Звільнення після випробувального терміну, якщо працівник проти

23 липня 2019 Стане у пригоді для: Підприємці

Підприємець не оформив випробувальний термін з працівником, тепер хоче звільнити, а людина відмовляється йти, каже, що є маленька дитина і звільнити її не можна.

Звільнення після випробувального терміну, якщо працівник проти

Взяла на допомогу собі дівчину менеджера на сайт обробляти замовлення, вона не справляється, працює повільно, все забуває. Минуло два місяці випробувального терміну. Поговорила, що звільняю. Вона йти не хоче, каже, що в неї дитина і звільнити не маю права. Але я її і не оформляла. Чим я ризикую? Мене можуть оштрафувати через неї? Якщо вона поскаржиться, що не оформлена?

Немає трудового договору

Перша помилка, якої ви припустилися, — взяли людину на випробувальний термін без трудового договору. Це незаконно.

Як оформити випробувальний термін

Ви можете заперечити, що договір був — усний, але при оформленні трудових відносин із працівником укладають письмовий трудовий договір (п. 6 ч. 1 ст. 24 КЗпП). У ньому прописують, скільки триває випробувальний термін.

Також ви мали оформити наказ про прийняття на роботу (можна використовувати форму № П-1) і повідомити податкову про нового працівника (додаток до постанови КМУ № 413).

Штраф за одного неоформленого працівника, якщо про нього дізнається Держпраці, — 125190 грн.

Як підприємцю оформити працівника

Зарплата в конверті

Якщо людина працювала у вас, навіть на випробувальному терміні, ви мали нараховувати й виплачувати їй зарплату на підставі табеля обліку робочого часу.

І підтверджувати виплату зарплати відомістю і платіжними дорученнями на перерахування податків і зборів із зарплати до бюджету.

Ви ж, швидше за все, платите менеджеру зарплату в конверті, штраф за це — 125190 грн, але це порушення перевіряється в комплексі з оформленням працівників, тому штраф єдиний за два порушення.

Не всіх жінок можна звільнити

Друге ваше упущення в тому, що ви не дізналися деталі про статус працівниці. Адже за законом ви не можете просто взяти і звільнити:

  • вагітних;
  • працівниць із дітьми до 3 років / 6 років за медвисновком (ч. 6 ст. 179 КЗпП);
  • одиноких матерів із дитиною до 14 років або дитиною з інвалідністю.

І за законом узагалі не можна встановити випробувальний термін для вагітної працівниці, одинокої матері. Вона може подати до суду, і, крім виплати компенсації, вас зобов'яжуть поновити таку працівницю з відшкодуванням середнього заробітку за вимушений прогул (ч. 2 ст. 235 КЗпП).

Зважайте на це в майбутньому. Але не акцентуйте на цьому увагу на співбесіді, бо вас можуть звинуватити в дискримінації.

Працівник буде скаржитися й судитися

Неоформленого працівника не можна звільнити офіційно, якщо він не був оформлений.

А от ображений працівник легко може поскаржитися на вас у Держпраці, довести факт трудових відносин і вимагати від роботодавця виконувати норми КЗпП у частині додаткових гарантій.

Як доведе: можливо, ви виписували довіреності на неї або надавали певні права доступу до програм, які працівниця може використовувати як доказову базу.

Ви, звичайно, можете заперечувати факт трудових відносин. Але їх може довести працівник.

Як доведе факт трудових відносин

Держпраці вчить працівників, як довести факт трудових відносин у судовому порядку, ви як роботодавець теж маєте бути в курсі.

Так, працівникові потрібно вказати в позовній заяві:

  • посаду (професію), за якою він був залучений до роботи;
  • період роботи;
  • безпосередню роботу, яку виконував;
  • кому в процесі виконання роботи був підпорядкований;
  • за яким графіком працював, яка тривалість робочого часу була визначена роботодавцем;
  • факт невнесення до трудової книжки запису про прийняття на роботу;
  • вимагати від суду визнати ваші відносини трудовими й зобов'язати вас внести запис до трудової та виплатити зарплату.

У вашій ситуації рекомендуємо домовлятися з працівником: залишити й оформити за законом або розпрощатися полюбовно.

Випробувальний термін за трудовим договором

КЗпП захищає права не лише працівника, а й роботодавця, просто все треба оформляти документально, починаючи з випробувального терміну. Його тривалість прописують у трудовому договорі; якщо працівник не справляється, попрощайтеся з ним у законному полі.

У посадовій інструкції чітко прописати обов'язки, щоб можна було довести, що працівник не впорався.

Вести табель обліку робочого часу, контролювати виконання правил внутрішнього трудового розпорядку, фіксувати запізнення і прогули.

Договір ЦПХ для підрядників

На майбутнє, якщо потрібен фахівець не на постійну роботу, а для виконання певних завдань, як варіант можна оформити співпрацю договором ЦПХДоговір цивільно-правового характеру.

Договори ЦПХ з фізичними особами

Людині потрібно донести, що вона працює в статусі виконавця, відносини будуть оформлені на певний строк, вам же потрібно врахувати юридичний бік такого договору, щоб його не визнали трудовим.

Сторонами трудового договору є працівник і роботодавець, а цивільно-правового — замовник і виконавець.

  1. Виконавець за ЦПДЦивільно-правовий договір, на відміну від працівника, не підпорядковується правилам внутрішнього трудового розпорядку і самостійно організовує свою роботу, тобто неприпустима робота в офісі за графіком з 09:00 до 18:00 п'ять разів на тиждень. У договорі прописуються строки виконання робіт.
  2. Для виконавця не передбачена відпустка. Але він може розраховувати на лікарняний.
  3. Також, щоб договір ЦПХ не визнали трудовим, у ньому не має бути ані слова про зарплату — ви платите винагороду за результати виконаної роботи, а не за процес роботи.
  4. До винагороди нема вимог, що вона має бути не нижче мінімалки. А ще не потрібно платити ЄСВЄдиний соціальний внесок. Але як податковий агент утримуєте і платите ВЗВійськовий збір й ПДФОПодаток на доходи фізичних осіб.
  5. Не можна прописати, що людина буде виконувати обов'язки «менеджера з продажу», та й узагалі не повинно бути професій, лише перелік робіт або послуг, які потрібно виконувати.

Але не варто зловживати цим видом договору, особливо якщо людина за фактом виконує обов'язки найманого працівника.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки