Документальних податкових перевірок з 1 грудня не буде

08 грудня 2023 Стане у пригоді для: Підприємці

Документальних податкових перевірок з 1 грудня не буде

Як будемо працювати та відпочивати у грудні.

30 липня 2023 року набрав чинності Закон №3258-9 від  14.07.23. « Про внесення змін до статті 73 Кодексу законів про працю України», за яким у ст. 73 КЗпП вказано, що  встановлено Різдво Христове - 25 грудня. Цього року це понеділок. Згідно з нормами мирного часу, цей день мав би бути неробочим днем. Проте воєнний стан в Україні наразі продовжено до 14 лютого 2024 року. У період дії воєнного стану не застосовуються  норми ст. 71-73 КЗпП (святкові і неробочі дні). Це означає, що офіційно визнаних святкових та неробочих днів в Україні немає. Графік роботи та час відпочинку встановлюється роботодавцем. Отже, у 2023 році роботодавці самостійно вирішуватимуть, чи визнати його додатковим вихідним днем або днем, робота у який не проводиться, тоді робітники відпочиватимуть.  Які є адреси ФОП

Закон №3258-9

КЗпП

Держбюджет на 2024 рік підписано!

28 листопада Президент України В. Зеленський підписав Закон №3460-9 від 09.11.23.  «Про Державний бюджет України на 2024 рік». Про це повідомив народний депутат Я. Железняк у Телеграм-каналі:

«Доходи бюджету збільшили на 22 млрд грн і вони становлять 1,768 трлн грн. Видатки майже залишились такими самими 3,35 трлн грн. Дефіцит державного бюджету зменшено на 22 млрд грн і тепер становить 1,57 трлн грн»,- підкреслив Я. Железняк.

Основні показники, передбачені Держбюджетом на 2024 рік:

Мінімальна заробітна плата (МЗП):

  • у місячному розмірі: з 1 січня – 7 100 грн, з 1 квітня – 8 000 грн;
  • у погодинному розмірі: з 1 січня – 42,6 грн, з 1 квітня – 48 грн.

Прожитковий мінімум (ПМ) на одну особу з розрахунку на місяць з 1 січня 2024 року:

  • загальний показник – 2 920 грн;
  • діти до 6 років – 2 563 грн;
  •  діти від 6 до 18 років – 3 196 грн;
  • працездатні особи – 3 028 грн;
  • особи, які втратили працездатність – 2 361 грн.

У 2024 році відновлюється індексація зарплати.

Закон №3460-9

Документальних податкових перевірок з 1 грудня не буде.

Парламент схвалив в цілому Законопроект №10016-д від 16.10.23. «Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо скасування мораторію на проведення податкових перевірок» про часткове повернення документальних податкових перевірок. Документ повинен був забезпечити виконання зобов’язань України перед МВФ про скасування мораторію на проведення податкових перевірок та вжиття інших заходів. Передбачалося, що Закон мав вступити в дію 1 грудня. Але Президент досі не підписав Законопроект №10016-д.  Податкові перевірки з 1 грудня ще не повертаються. Про це написав  депутат  Я. Железняк у Телеграм-каналі:Розмір ЄП та ЄСВ у 2024 році

«Президент досі не підписав законопроект №10016-д. По тексту Закон набирає чинності «не раніше дня, наступного за днем опублікування». Тобто, мав би сьогодні 01 грудня, але ні. Тепер в кращому випадку 3 грудня. Отже, вже другий раз переносяться строки введення в дію цього Законопроекту, та порушуються домовленості з МВФ»,- пише      депутат.

Законопроект №10016-д

Статистична звітність у 2024 році.

На сайті Державної служби статистики України у розділі «Для респондентів»  є повна інформація щодо статистичної звітності на 2024 рік:

  • Альбом форм державних статистичних спостережень на 2024 рік;
  • Загальний табель (перелік) форм державних статистичних спостережень на 2024 рік;
  • Проект календаря подання форм державних статистичних спостережень та фінансової звітності на 2024 рік;
  • Зміни у поданні форм державних статистичних спостережень до органів державної статистики на 2024 рік.

Також у рубриці «Перелік форм статистичної та фінансової звітності, які можна подавати у вигляді електронного звіту» представлено повний перелік форм, які можна подавати органам державної статистики із застосуванням програмного забезпечення.

З 1 грудня діють нові правила ввезення гуманітарної допомоги.

Державна митна служба України у своєму Телеграм-каналі повідомляє, що ввезення товарів військового призначення в якості гуманітарної допомоги відбуватиметься за новим Порядком:

З 01.12.23. втрачає чинність Постанова КМУ № 174 від 01.03.22. «Деякі питання пропуску гуманітарної допомоги через митний кордон України в умовах воєнного стану», а з нею і вимоги щодо надання до митних органів під час пропуску через митний кордон України гарантійних листів кінцевих користувачів товарів гуманітарної допомоги.

Пропуск через митний кордон України, як гуманітарної допомоги, всіх товарів військового призначення та подвійного використання буде здійснюватися відповідно до вимог нового Порядку, затвердженого Постановою КМУ № 953 від 05.09.23. « Деякі питання пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану».

Відтак, митне оформлення гуманітарної допомоги здійснюватиметься у пунктах пропуску через державний кордон України без застосування заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності шляхом подання декларації про перелік товарів, що визнаються гуманітарною допомогою у спосіб, визначений новим Порядком. Водночас ввезення товарів гуманітарної допомоги, що належать до товарів військового призначення та подвійного використання здійснюватиметься відповідно до Порядків здійснення державного контролю за міжнародними передачами товарів військового призначення та подвійного використання, які затверджені Постановами КМУ №1807 від 20.11.03. « Про затвердження Порядку здійснення державного контролю за міжнародними передачами товарів військового призначення» та №86 від 28.01.04. «Про затвердження Порядку здійснення державного контролю за міжнародними передачами товарів подвійного використання», крім товарів за переліком згідно з додатком до Постанови КМУ №1378 від 09.12.22. «Про перелік товарів, на міжнародні передачі (імпорт) яких не поширюється дія Закону України «Про державний контроль за міжнародними передачами товарів військового призначення та подвійного використання» у період воєнного стану на території України».

Тобто, митне оформлення товарів військового призначення та подвійного використання як гуманітарної допомоги здійснюватиметься за наявності декларації про перелік товарів, що визнаються гуманітарною допомогою та дозвільного документа Державної служби експортного контролю України, якщо його необхідність передбачена Порядками №1807 та №86. При цьому з 1 грудня 2023 року гарантійні листи кінцевих користувачів товарів гуманітарної допомоги під час ввезення в Україну таких товарів до митних органів не подаватимуться.

Постанова КМУ №174

Постанова КМУ №953

Постанова КМУ №1807

Постанова КМУ №86

Постанова КМУ №1378

З 27 листопада змінилися рахунки сплати ПДФО для військовослужбовців.

У Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області інформують, що з 27 листопада вступають в дію нові рахунки для ПДФО з грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, одержаних військовослужбовцями, поліцейськими та особами рядового і начальницького складу, що сплачується податковими агентами (код бюджетної класифікації 11010201).Порушення законодавства про відпустки: розмір відповідальності в 2024 році

При цьому, реквізити решти бюджетних рахунків для зарахування податків і зборів  залишаються незмінними. Інформація про актуальні реквізити рахунків для сплати податкових платежів та єдиного внеску розміщена в електронному кабінеті платників, на вебпорталі ГУ ДПС у рубриці «Рахунки для сплати платежів»

НБУ і надалі  пом’якшує валютні обмеження для бізнесу та громадян з 1 грудня.

Національний банк України продовжує пом’якшувати валютні обмеження, ураховуючи потреби збереження макрофінансової стабільності, захисту міжнародних резервів, забезпечення першочергових потреб оборони, економіки та громадян. З 1 грудня 2023 року:

  • скасовано усі обмеження для банків та небанківських фінансових установ на обсяги можливого продажу ними готівкової іноземної валюти населенню;
  • дозволено Експортно-кредитному агентству (ЕКА) переказувати за кордон кошти для відшкодування / компенсації витрат за договорами страхування та перестрахування, укладеними з іноземними страховими (перестраховими) компаніями, а також для оплати витрат ЕКА, пов’язаних із здійсненням таких операцій. У змінах також передбачено можливість використання ЕКА акредитивної форми розрахунків;
  • розширено перелік послуг, для оплати яких дозволено здійснювати транскордонні перекази громадянам, уключаючи учасників бойових дій, які потребують лікування або відновлення здоров’я за межами України. До відповідного переліку додано супутні додаткові послуги, пов’язані з процесом лікування / реабілітації в медичних закладах іноземних держав;
  • дозволено оплату послуг, що є необхідними для створення належних умов для навчання студентів за кордоном. Зокрема: оплату за проживання, отримання візи на період навчання тощо.

Зазначені пом’якшення, а також інші зміни внесені Постановою Правління НБУ № 155 від 30.11.23. «Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 24 лютого 2022 року № 18», що набирає чинності з 1 грудня 2023 року.

Постанова Правління НБУ №155

Чи передбачена відповідальність  за неподання ФОП –платником ЄП заяви щодо зміни видів господарської діяльності?

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області інформують, що  згідно з п.п. 298.3.1 ст. 298 ПКУ платники єдиного податку (ЄП) у разі зміни відомостей, внесених до реєстру платників ЄП, мають надати заяву про зміну видів господарської діяльності.

У разі зміни податкової адреси суб’єкта господарювання, місця провадження господарської діяльності, видів господарської діяльності заява подається платниками ЄП 1  і 2 груп до 20 числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулися такі зміни (п. 298.5 ст. 298 ПКУ).

У разі зміни податкової адреси суб’єкта господарювання, місця провадження господарської діяльності заява подається платниками ЄП 3 групи не пізніше останнього дня кварталу, в якому відбулися такі зміни (абзац перший п. 298.6 ст. 298 ПКУ).

При цьому ПКУ не передбачена відповідальність за неподання фізичною особою – підприємцем – платником ЄП 1-3 груп заяви у разі зміни видів господарської діяльності.

Як правильно внести кошти на свій рахунок ФОПРазом з тим, згідно з абзацом 1 п. 299.11 ПКУ у разі виявлення контролюючим органом під час проведення перевірок порушень платником ЄП 1 -3 груп вимог, встановлених главою 1 «Спрощена система оподаткування, обліку та звітності» розд. 14 ПКУ, анулювання реєстрації платника  ЄП 1 -3 груп проводиться за рішенням такого органу, прийнятим на підставі акту перевірки, з першого числа місяця, наступного за кварталом, в якому допущено порушення. У такому випадку суб’єкт господарювання має право обрати або перейти на спрощену систему оподаткування після закінчення чотирьох послідовних кварталів з моменту прийняття рішення контролюючим органом.

Докладніше:

Податковий кодекс України

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки