Замовник хоче заплатити ФОП готівкою або на картку фізособи

19 травня 2020 Стане у пригоді для: Підприємці

Замовник хоче перевести оплату на особистий рахунок або готівкою, аргументуючи тим, що для переказу на рахунок ФОП йому потрібно буде платити великий відсоток податку.

Замовник хоче заплатити ФОП готівкою або на картку фізособи

Запитання: Я працюю в IТ, ФОП 3-ї групи, єдиний податок. Виникло запитання з отриманням оплати від замовника. Він хоче перевести оплату на особистий рахунок або готівкою, аргументуючи тим, що для переказу на рахунок ФОП йому потрібно буде платити великий відсоток податку (детально не знаю його ситуації). Як зробити? Яким чином отримувати оплату правильно і чи є відмінності саме для IТ-галузі?

ФОП можуть працювати з готівкою

Підприємці мають право працювати і з готівкою, і з безготівковими оплатами, тобто  одержувати гроші на підприємницький рахунок.

Готівкові та безготівкові розрахунки у підприємців

Якісь послуги вам може замовити звичайна фізособа та оплатити зі своєї особистої картки вам на підприємницький рахунок або передати оплату готівкою. Тоді ваша турбота — оформити документи за угодою.

Для бізнесу особисті картки використовувати не можна, податкова проти. І хоча підприємці так роблять, ми не радимо. Податківці не можуть просто так стежити за рухом грошей на ваших рахунках, і банки не надають їм таку інформацію.

Тільки за рішенням суду ДПС може отримати інформацію про рух коштів чи інші відомості.

Але там, де з'являються готівкові розрахунки, потрібно дотримуватися ліміту в 1 млн грн, при перевищенні ви зобов'язані будете використовувати РРО.

Організації переважно працюють за договором і платять на рахунок. Бувають випадки, коли замовник просить розбити платіж на офіційний — на рахунок за договором, і неофіційний — готівкою. Це сіра схема співпраці: коли про такі угоди довідається податкова, в обох сторін можуть бути проблеми.

Можливо, і вашому замовнику спало на думку провести угоду неофіційно. Контрагент хоче заощадити на якихось податках, але може підвести вас.

Якщо погодитися на готівкову оплату

Готівкові платежі треба включати в підприємницький дохід, робити запис про них у книзі, відобразити в декларації та сплатити 5% єдиного податку від задекларованої суми.

У вас мають бути документи за угодою, щоб у разі перевірки підтвердити цей дохід. Які документи: договір і акт із підписами замовника. Для іноземного замовника часто достатньо інвойсу.

Якщо замовник ФОП звичайна фізособа, про такий дохід треба відзвітувати до податкової — подати декларацію про майновий стан і доходи та сплатити 18% ПДФО й 1,5% військового збору. За доходи, отримані в 2020 році, відзвітувати слід у 2021-му.

А ще звичайна фізособа-виконавець може приймати гроші готівкою, і на картку. Тоді її податковим агентом стає замовник-СПД, він сплачує за неї ПДФО і військовий збір.

Обов'язок використовувати РРО

Ми не дарма вище написали про РРО.

Оскільки підприємці IТ-сфери працюють із безготівковими розрахунками й найчастіше не мають справи з готівкою, РРО вони не використовують, навіть якщо перевищено ліміт у 1 млн грн. Оскільки підприємці, які працюють виключно безготівково, можуть не використовувати РРО.

У розумінні податкової безготівкові розрахунки — це коли замовник зі свого рахунку перераховує гроші на ваш рахунок або вносить оплату вам на рахунок через касу банку, без застосування платіжних карток (п. 2 ст. 3 ЗУ «Про РРО», ІПК № 1961/6/99-99-14-05-01-15/ІПК).

Тобто, якщо замовник-фізособа зі своєї картки перелічить на вашу підприємницьку картку гроші — це вже вважатиметься готівковою оплатою, а розрахунки готівкою — і поготів. Для вас починає діяти ліміт в 1 млн грн, перевищивши який треба використовувати РРО.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки