Штраф за результатами несвоєчасної реєстрації ПН за ризикового статусу СГ

16 жовтня 2024

При впровадженні платника ПДВ у категорію ризикових виникають великі проблеми для подальшого ведення бізнес-процесів: погіршенні відносини з партнерами через заподіяну шкоду, зіпсовану репутацію, тривалу та складну процедуру виключення з ряду ризикових. Однак час не зупиняється і потрібно вирішувати неординарні завдання. Найчастіше бухгалтери запитують: що робити з поточними ПН/РК? Чи потрібно їх подавати на реєстрацію чи потрібно дочекатися виключення із ризикових? А якщо все ж таки подати, якою буде їхня подальша доля? При наступному блокуванні останніх слід їх розблокувати або знову ж таки має сенс почекати моменту виходу з ризикових? У цьому матеріалі ви зможете знайти відповіді на ці запитання.

Штраф за результатами несвоєчасної реєстрації ПН за ризикового статусу СГ

Чи слід направляти ПН/РК для реєстрації?

Згідно з приписом п.6 Порядку No1165, при попаданні СГСуб’єкт господарювання у категорію ризикових усі ПН/РК, які надсилаються останнім для реєстрації, блокуватимуться. З цих причин досить наївно думати, що якась із них все ж таки пройде реєстрацію (хіба що за критеріями безумовної реєстрації). З цих причин можуть виникати думки, що подавати ПН/РК для реєстрації до виключення СГ із категорії ризикових не матиме сенсу. Оскільки все одно вони будуть заблоковані. Чи варто надалі стикатися з розблокуванням?

Така позиція виникає лише з першого погляду. Цю стратегію можна дотримуватися, якщо до настання граничних термінів на реєстрацію ПН/РК ще багато часу. Якщо до настання граничних термінів ви зможете встигнути виключитись із категорії ризикових, то насправді можна не поспішати з поданням ПН/РК для реєстрації.

Проте всім відомо, що процес виключення СГ із ризикових є досить тривалим процесом. Для цього слід зібрати релевантний пакет паперів, направити їх на адресу фіскалів, та чекати на винесення відповідного рішення.

На проходження цього процесу витрачається багато часу. Більше того, не виключено, що фіскали не виведуть вас із ризикових із першої спроби. Адже граничні часові рамки проходять безперервною чергою (5-й, 18-й, 20-й день після завершення місяця + поточні терміни зменшуючим РК на платника ПДВПодаток на додану вартість ). З цих причин неможливо вискочити між цими жорнами.

Важливо знати! Впровадження СГ у ризикові (як наслідок блокування всіх ПН/РК) не буде звільненням від накладення штрафів за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК або відсутність реєстрації (лист ДПСУ від 14.04.2023 No 934/ІПК/99-00-21-03-02 -06).

При цьому якщо ПН/РК заблокувалась, то після адаптації рішення про реєстрацію цієї ПН/РК (тобто після її розблокування) вона пройде реєстрацію в ЄРПН тим числом, яким вона була подана для реєстрації та яка прописана у відповідній квитанції.

Тобто фігурально ПН/РК буде внесено до ЄРПН заднім числом. Про це фіскали згадують у БЗ 101.18.

Таким чином, якщо вас впровадили в ризикові СГ, і ви за термінами, що настав, не подасте ПН/РК для реєстрації, ви буде оштрафовано несвоєчасну реєстрацію або відсутність реєстрації. З цих причин потрібно направляти ПН/РК на реєстрацію, незважаючи на їхнє наступне блокування.

Чи потрібно розблокувати ПН/РК?

Сміємо припустити, що ви подали поточні ПН/РК для реєстрації, і вони були заблоковані. Що робити далі? Їх слід обов'язково розблокувати, проходячи вкотре трудомістку процедуру з направленням документів, проте тепер щодо кожної ПН/РК?

Ми вважаємо, що з направленням розблокувального документа не слід поспішати. Для початку необхідно почекати, поки СГ виїдуть з ризикових.

За приписом п. 6-1 Порядку No1165 передбачено таку процедуру, як автоматичне розблокування ПН/РК при нівелюванні статусу ризикового платника податків.

Для цього потрібно дотримуватися цілого ряду передумов:

  1. ПН/РК блокуються внаслідок ризиковості платника;
  2. Подібне блокування має відбуватися між двома датами: датою акцептування рішення про ризикованість СГ та датою направлення документації на виключення з ризикових платників податків.
  3. ПН/РК потрібно направити для реєстрації не раніше 180 днів до дати направлення документів на виключення із ризикових СГ. Йдеться не про дату ПН/РК, а про дату направлення для реєстрації.
  4. На початок дня автоматичної реєстрації ПН/РК не відповідає критеріям ризиковості операції.
  5. За такими ПН/РК вирішено відмовити в реєстрації.
  6. На початок дати автоматичної реєстрації потрібна достатня сума регліміту для реєстрації ПН/РК.

Таким чином, при виключенні СГ із ризикових, при нормальному результаті ПН/РК, спрямовані на реєстрацію під час перебування платника у категорії ризикових та заблоковані, пройдуть автоматичне розблокування. Причому наступного дня після акцептування рішення про невідповідність критеріям ризиковості. І не виникатиме головного болю через направлення розблокувальних документів.

Однак, якщо ви ще до нівелювання статусу ризиковості СГ здійсните спробу розблокування ПН/РК, фіскали здатні винести рішення про відмову в реєстрації.

Важливо розуміти! Це означає, що подібні ПН/РК не підпадають під автоматичне розблокування через передумову 5 вказаного вище переліку.

Провести реєстрацію ПН/РК вийде лише за допомогою судового оскарження рішення про відмову у реєстрації. А з цим доведеться додатково повозитися.

За підсумком прийдемо до такого алгоритму. При включенні вас до ризикових СГ краще не спрямовувати ПН/РК до моменту виходу з такого статусу. Однак якщо проходять граничні терміни для реєстрації ПН/РК, слід надсилати їх на реєстрацію, не дивлячись на блокування останніх.

Якщо їх заблокують, не слід надсилати документи для розблокування до зняття статусу ризику. Для початку потрібно зняти статус ризиковості, а потім ПН/РК можуть бути зареєстровані автоматично.

ФОП надійшов виклик в податкову: як діяти

  • Штрафи є неминучими: Ризикові платники не звільняються від штрафів за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК або за відсутність реєстрації. 
  • Реєстрація незважаючи на блокування: Якщо СГ включений до категорії ризикових та наближаються граничні терміни реєстрації ПН/РК, їх потрібно подавати на реєстрацію навіть за ймовірності блокування. 
  • Стратегія після блокування: Якщо ПН/РК після реєстрації було заблоковано, не потрібно подавати документи на розблокування. Краще сконцентруватися на знятті статусу "ризиковий платник". При виконанні відповідних умов ПН/РК будуть зареєстровані автоматично.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки