже при створенні Z-звіту відбувається обнулення регістрів денних підсумків оперативної пам'яті, і цей звіт містить результати операцій за реалізовані товари (послуги) по кожному зазначеному коду окремо з моменту програмування товару (послуги) із зазначенням його найменування, реалізованої кількості, буквеного позначення ставки ПДВ і загального підсумку розрахункових операцій за реалізовані товари (надані послуги).

Строк давності штрафів за порушення роботи з РРО

Податківці проінформували, що в ЗУ «Про РРО» не передбачений строк давності для застосування штрафних санкцій за порушення вимог щодо проведення розрахунків готівкою та і безготівковій формі із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів. Тому застосовуються норми ПКУ, за якими такий строк дорівнює 1095 днів.

Консультація в ЗІР, підкатегорія 109.21.

Сплата податків і заборгованості з особистої картки ФОП

У податківців запитали, чи може ФОП або фізособа, яка здійснює незалежну профдіяльність, сплатити грошове зобов'язання чи податковий борг (крім ЄСВ) не з бізнес-рахунку, а власними коштами або з особистої картки.

ДПС відповіла: джерелом сплати грошових зобов'язань або податкового боргу є будь-які власні кошти. Сплатити ці платежі можна власними грішми з картки фізособи (консультація в ЗІР, підкатегорія 129.04).

Покупець платить за товар при отриманні на пошті: що з чеком РРО

Податківці надали роз'яснення стосовно питання роздрукування чека в разі, якщо покупець платить за товар у момент отримання його на пошті. Також суб'єкт господарювання цікавився: чи обов'язково при цьому використовувати РРО, якщо він не зобов'язаний застосовувати його з інших законодавчих причин.

У сфері електронної комерції розрахунки можуть здійснюватися шляхом переказу коштів або оплати готівкою, з дотриманням вимог законодавства щодо оформлення готівкових та безготівкових розрахунків, а також іншим способом, передбаченим законодавством України.

Податківці нагадали, що продавець, оператор платіжної системи чи інша особа, отримавши оплату за товар або послугу від клієнта, має надати електронний документ, квитанцію, товарний або касовий чек чи інший документ на підтвердження отримання коштів, із зазначенням дати розрахунку.

Якщо товар доставляється поштою (наприклад, Новою поштою) на умовах післяплати, коли покупець оплачує посилку під час отримання у відділенні Нової пошти, він вносить оплату через ТОВ «Пост Фінанс» для перерахування на банківський рахунок продавця товару.

Отже, розрахунковий документ, що підтверджує факт оплати товару, видає ТОВ «Пост Фінанс».

А документом, що підтверджує отримання товару, буде видаткова накладна від продавця, яку треба вкласти в посилку. У такому разі суб'єкт господарювання РРО не застосовує.

ІПК ГУ ДПС у Харківській області від 11.01.2021 р. № 110/ІПК/20-40-07-10-19.

Декларації нових ФОП 1-ї та 2-ї груп

ДПС нагадала, якщо ФОП зареєстрований протягом року або перейшов на спрощену систему оподаткування, він подає за результатами звітного року декларацію про майновий стан і доходи. Декларація подається за рік, протягом 40 календарних днів, що йдуть за останнім календарним днем звітного року.

З 1 лютого звітність з ЄСВ треба подавати за новими формами

ДПС проінформувала, що з 01.02.2021 р. подавати звітність з ЄСВ треба за новими формами, з урахуванням змін, передбачених наказом Мінфіну від 05.11.2020 р. № 670 (консультація в ЗІР, підкатегорія 201.06).

Зокрема, електронний формат оновленого звіту з ЄСВ доступний у програмі «Єдине вікно». 

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки