Які зміни чекають на ФОП у 2024 році

29 вересня 2023 Стане у пригоді для: Підприємці

Які зміни чекають на ФОП у 2024 році

Як будемо працювати та відпочивати у жовтні 2023 року.

Щороку у жовтні ми мали державне свято - День захисників і захисниць України. До 2023 року ми відзначали його 14 жовтня, але за Законом №3258-9 від 14.07.23. « Про внесення змін до статті 73 Кодексу законів про працю України», який набрав чинності 30.07.23., дату святкування перенесено на 1 жовтня.

У 2023 році 1 жовтня припадає на неділю. За старими правилами, якщо святковий або неробочий день збігається з суботою або неділею, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого. Тобто вихідним днем мав би бути понеділок 2 жовтня. Але воєнний стан в Україні продовжено  до 15 листопада. У період дії воєнного стану не застосовуються норми ст. 71-73 КЗпП ( святкові і неробочі дні). Це означає на практиці, що офіційних святкових та неробочих днів в Україні немає.Хто з ФОП 1 та 2 групи має пільги по РРО та по сплаті ЄП

При цьому графік  роботи та час відпочинку встановлює роботодавець. Тому 2 жовтня чи працювати, вирішує кожен керівник підприємства чи фізична особа- роботодавець самостійно.

Закон №3258-9

КЗпП

Які зміни чекають на ФОП у 2024 році. 

Згідно проекту Держбюджету на 2024 рік передбачається підвищення мінімальної заробітної плати у два етапи:

  • з 1 січня до 7 100 грн
  • з 1 квітня до 8 000 грн

Також із 1 січня зросте прожитковий мінімум для працездатних осіб до 3 028 грн.

Нові ліміти річного доходу для ФОП на єдиному податку будуть такі:

  • 1 група (167 МЗП) – 1 185 700 грн
  • 2 група (834 МЗП) – 5 921 400 грн
  • 3 група (1167 МЗП) – 8 285 700 грн

Новий розмір єдиного податку для:

  • ФОП 1 група – 302,80 грн на місяць (10% від розміру прожиткового мінімуму)
  • ФОП 2 група – 1 420 грн на місяць (20% від розміру мінімальної зарплати)

Новий розмір ЄСВ для всіх ФОП (22% від розміру мінімальної зарплати);

  • 1 562 грн на місяць за січень - березень 2024 року
  • 1 760 грн на місяць за квітень - грудень 2024 року.

 

Затверджено Порядок автоматичної перевірки інформації про кінцевих бенефіціарів при держреєстрації юридичної особи.

Постановою КМУ №976 від 12.09.23. «Деякі питання автоматичної перевірки (верифікації) відомостей засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг з використанням відомостей з Єдиного державного демографічного реєстру, Державного реєстру фізичних осіб –платників податків» установлено, що автоматична перевірка (верифікація) відомостей про особу, яка є кінцевим бенефіціарним власником юридичної особи, засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг з використанням відомостей з Єдиного державного демографічного реєстру, Державного реєстру фізичних осіб - платників податків проводиться під час державної реєстрації:

  • утворення ТОВ, що діє на підставі модельного статуту товариства з обмеженою відповідальністю;
  • утворення юридичної особи (крім ТОВ, що діє на підставі модельного статуту ТОВ) та внесення змін до відомостей про юридичну особу, що міститься в ЄДР юридичних осіб, ФОП та громадських формувань, після забезпечення технічної можливості реалізації такої державної реєстрації засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг.

Також затверджено Порядок автоматичної перевірки (верифікації) відомостей засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг з використанням відомостей з Єдиного державного демографічного реєстру, Державного реєстру фізичних осіб- платників податків, що додається.

Постанова №976 

Статистична звітність -2024 : з’явилися проекти табеля та альбому форм.

На сайті Держстату у розділі «Для респондентів» оприлюднено проекти:

  • Альбом форм державних статистичних спостережень на 2024 рік.
  • Загальний табель (перелік) форм державних статистичних спостережень на 2024 рік. Перелік містить назви форм статистичної звітності, які потрібно подавати наступного року. 

Які зміни чекають на виробників та торговців тютюном з 1 жовтня: роз’яснення ДПСУ.

З 1 жовтня 2023 року набирає чинності Закон №3326-9 від 10.08.23. «Про внесення змін до Митного кодексу України та інших законів України щодо протидії незаконному обігу тютюнових виробів», яким передбачено що:Помилки ФОП на ЄП в роботі з податковою

  • до припинення або скасування воєнного стану запроваджена заборона на реалізацію магазинам безмитної торгівлі, а також виробництво для таких цілей тютюнових виробів та /або рідин, що використовуються в електронних сигаретах;
  • у разі наявності у виробників станом на 01.10.23. залишків тютюнових виробів та/або рідин що використовуються в електронних сигаретах, призначених для реалізації магазинам безмитної торгівлі, такі виробники зобов’язані станом на 01.10.23. провести у присутності представника податкової інспекції інвентаризацію таких товарів (продукції) та подати інформацію про залишки таких товарів  (продукції) та місця їх зберігання до ДПС протягом двох робочих днів з дня завершення інвентаризації;
  • дозволено здійснення у подальшому зберігання виробниками таких залишків товарів (продукції) лише у місцях, зазначених в інформації про результати проведеної інвентаризації, до припинення або скасування воєнного стану в Україні.

У разі виявлення після 01.10.23. фактів виробництва та/або зберігання (крім інвентаризаційних залишків у місцях зберігання, про які повідомлено ДПС), та/або транспортування, та/або реалізації, у тому числі їх виробниками, тютюнових виробів та/або рідин, що використовуються в електронних сигаретах, які були вироблені для цілей реалізації магазинам безмитної торгівлі, такі товари вважаються немаркованими марками акцизного податку , а до таких суб’єктів господарювання застосовується відповідальність, передбачена ст.17 Закону №481/95-ВР від 19.12.95. із змінами «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах та пального» за виробництво, зберігання, транспортування, реалізацію підакцизних товарів без марок акцизного податку (200% вартості товару (продукції), але не менше 17 000 гривень).

Закон №3326-9

Закон №481/95-ВР 

Електронні виконавчі документи тепер можна подавати через Електронний суд.

Міністерство юстиції України повідомляє, що розроблено електронну інформаційну взаємодію між автоматичною системою документообігу суду (АСДС), Електронним судом та автоматизованою системою виконавчого провадження.

Завдяки цьому в Електронному суді реалізовано сервіс надсилання сторонам електронних виконавчих документів, а також можливості їх пред’явлення до виконання в електронній формі.

Для можливості надсилання електронного виконавчого документа до Електронного кабінету стягувача та боржника достатньо створити в АСДС виконавчий документ та накласти на нього кваліфікований електронний підпис судді. Далі сервіс автоматично надішле сформований електронний виконавчий документ до Електронних кабінетів стягувача та боржника. Боржник, у свою чергу, отримавши електронний виконавчий документ, матиме можливість сплатити передбачені у ньому платежі засобами підсистеми «Електронний суд», а стягувач – пред’явити його для виконання до державного або приватного виконавця.

Переваги нового сервісу:

  • економія коштів на пересилання поштової кореспонденції;
  • економія особистого/робочого часу;
  • миттєве потрапляння виконавчого документа до відділу ДВС чи приватного виконавця;
  • можливість онлайн-сплати передбачених у виконавчому документі платежів.

Як виправити дані в ЄДР: роз’яснення від Мінюсту.

Спеціалісти Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції повідомляють: як виправити помилки, допущені у відомостях Єдиного державного реєстру. Питання виправлення таких помилок врегульовано ст.32 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб- підприємців та громадських формувань» (Закон №755-4 від 15.05.03. із змінами).

Законодавець розрізняє кілька різновидів допущених помилок (описок, друкарських, граматичних, арифметичних тощо), а саме:

  • допущені суб’єктом державної реєстрації, які виявив заявник. Заявник письмово в паперовій або електронній формі повідомляє про це суб’єкта державної реєстрації, який, своєю чергою, перевіряє відповідність відомостей ЄДР інформації, що міститься у поданих на реєстрацію документах. Якщо факт невідповідності підтверджено, суб’єкт державної реєстрації безкоштовно виправляє допущену помилку в день надходження відповідного повідомлення;
  • допущені суб’єктом державної реєстрації, які виявив безпосередньо сам суб’єкт державної реєстрації. У такому випадку він в одноденний строк безкоштовно виправляє помилку та письмово повідомляє про це заявника;
  • допущені не з вини суб’єкта державної реєстрації, наприклад помилки в поданих документах, описки тощо. За таких обставин заявник має звернутися до суб’єкта державної реєстрації задля її виправлення та внести плату, розмір якої у 2023 році становить 81,00 грн (30% адміністративного збору, відповідно до частини 2 ст.36 Закону).

Виправлення помилок, допущених у відомостях ЄДР внаслідок наявності помилок безпосередньо у поданих на реєстрацію документах, на підставі яких були внесені такі відомості, здійснюється після виправлення помилок у зазначених документах.

Закон №755-4

Чи є базою нарахування ЄСВ дохід, який отриманий за межами території України.

Головне управління ДПС у Житомирській області інформує, що відповідно до п.1 ч.1 ст.4 Закону України №2464-6 від 08.07.10. із змінами « Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» платником ЄСВ є роботодавці - юридичні та фізичні особи, які використовують працю інших осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством про працю, чи за ЦПД.Правила ведення дистанційного документообігу

Частиною 1 ст.10 Закону №2464-6 визначено, що громадяни України, які працюють або постійно проживають за межами України, мають право на добровільну сплату ЄСВ.

Отже, дохід, отриманий фізичною особою за межами України, не є базою нарахування ЄСВ. При цьому, громадяни України, які працюють за її межами мають право на добровільну сплату єдиного внеску, у разі заключення договору про добровільну участь на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.

Закон №2464-6

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки