ФОП 2 групи у 2024 році: все, що потрібно знати про умови діяльності

10 липня 2024

ФОП 2 групи ЄП переважно обирають підприємці, які планують займатися продажем товарів. Адже дана група передбачає досить комфортні умови для такої діяльності. Проте і надавачі послуг обирають роботу на 2 групі через низькі податкові ставки та спрощену звітність. Що варто знати про діяльність ФОП 2 групи у 2024 році, дізнаєтесь далі в підготовленому матеріалі.

ФОП 2 групи у 2024 році: все, що потрібно знати про умови діяльності

ФОП 2 групи у 2024 році: основні аспекти діяльності

ФОП 2 групи мають право здійснювати продаж товарів та надавати послуги. Якщо обмежень щодо того, кому можна реалізовувати товари немає, то послуги підприємці на даній групі мають право надавати тільки громадянам та іншим «єдинникам» (як ФОП, так і юрособам на спрощеній системі).

Надання послуг юридичним особам на загальній системі оподаткування чи іноземним компаніям є порушенням.

В 2024 році гранична межа доходу для 2 групи становить 5 921 400 грн (834 «мінімалки»).

Нагадаємо, що гранична межа доходу розраховується відповідно до встановленої на початок року мінімальної заробітної плати і не змінюється у разі збільшення «мінімалки» протягом року.

Діяльність, якою не можуть займатися підприємці на ЄПЄдиний податок, визначає ст.291.5 ПКУ.

Також ФОП 2 групи заборонено здійснювати негрошові розрахунки.

Визначені для даної групи обмеження щодо надання в оренду нерухомості:

  • житлової – до 400 м2;
  • комерційної – до 900 м2.

Максимальна кількість найманих працівників, які має право працевлаштувати «єдинник» на 2 групі – 10 осіб, серед яких має бути одна особа з інвалідністю. Ця особа повинна бути працевлаштована 8 по порядку. За порушення цієї вимоги підприємця очікує штраф у розмірі близько 80 тис. грн.

Реєстрація 2 групи ФОП та підстави для позбавлення права на ній працювати

Незважаючи на те, коли була подана заява на реєстрацію 2 групи, підприємець стає платником ЄП з 1 числа наступного місяця.

До того часу він працює на загальній системі оподаткування. Якщо за цей період ним був отриманий прибуток, то це варто врахувати при заповненні звітної документації.

До порушення вимог діяльності на ЄП ФОП переводиться на загальну систему оподаткування. До таких порушень належать:

  • перевищення ліміту доходу;
  • отримання оплати за діяльність, яка незареєстрована ФОП;
  • перевищення ліміту по кількості найманих спеціалістів;
  • податкова заборгованість, яка перевищує 3060 грн протягом пів року.

Якщо податківцями було виявлене одне із перерахованих порушень, ФОП автоматично переходить на загальну систему. Право повернутися на спрощену він матиме тільки в наступному році.

Якщо ж підприємець вже працює як ФОП на ЄП і бажає перейти на 2 групу, то заявку він повинен подати не пізніше 15 днів до початку нового кварталу.

Після подання заявки рекомендується контролювати її опрацювання, тому що вона може бути не прийнята в роботу через:

  • неправильне заповнення;
  • технічні несправності на сервісі;
  • наявність податкового боргу (при переході з іншої групи на 2).

Якщо протягом кількох днів відповіді по заявці на реєстрацію немає, потрібно зв’язуватися зі спеціалістом служби підтримки та уточнювати причини.

Особливості роботи на 2 групі ФОП

«Єдинники» на 2 групі можуть отримувати платежі виключно у грошовій формі – готівкою чи на банківський рахунок.

Обмежень щодо кількості банківських рахунків для них не передбачено. Так само ФОП взагалі може працювати без банківського рахунку.

При наявності рахунку, ФОП може прив’язувати його до різних платіжних сервісів та через них отримувати оплату за проданий товар чи надані послуги.

Щодо використання печатки, то обов'язковість її наявності законодавством не передбачена. Якщо ж підприємець вирішив її придбати, то реєструвати її ніде не потрібно, як і ставити на облік.

Ведення обліку доходів та первинних документів

Ведення обліку доходів для даної групи є обов’язковим. Якщо платежі отримуються тільки на банківський рахунок, то достатньо буде виписки з банку.

Якщо ж платежі надходять на рахунки в різних банках, при цьому ще й отримуються готівкою, то журнал обліку вести потрібно, щоправда вимог до його форми немає (паперова або електронна).

Що стосується ведення обліку первинних документів, то він повинен бути як для ризикової групи товарів (технічні пристрої, ювелірні вироби, ліки тощо), так і неризикової.

За порушення цієї вимоги, згідно ст.20 Закону про РРОРеєстратор розрахункових операцій (касовий апарат)., на підприємця може бути накладений штраф у розмірі 100% від суми реалізованих товарів ризикової групи, на які немає документів або, згідно ст. 121 ПКУ, в розмірі 1020 грн за продаж товарів неризикової групи.

Підтвердити походження товару ФОП може наявністю накладної, наданої продавцем, або ж митною декларацією.

Інвойси з інтернет–магазинів та квитанції про оплату не є підтверджуючими документами.

Як включити в дохід лише чистий прибуток, а не весь оборот?

Можливість підприємцю включати в дохід лише чистий прибуток, а не весь оборот коштів надає договір комісії.

Він укладається між підприємцем та його постачальником чи іншим ФОП. На основі даного договору підписується акт приймання/передачі товару для реалізації.

Після продажу наданих по договору товарів необхідно скласти звіт з найменуванням товарних позицій. В цьому звіті необхідно вказати суму комісії, яку ФОП залишає собі згідно умов договору як комісіонер. Саме цю суму він фіксує у звітності як отриманий дохід.

Останнім етапом є підписання акту приймання/передачі наданих послуг та здійснення перерахунку коштів на рахунок постачальника.

Використання касових апаратів

Необхідність використовувати РРО чи ПРРОПрограний реєстратор розрахункових операцій залежить від того, яким способом підприємець отримує оплату від покупців чи отримувачів послуг.

Обов'язкова наявність касового апарату, якщо платежі приймаються:

  • готівкою;
  • через інтернет-еквайринг;
  • через POS-термінали;
  • через Нову Пошту за допомогою NovaPay.

Якщо спосіб прийому коштів обмежується отриманням їх на IBAN-рахунок або за допомогою використання ключ-карти від Приват Банку, то можна обійтися без використання РРО/ПРРО.

Звертаємо увагу, що підприємці, які здійснюють діяльність в населених пунктах, в яких проживає більше 5 тис. осіб, згідно Постанови КМУ №894, повинні забезпечити можливість покупцям та клієнтам розраховуватися банківською картою. Відсутність POS-терміналу може стати підставою для накладення штрафу в розмірі від 8000 грн.

Податки та звітність ФОП 2 групи

«Єдинники» на 2 групі повинні сплачувати щомісячно ЄП в розмірі 20% від визначеної на початок року «мінімалки». В 2024 році він становить 1420 грн, і його необхідно сплачувати до 20 числа кожного місяця.

Проте місцевою владою податок може бути знижений до 15% чи навіть 10% від «мінімалки».

Щоквартально підприємцю необхідно сплачувати ЄСВЄдиний соціальний внесок (за бажанням можна сплачувати щомісяця разом із ЄП). Його розмір також прив‘язується до мінімальної заробітної плати і становить 22%. Разом із збільшенням «мінімалки» протягом року росте і розмір ЄСВ.

З 1 квітня 2024 року і до кінця року розмір ЄСВ – 1760 грн.

Нагадаємо, що підприємці до кінця воєнного стану можуть не сплачувати цей податок за себе при відсутності такої можливості.

Не сплачувати ЄСВ також можуть наступні категорії підприємців:

  • пенсіонери;
  • особи з інвалідністю;
  • працевлаштовані особи, за яких ЄСВ сплачується за основним місцем роботи.

Крім «основних» податків, «єдинники» повинні сплачувати ще податки відповідно до особливостей їх діяльності:

  • якщо вони мають найманих працівників – за них необхідно сплачувати 22% від їх заробітної плати ЄСВ, а також з їхньої зарплати вираховувати 18% ПДФОПодаток на доходи фізичних осіб та 1,5% військового збору;
  • якщо виробляють сільськогосподарську продукцію і є власниками чи орендарями земельної ділянки – мінімальне податкове зобов’язання від 2 до 5%;
  • якщо імпортують товари чи закуповують їх у нерезидентів – сплачують ПДВПодаток на додану вартість ;
  • якщо надають послуги проживання в готелях чи хостелах – сплачують туристичний збір.

Звітність, яку мають подавати підприємці:

  • звіт по отриманому прибутку з додатком по ЄСВ (щорічно);
  • звітність по найманих працівниках (щоквартально);
  • декларація з туристичного збору;
  • декларація по сплаті податку за землю.

Таким чином, робота на 2 групі ЄП передбачає більш прості умови діяльності та нижче оподаткування, ніж на загальній системі. Разом з тим, підприємці повинні мати на увазі, що податківці ретельно контролюють дотримання всіх вимог щодо даної групи, а їх порушення тягне за собою досить неприємні наслідки.

Тому рекомендується ознайомитися з законодавчими документами, що визначають умови роботи «єдинників», контролювати суми отриманих платежів, щоб випадково не перевищити ліміт доходу в кінці року, стежити за тим, які призначення платежів вказують покупці чи клієнти при оплаті, щоб не було надходження коштів по незареєстрованих КВЕДКласифікація видів економічної діяльності.

ФОП 3 група: актуальна інформація для діяльності у 2024 році

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки