Які передбачені штрафи у 2024 році за порушення роботи з РРО/ПРРО: найпоширеніші порушення і розміри штрафів

28 травня 2024

Використання касових апаратів потребує особливої уважності, а недотримання вимог законодавства щодо фіскалізації платежів може мати досить неприємні наслідки для підприємців у вигляді штрафних санкцій. Які передбачені штрафи у 2024 році за порушення роботи з РРО/ПРРО, розглянемо далі в статті.

Які передбачені штрафи у 2024 році за порушення роботи з РРО/ПРРО: найпоширеніші порушення і розміри штрафів

Штрафи у 2024 році за порушення роботи з РРО/ПРРО

За порушення правил фіскалізації платежів та використання РРОРеєстратор розрахункових операцій (касовий апарат)./ПРРОПрограний реєстратор розрахункових операцій законодавством передбачена адміністративна та фінансова відповідальність.

Тож, згідно Кодексу про адмінправопорушення, на підприємців можуть бути накладені штрафи в наступних випадках.

1. При виявлення порушень, пов’язаних з проведенням готівкових розрахунків з покупцями/клієнтами (не здійснення фіскалізації платежів) передбачений штраф від 34 до 85 грн. Для посадових осіб – від 85 до 170 грн.

Якщо буде виявлене аналогічне порушення протягом року, розмір штрафу збільшується вдвічі: від 85 до 170 грн, а для посадових осіб – від 170 до 340 грн.

Хоч розміри штрафів Кодексом про адмінправопорушення передбачені невеликі, проте вони можуть накладатися на підприємця разом із фінансовими санкціями.

2. За порушення вимог щодо готівкових розрахунків, в тому числі перевищення допустимої суми платежів між суб’єктами господарювання в 10 тис грн або отримання готівки від клієнтів чи покупців сумою понад 50 тис грн за один платіж, ст.16315 Кодексом про адмінправопорушення визначені штрафи в розмірі від 1700 до 3400 грн.

За наступне порушення протягом року розмір штрафу вже буде становити від 8500 до 17000 грн.

Такі ж штрафи передбачені і за відсутність POS-терміналу і неможливість покупцю/клієнту розрахуватися картою.

Штрафи за недотримання мінімальних роздрібних цін

Підприємці, які здійснюють роздрібну торгівлю алкогольними напоями та реалізують їх за цінами, нижчими за визначені мінімальні на такі товари при виявленні даного правопорушення змушені будуть сплатити штраф у розмірі 100% вартості на всю отриману партію товару.

При цьому сума штрафу передбачена не менше 10000 грн.

Фінансові санкції за порушення при роботі з касовими апаратами

До 1 жовтня 2023 року підприємці не несли відповідальності за відсутність у них касових апаратів або інші порушення, пов’язані із використанням РРО, крім порушень щодо не здійснення фіскалізації платежів при продажі підакцизних товарів та інших передбачених законом випадків.

З 1 жовтня підприємці при здійсненні розрахункових операцій з покупцями/клієнтами повинні використовувати РРО/ПРРО. Дана вимога поширюється на всіх ФОП, крім тих, які працюють на 1 групі, а також які отримують платежі за надання дистанційних послуг на IBAN-рахунки.

Виконання цієї вимоги законодавства активно перевіряється податківцями.

Не підлягають відповідальності за відсутність касових апаратів тільки ФОПи, які працюють на окупованих територіях, територіях, де ведуться активні бойові дії або де є ризик їх виникнення.

Порушення вимог щодо обліку товарів

Згідно ст.20 Закону про РРО, підприємці, які повинні вести облік товарів, але не надали при перевірці відповідні документи, повинні будуть сплатити штраф у розмірі 100% вартості таких необлікованих товарів за цінами реалізації. Проте розмір штрафу не може бути менший 10 неоподаткованих мінімумів (170 грн).

Нагадаємо, що не вести облік товарів мають право лише ФОПи на ЄПЄдиний податок, крім тих, які здійснюють продаж ризикових груп товарів (техніка, ліки, ювелірні вироби тощо).

Порушення вимог щодо фіскалізації платежів

Що стосується РРО/ПРРО, то згідно ст. 17 п.1 Закону про РРО на підприємця буде накладений штраф в розмірі 100% від вартості проданих з порушенням товарів (150% при повторному порушенні протягом року) при виявленні в ході перевірки наступних правопорушень:

  • видача чеку на неповну суму від вартості здійсненої покупцем покупки;
  • не здійснення фіскалізації платежу взагалі;
  • проведення розрахункової операції без використання розрахункової книжки;
  • не видача розрахункового документу (в паперовій чи електронній формі).

Також штрафи передбачені у випадку неповного заповнення реквізитів ЕПЗЕлектронний платіжний засіб у чеку або відсутності штрих-коду на підакцизні товари. Такі чеки вважаються недійсними.

Для ФОП на ЄП, діяльність яких не пов'язана з реалізацією підакцизних груп товарів,  до 31.07.2025 року діють так звані пільгові штрафи за порушення законодавчих норм щодо фіскалізації платежів:

  • 25% з проданих товарів чи наданих послуг з порушенням при першому виявленні;
  • 50% - при другому і кожному наступному.

Варто зауважити, що дані про здійснені розрахунки передаються у податкову відразу, тому виправити помилки у підприємця технічної можливості немає.

Підприємцю, який продає підакцизні товари, доведеться сплатити 300 неоподаткованих мінімумів (5100 грн), якщо він проводить розрахункову операцію з порушенням вимог до програмування найменувань товарів з зазначенням коду УКТ ЗЕДЗовнішньоекономічна діяльність та іншої визначеної законом інформації.

Такий же розмір штрафу передбачений за внесення підприємцем будь-яких змін в конструкцію чи програмне забезпечення РРО/ПРРО.

За неподання звітності (не створення Z-звіту протягом дня) з використання касових апаратів, касових книжок чи копій розрахункових документів, ст. 17 п.9 Закону про РРО передбачений штраф у розмірі 510 грн за кожне таке порушення.

Підводячи підсумки, зауважимо, що порушення з використання РРО/ПРРО досить легко фіксуються при перевірках. Оскільки вносити будь-які зміни в розрахункові документи після їх створення неможливо, підприємцям важливо віднестися до питання фіскалізації платежів досить серйозно та відповідально. Тим паче, штрафи за порушення використання касових апаратів Законом про РРО передбачені досить вагомі.

Перейменування вулиці та РРО

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки