ФОП на 1-й групі хоче приймати оплати на картку-ключ

02 червня 2021 Стане у пригоді для: Підприємці

Питання: Чи може ФОП на 1-й групі ЄП відкрити картковий рахунок підприємця і отримувати на нього оплату з банківських карток покупців, приміром, через Приват24, через термінал, не через POS?

ФОП на 1-й групі хоче приймати оплати на картку-ключ

Будь-який підприємець може відкрити бізнес-рахунок для ведення господарської діяльності, на 1-й групі це також можливо.

Як працювати з рахунком ФОП

Що вам потрібно знати:

Рахунок і картка ФОП. Деякі банки відкривають рахунок ФОП із карткою, яка прив’язана до цього рахунку. Баланс картки — це баланс на вашому підприємницькому рахунку 2600. Цю картку можна використовувати для зняття виручки в банкоматах і касі банку, для розрахунків у рамках бізнес-діяльності, також можна платити з картки податки, а на рахунок отримувати оплати від контрагентів.

Втім, бізнес-картку можна відкрити окремо, тоді це буде окремий картковий рахунок, не пов'язаний з вашим поточним рахунком ФОП.

Як правильно використовувати корпоративну і картку до рахунку ФОП

Отримання оплат за номером картки. У питанні, швидше за все, йдеться саме про отримання оплат від покупців за номером бізнес-картки. Тут є нюанси.

Бізнес-картки деяких банків закриті на зарахування переказів «з картки на картку». Адже при отриманні оплати за номером картки не завжди можливо ідентифікувати платника, якщо вносить кошти через термінал, вказати, за що саме перераховані гроші, а для ФОП-отримувача це важливо.

Приміром, «ПриватБанк» встановив ліміт на зарахування на картку-ключ ФОП. Сума не може перевищувати 30 тис. грн на місяць, якщо покупці переводять оплату з карток інших банків. Якщо у покупця картка «ПриватБанку», при переказі на картку-ключ ФОП підтягнеться IBAN, і обмежень не буде.

Бізнес-картку часто не можна поповнити через термінал за номером, а якщо така можливість є, гроші надійдуть із призначенням «внесення готівкової виручки», навіть якщо картку поповнюєте не ви. А ще можуть бути ліміти. Усі ці нюанси потрібно уточнювати в банку, коли відкриватимете рахунок ФОП.

Одразу попереджаємо, що особисті рахунки фізособи для розрахунків з покупцями використовувати заборонено (п. 14 Інструкції № 492). А бізнес-рахунок не можна використовувати для особистих витрат.

Отримання оплат на рахунок. Можливе отримання оплат на картковий і поточний рахунки ФОП 2600 за реквізитами. Як це виглядає: ви передаєте IBAN покупцеві, він через інтернет-банкінг або мобільний банкінг переводить вам на рахунок оплату, у призначенні платежу вказує, за що саме платить.

РРО і 1-а група. ФОП 1-ї групи дозволяється не використовувати РРО, тому ви можете не перейматися з приводу лімітів щодо РРО.

А ось підприємці-єдинники 2–3-ї груп повинні пам'ятати, що РРО можна не застосовувати виключно при безготівкових розрахунках, коли кошти приходять з розрахункового рахунку на розрахунковий рахунок через установу банку або їх вносять через касу банку, у касі банку через платіжний термінал і/або ПТКС, що належить банку, за послуги в разі проведення таких розрахунків виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування і/або сервісів переказу коштів.

Підтвердні документи. Не забувайте, що надходження на рахунок ФОП повинні підтверджуватися документально. Почитайте наші статті:

«Первинні документи у підприємця»

«Книга обліку і первинні документи у ФОП у 2021 році»

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки