Як безкоштовно обміняти долари старого зразка на нові

09 травня 2023

Незважаючи на те, що долари старого зразка є дійсними і мають без проблем прийматися як державними банками, так і комерційними організаціями, питання їх обміну на купюри нового зразка є досить актуальним. Це пояснюється тим, що деякі обмінники і навіть банки все ж відмовляються здійснювати обмін валюти, якщо клієнт бажає здати «старі» купюри.

Як безкоштовно обміняти долари старого зразка на нові

Як безкоштовно обміняти долари старого зразка на нові, розберемось далі в статті.

Як обміняти долари старого зразка і чи є в цьому потреба

«Старими» доларами прийнято вважати банкноти, випущені 1996 року, які мають впізнаваний зеленкуватий колір.

Нові ж купюри характеризуються зміненим дизайном та вдосконаленими елементами захисту від підроблення.

Саме цим і пояснюється небажання деяких спеціалістів обмінних пунктів приймати для обміну старі купюри, адже вони не завжди мають можливість перевірити їх на дійсність.

Хоча НБУ і було дане чітке роз’яснення цього питання, все ж в деяких власників даної валюти є побоювання, що їх гроші або взагалі відмовляться обмінювати, або ж доведеться сплатити значну комісію.

Ситуація ускладняється ще й тим, що навіть деякі банки відмовляються приймати старі банкноти, особливо номіналом 100 доларів.

Хоча згідно закону про валюту, дійсними в Україні вважаються будь-які грошові одиниці, які є дійсними на території відповідної держави.

Тому, якщо говорити про долари, то згідно законодавства США, абсолютно всі купюри будь-якого року випуску є дійсними в цій державі, є в обігу і можуть бути платіжним засобом. Відповідно, і в Україні проблем з обміном старих купюр бути не повинно. Проте випадки відмови в прийманні старих доларів непоодинокі.

Але якщо мова йде про обмін купюр старого зразка на нові, то такі операції банками чи іншими небанківськими установами не визначаються законодавством як обов’язкові, бо ця фінансова операція не відноситься до валютно-обмінних. Рішення здійснювати такий обмін чи ні приймається керівництвом установи самостійно.

Таким чином, банк має право відмовити в обміні купюр абсолютно законно, якщо це не обмін однієї валюти на іншу.

Тому бажаючим обміняти старі купюри на нові можна обрати один з 3 варіантів вирішення проблеми.

  1. Роз’яснювати спеціалістам в банках чи в обмінних пунктах норми законодавства і вимагати все ж прийняти долари старого зразка (якщо клієнт бажає обміняти долари на гривні, то аргументи можуть і подіяти).
  2. Сплатити в обміннику комісію від 2 до 10 %.
  3. Обміняти старі банкноти на нові, скориставшись послугами ПриватБанку.

Для тих, хто не має бажання добиватися справедливості чи сплачувати комісію, третій варіант є найбільш прийнятним.

Обмін старих купюр на нові через ПриватБанк

Отже, найбільш легким та дешевим способом обміняти купюри старого зразка на нові (як і купюри зношені, з позначками, з потертостями) є їх обмін через термінал ПриватБанку.

Алгоритм дій в такому випадку наступний.

1)    Потрібно відкрити пластикову універсальну доларову картку в ПриватБанку.

2)    Знайти термінал ПриватБанку та поповнити свою картку тими доларами, які є бажання обміняти. Термінал приймає майже всі купюри, в тому числі і старого зразка (не прийняти може лише дуже зношені та пошкоджені купюри).

3)    Після цього потрібно в додатку Приват24 переказати кошти з універсальної доларової карти на доларову карту для виплат.

Комісія за переказ є фіксованою і складає 50 грн (до війни комісія складала 0,5%).

Максимальна сума, на яку можна поповнити доларову карту через термінал, складає 4000 доларів за одну операцію.

4)    Коли гроші надійдуть на карту для виплат, можна буде підійти в касу відділення банку та замовити видачу готівки. В переважній більшості випадків кошти видаються купюрами вже нового зразка.

Таким чином, з мінімальними фінансовими втратами (50 грн за один переказ коштів з карти на карту) можна абсолютно законно обміняти долари старого зразка на нові.

Уточнюємо, що можна відразу поповнити доларову картку для виплати і дещо спростити процес обміну, але в такому випадку комісія буде складати не 50 грн, а 0,5% від суми.

Таким чином, описаний вище спосіб обміну доларів старого зразка є найбільш простим, до того він може бути застосований до будь-яких купюр, які з якихось причин не бажають приймати в банках чи обмінниках (з надписами чи штампами, з потертостями, з незначними ушкодженнями).

Що стосується обміну великих сум через термінал, то в такому випадку варто мати на увазі, що, можливо, доведеться надавати підтвердження походження коштів.

І наостанок хочеться зазначити, що темою недійсності старих доларів останнім часто люблять спекулювати деякі ЗМІ, очевидно, переслідуючи свої власні мотиви, або працюючи на обмінники, які на цьому безпосередньо заробляють, стягуючи з клієнтів комісії за обмін.

Насправді причин хвилюватися, що ваші доларові збереження купюрами старого зразка можуть втратити свою грошову цінність причин немає. Але якщо ж все ж таки є бажання їх обміняти, зробити це можна в будь-який час абсолютно безпроблемно!

Як підприємцю завищити свій прибуток

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки