Дію воєнного стану буде продовжено до середини серпня 2023 року

28 квітня 2023 Стане у пригоді для: Підприємці

Дію воєнного стану буде продовжено до середини серпня 2023 року

Дію воєнного стану буде продовжено до середини серпня 2023 року.

На початку травня Парламент знову має продовжити строк дії воєнного стану та загальної мобілізації. Про це повідомив депутат Я. Железняк у своєму Телеграм-каналі.

«Дія буде продовжена з 19 травня 2023 року і дуже ймовірно знову на 90 днів, тобто до середини серпня 2023. Нагадаю, що це вже буде сьоме голосування Парламенту за воєнний стан з початку війни.Інтернет-магазин: вимоги до ФОП

До цього Рада вже шість разів схвалювала подібні рішення: 24 лютого, 15 березня, 21 квітня, 15 серпня і 16 листопада 2022, та в цьому році 07 лютого».

З 12 квітня діють оновлені вартості на акцизні марки для алкоголю та тютюну.

Кабінет Міністрів України затвердив зміни до Положення про виготовлення, зберігання, продаж акцизних марок та маркування алкоголю, тютюнових виробів і рідин для е-сигарет. Зокрема, заплановано збільшення розміру плати за марки.

Постанова КМУ №303 від 07.04.23. «Про внесення змін до пункту 5 Положення про виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв, тютюнових виробів і рідин, що використовуються в електронних сигаретах».

Постанова діє з 12 квітня 2024 року.

Відповідним рішенням КМУ приведено розмір плати за марки акцизного податку для алкогольних напоїв, тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах, у відповідність до витрат, пов’язаних з їх виробництвом, зберіганням та реалізацією.

Подробиці від Міністерства фінансів.

Національний банк України пом’якшив обмеження для зміцнення позитивних тенденцій на готівковому валютному ринку та запуску проекту е-резидентства.

НБУ з 21.04.23. пом’якшує низку адміністративних обмежень з метою створення умов для запуску проекту електронного резидентства та зміцнення позитивних тенденцій у готівковому сегменті валютного ринку.

З цією метою НБУ розширює можливості банків здійснювати операції з продажу готівкової іноземної валюти населенню. Таким чином, з 21.04.23. при розрахунку обсягу готівкової іноземної валюти, яку банк може продати на валютному ринку, не 100%, а 120% обсягу купівлі безготівкової валюти у населення. 100% діяло з 13.04.23.

Відповідні зміни спрямовані на збереження сприятливої ситуації на валютному ринку.Податки для блогерів у 2023 році

НБУ надає можливість е-резидентам (після оплати податків в Україні) переказувати на їх рахунки за кордоном кошти в іноземній валюті, отримані на рахунки в українських банках від нерезидентів (за надані роботи, послуги). Ці зміни не чинитимуть тиску на валютний ринок та міжнародні резерви України, адже в межах таких операцій не відбуватиметься купівлі іноземної валюти – переказ здійснюватиметься за рахунок іноземної валюти, отриманої  е-резидентом з-за кордону.

Реалізація проекту е-резидентства сприятиме залученню додаткових доходів  до державного бюджету, підвищенню українських позицій у міжнародних рейтингах.

Зазначені зміни внесені постановою Правління НБУ №53 від 20.04.23. «Про внесення змін до постанови Правління НБУ від 24 лютого 2022 року №18».

Постанова вступає в дію з 21.04.23.

Довідково: 01.04.23. набрав чинності Закон України №2654-9 від 06.10.22. із змінами

«Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законів України щодо особливостей оподаткування підприємницької діяльності електронних резидентів».

Він дає змогу іноземним громадянам та особам без громадянства, що набули статусу е-резидента, здійснювати підприємницьку діяльність та оплачувати податки в Україні без залишення країни проживання чи перебування. У межах цього проекту НБУ надав можливість е-резидентам з 08.03.23. відкривати поточні рахунки в банку для здійснення підприємницької діяльності.

Закон України №2654-9

З 24 квітня Держмитслужба запускає веб-сервіс електронних гарантій.

Взаємодія між Держмитслужбою, гарантами та суб’єктами процедури щодо реєстрації гарантії в NCTS та отримання даних для робот з нею відбуватиметься в електронній формі.

Структура та формат повідомлень визначені наказом Держмитслужби №143 від 13.04.23. « Про електронну реєстрацію гарантій для цілей спільного транзиту», який розміщено на веб-сайті Держмитслужби у підрозділі «Нормативно-правова база» розділу «Спільний транзит (NCTS)».

В Особистому кабінеті на веб-порталі «Єдине вікно» гарант може переглянути інформацію по всіх виданих ним гарантіях, у тому числі суму гарантії, дату реєстрації, суб’єкта процедури, якому видана відповідна гарантія. В свою чергу, суб’єкт процедури може бачити в Особистому кабінеті інформацію щодо своїх гарантій, їх використання із зазначенням відповідних  MRN –транзитних декларацій, дат резервування та вивільнення відповідних сум, а також залишок по гарантії.

Відомо, що гарантування товарів, які переміщуються під процедурою спільного транзиту, є обов’язковим.

Державна податкова служба посилить контроль за формою оплати в фіскальних чеках при торгівлі пальним.

ДПС контролює розрахункові операції при продажу товарів (надання послуг), використовуючи інформацію з різних джерел, як зовнішніх ( доручення Уряду та Мінфіну, інформацію від контролюючих органів, громадських організацій, суб’єктів господарювання та громадян), так і з внутрішніх (податкова звітність, тощо).

Один з критеріїв - дотримання  суб’єктами господарювання вимог Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів, затвердженого Наказом Мінфіну №13 від 21.01.16. із змінами «Про затвердження Положення про форму та зміст розрахункових документів /електронних розрахункових документів, Порядку подання звітності, пов’язаної із використанням книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок), форми №3ВР-1 Звіту про використання книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок)». у частині наявності у фіскальних чеках обов’язкових реквізитів, у тому числі позначення форми оплати (готівкою, електронним платіжним засобом, у кредит тощо), суми коштів за цією формою оплати та валюти операції.Ліміти ФОП у 2023 році

До ДПС надходить інформація про випадки, коли окремі платники податків, які займаються роздрібною торгівлею на АЗС,- у чеках РРО відображають завідомо недостовірну форму оплати, зокрема, при розрахунку за пальне готівкою у фіскальному чеку відображалась безготівкова форма оплати - «карткою», «кредит», «відомість», «талони» тощо.

Тож ДПС звертає увагу, в першу чергу споживачів (покупців), на необхідності громадського контролю при розрахункових операціях, в частині відповідності та достовірності відображеної інформації у фіскальних чеках, у тому числі щодо форми оплати.

Щодо забезпечення права українців на пенсійне забезпечення в умовах воєнного стану.

Президент В. Зеленський підписав Закон №2981-9 від 20.03.23. «Про внесення зміни до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо призначення пенсії особам, які проживають на тимчасово окупованій території або на території, на якій ведуться бойові дії».

Закон набрав чинності з 15.04.23.

Документ спрямований на забезпечення реалізації громадянами права на пенсійне забезпечення в умовах воєнного стану.

Громадяни, які досягли пенсійного віку, або стали особами з інвалідністю, або втратили годувальника та проживають на тимчасово окупованій території ,або на території, де ведуться бойові дії, зіткнулися з неможливістю призначення пенсії.

Так, вони не можуть безпосередньо звернутися до органів ПФУ або подати заяву та документи через веб-портал електронних послуг ПФУ у зв’язку з відсутністю інтернету та мобільного зв’язку.

Закон покликаний урегулювати цю проблему, передбачивши, що в період дії воєнного стану та протягом трьох місяців після його припинення чи скасування, пенсія призначається незалежно від дати звернення.

Норми Закону поширюються також на громадян, які проживали на тимчасово окупованих територіях або на територіях, де велися бойові дії, та покинули їх.

 «є Відновлення»: ухвалено Порядок надання державної допомоги на ремонт пошкодженого житла.

Порядок «є Відновлення» передбачає надання громадянам, чиє житло було пошкоджено внаслідок збройної агресії РФ, державної допомоги на поточний ремонт житла. Це стосується квартир, приватних будинків та інших житлових приміщень.

Зробити це можна буде з допомогою електронної послуги «є Відновлення».

Для отримання допомоги необхідно подати інформаційне повідомлення на порталі «Дія» чи в застосунку «Дія», а також через ЦНАП або нотаріуса. Далі потрібно відкрити спеціалізований рахунок «є Відновлення» в одному з банків-учасників програми.

Після цього треба подати заяву на компенсацію в «Дії».

Комісія проведе обстеження пошкодженого майна, внесе дані про нього в Реєстр та визначить вартість його відновлення. Громадянин отримує підтвердження та кошти на карту «є Відновлення».

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України.Як самостійно відкрити компанію (LLC) і рахунок в банку в США

Коли подавати повідомлення за ф.№20-ОПП не потрібно.

Відповідь від Головного управління ДПС у м. Києві.

Інформація про об’єкти оподаткування, такі як товари, дохід (прибуток) або його частина, обороти з реалізації товарів (робіт, послуг), операції з постачання товарів (робіт, послуг),відображаються у відповідній податковій звітності платника податків (податкова декларація на прибуток, декларація з ПДВ, податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (оплаченого) на користь платників податків-фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого ЄСВ та інші),тому про такі об’єкти оподаткування не потрібно повідомляти у повідомленні за ф.№20-ОПП.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки