Як заповнюватимуть платіжки по-новому

24 березня 2023 Стане у пригоді для: Підприємці

Як заповнюватимуть платіжки по-новому

Як заповнюватимуть платіжки по-новому: проект порядку від ДПС.

Державна податкова служба України оприлюднила проект наказу Міністерства фінансів України від 07.03.23. «Про затвердження Порядку заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час оплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове  державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення».

Однією з основних цілей є спрощення алгоритму заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції платниками та органами виконавчої влади шляхом скорочення кількості його обов’язкових полів.Як самостійно відкрити компанію (LLC) і рахунок в банку в США

Згідно з проектом кількість обов’язкових полів, які заповнюються платником у реквізиті «Призначення платежу» зменшено до 2 полів – для платників на бюджетні/небюджетні/депозитний - рахунки («Код виду оплати», «Додаткова інформація запису») та до 1 поля –для платників на єдиний рахунок («Додаткова інформація запису»).

Водночас передбачено скорочення кількості обов’язкових полів, які заповнюють органи виконавчої влади у реквізиті «Призначення платежу» платіжної інструкції.

У разі затвердження, цей наказ набере чинності з 01.04.23.,крім пункту 3 цього наказу, який набере чинності з 01.07.23.

Проект наказу:

Роботодавці отримуватимуть електронний розрахунок санкцій за невиконання нормативу працевлаштування осіб з інвалідністю.

На сайті Пенсійного фонду України з’явився проект Постанови «Про затвердження Порядку надсилання розрахунку сум адміністративно- господарських санкцій, що підлягають оплаті у зв’язку з невиконанням нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю за попередній рік». від 14.03.23.

Документ необхідний, або визначити механізм надсилання розрахунку сум  адміністративно-господарських санкцій, що підлягають оплаті у зв’язку з невиконанням нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю за попередній рік, а також форму розрахунку.

Згідно ст.19 Закону України №875-12 від 21.03.91. із змінами «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні», створені Фондом соціального захисту осіб з інвалідністю  розрахунки сум адміністративно-господарських санкцій, що підлягають оплаті у зв’язку з невиконанням нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю за попередній рік, - передаються в ПФУ для надсилання їх через електронний кабінет підприємств, установ та організацій, фізичних осіб, які використовують найману працю, на вебпорталі електронних послуг ПФУ у формі та порядку, визначених Фондом соціального захисту осіб з інвалідністю з ПФУ.

Розрахунок надсилатимуть у формі електронного документа.

Нова форма податкової накладної застосовується вже з 1 квітня.

У  Головному  управлінні ДПС в Івано-Франківській області повідомляють, що з 01.04.23. набирає чинності наказ Мінфіну України №463 від 28.12.22. «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України».

Відповідно до наказу №463 у новій редакції затверджено форми податкової накладної, податкової декларації з ПДВ та уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з ПДВ.

Так, з 01.04. платники податків зобов’язані реєструвати ПН /РК за новою формою, у тому числі ПН та РК, які складені до 01.04.23. та не зареєстровані в ЄРНН.

З  01.05.23. податкову декларацію з ПДВ подаватиме за новою формою, починаючи із звітного (податкового) періоду  -  квітень 2023 року.

Крім того, вже з 01.05.23., за новою формою подається уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з ПДВ у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок.

ДПС України розробила презентаційні матеріали з питань зупинення реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних.Податки для блогерів у 2023 році

З презентаційними матеріалами по таблицям даних платника податку можна ознайомитись тут:

Презентація по зупиненню реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в ЄРПН можна ознайомитись тут:

З  01.04.23. змінюється  порядок оподаткування  та звітування щодо витрат на відрядження.

З 01.04.23. набуває чинності Закон України №2888-9 від 12.01.23. «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо платіжних послуг».

Про це інформують фахівці Головного управління ДПС у м. Києві.

Відповідно до Закону №2888-9 у новій редакції викладено п.170.9. ПКУ, який визначає порядок оподаткування суми надміру витрачених коштів/електронних грошей, отриманих платником податку на відрядження або під звіт, неповернутої у встановлений строк.

Нові вимоги діють вже з 01.04., а саме:

  • фактична кількість днів перебування у відрядженні буде зазначатися у наказі і підтверджуватися  проїзними документами, чи відміткою прикордонних служб, рахунками на проживання  та іншими документами, що підтверджують фактичне перебування особи у відрядженні;
  • звітування за витратами на відрядження або під звіт у безготівковій формі буде підтверджуватися випискою або відомостями з банківського рахунку протягом місяця, наступного за місяцем у якому платник завершує таке відрядження. Крім того, звітування за витраченими коштами може бути продовжено ще на місяць, з  метою отримання документів від постачальника платіжних послуг;
  • сам звіт про використання коштів потрібно буде подавати у разі наявності оподатковуваного доходу, визначеного відповідно до пп.170.9.1. ПКУ, та використання готівки понад суми добових витрат;
  • у разі використання витрат в межах  розміру  добових або відсутності оподатковуваного доходу, звіт не подається.

Податковий кодекс України

Чи оштрафують за нестворення щоденних  Z- звітів на РРО через відключення електроенергії.

У Головному управлінні ДПС у Львівській області пояснили, чи будуть штрафи за нестворення  щоденних  Z- звітів на РРО/ПРРО з причини відключення електроенергії.

Якщо не створено (несвоєчасно  створено)  щоденні  Z-звітів на РРО або ПРРО з причин потенційного/аварійного відключення електроенергії, то суб’єкти господарювання не нестимуть відповідальності за умови підтвердження такого факту належними доказами, зокрема, інформацією, розміщеною на вебпорталах енергопостачальних компаній  про відключення електроенергії у відповідній місцевості чи неможливості її постачання через пошкодження енергетичних мереж, тощо.

Однак, у разі порушення  суб’єктами господарювання вимог законодавства у сфері РРО та неможливості  підтвердити, що такі порушення вчинені внаслідок обставин непереборної сили (форс-мажору), тоді посадові особи суб’єктів господарювання та особи, які здійснюють розрахункові операції, будуть нести адміністративну відповідальність, встановлену  ст.155 прим.1  КУпАП із змінами. 

Кодекс України про адміністративні правопорушення 

Які документи дозволено, а які заборонено відправляти за кордон поштою: відповідає Мінреінтеграції. 

У зв’язку з воєнним станом держава розширила перелік документів, які українці можуть надіслати за кордон поштою.

Дозволено пересилати внутрішній паспорт, паспорт для виїзду за кордон і посвідчення особи щодо повернення в Україну.

Заборонено надсилати дозволи на право носіння зброї, трудові книжки, військові квитки та посвідчення особи.

У разі виявлення заборонених речей  поштовий оператор  повертає пакунок відправнику або ж його вилучають.

Можна перевірити перелік предметів, заборонених до пересилання в інші країни за посиланням:

Коли переводити годинник на літній час у 2023 році?

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів №509 від 13.05.96. із змінами «Про порядок обчислення часу на території України». запроваджено порядок обчислення часу з переведенням щорічної годинникової стрілки:Як ФОПу правильно обрати групу оподаткування

  • в останню неділю березня о 3 годині на 1 годину вперед;
  • в останню неділю жовтня о 4 годині на 1 годину назад.

Отже, перевести стрілки годинника на 1 годину вперед потрібно 26 березня у 3.00.

Постанова КМУ №509.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки