Документальна податкова перевірка на підприємстві: що має робити інхаус-юрист

16 липня 2024 Стане у пригоді для: Підприємці

Документальна податкова перевірка на підприємстві: що має робити інхаус-юрист

Дії юриста, спрямовані на захист інтересів та прав підприємства, можна розділити на кілька етапів: моніторинг включення у перевірку; виникнення підстав щодо перевірки; підготовка захисту до початку перевірки; захист під час та після проведення перевірки. Але залежно від виду податкової перевірки дещо відрізнятимуться й самі дії.ФОП 3 група: актуальна інформація для діяльності у 2024 році

Планова перевірка

  1. Повинен відбуватися щомісячний моніторинг змін у план-графік податкових перевірок. У разі виявлення підприємства у графіку необхідно здійснити перевірку відповідності критеріїв на включення до планової перевірки та критерії відстрочення перевірки (втрата/пошкодження документів; зона можливих бойових дій; небезпека перевірки тощо). При цьому не слід забувати моніторити зміни в законодавстві за цими самими критеріями.
  2. У разі виявлення обставин, які за законодавством унеможливлюють проведення перевірки, письмово повідомити про це податковий орган, з метою виключення з плану-графіка або відстрочки перевірки.
  3. У разі неможливості відстрочення перевірки, оповіщення про включення до план-графіку бухгалтерської служби. Проведення наради щодо виявлення слабких місць (відсутність оригіналів документів, відсутність підписів на документах, спірність проведення господарської операції, відсутність обліку деяких операцій чи сумніви щодо її правильності тощо). За результатами такої наради необхідно встановити порядок усунення недоліків із встановленням конкретних термінів та відповідальних осіб.За потреби провести залучення сторонніх фахівців, подати запити на податкові консультації.
  4. Під час проведення перевірки слідкувати за порядком отримання запитів від податкових органів та змісту та повноти відповіді на них (фіксувати надання документів та відповідей).
  5. При отриманні акта перевірки переконатися в отриманні всіх додатків та зафіксувати час та кількість отриманих документів (кількість листів акта та додатків до нього). Не погоджуватися зі змістом та укладанням акту, про що вказати в самому акті.
  6. Після вивчення акта перевірки підготувати та подати заперечення та копії документів, які спростовують укладання акта. За необхідності провести залучення сторонніх спеціалістів.
  7. Оскаржити податкове повідомлення-рішення до ДПС України, залучаючи представників Ради бізнес-омбудсмена (подається відповідна скарга).

Позапланова чи фактична перевірка

  1. Слід здійснити перевірку відповідності критеріїв на проведення перевірки та критеріїв відстрочення перевірки (втрата/пошкодження документів; зона можливих бойових дій; небезпека перевірки тощо). Не забувати моніторити зміни у законодавстві за цими ж критеріями.
    Перед допуском на позапланову виїзну чи фактичну перевірку провадиться перевірка умов допуску до перевірки (стаття 81 Податкового кодексу України). У разі виявлення обставин, які за законодавством унеможливлюють проведення перевірки, необхідно вказати про це в акті, що засвідчує факт відмови у допуску.
  2. Додатково необхідно письмово повідомити про це податковий орган, вказавши про свою правову позицію.Далі дії будуть аналогічні, що й для планової перевірки.
  3. Окремо слід зазначити про перевірки за результатами "валютного контролю". Юрист повинен ставити зовнішньоекономічні операції на контроль одразу після їх укладання та відстежувати терміни. Якщо відбуваються події, які можуть вплинути на термін виконання операцій, слід розуміти наслідки застосування ЗЕД-пені. 

Для запобігання її нарахуванню: проаналізувати наявність/виникнення форс-мажорних обставин та отримати відповідну довідку, що підтверджує; своєчасно звернутися до суду чи позасудовому порядку про стягнення з нерезидента заборгованості за невиконаним ЗЕД-контрактом.ФОП 2 групи у 2024 році: все, що потрібно знати про умови діяльності

Тобто на інхаус-юриста передусім покладено функцію попередження негативних наслідків від можливих перевірок. Він повинен усвідомлювати ризики проведення перевірок та заздалегідь попередити про них управлінський персонал. Якщо юрист досить кваліфікований та досвідчений у податковому праві, він може самостійно успішно здійснювати супровід як самої перевірки, так і оскарження її результатів.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки