ФОП не подав розрахунок 1ДФ

03 березня 2020 Стане у пригоді для: Підприємці

ФОП 3-ї групи. Віддав товаришу 35 тис. грн, це гроші за його роботу. Гроші надійшли наприкінці 2019 року, зараз з'ясувалося, що треба було подати 1ДФ, я не знав і не подав. Оштрафують?

ФОП не подав розрахунок 1ДФ

Коли ФОП подають 1ДФ

У яких випадках ФОП подають 1ДФ — якщо протягом кварталу нараховували/виплачували дохід:

Звичайній фізособі — це може бути працівник ФОПФізична особа — підприємець або виконавець, з яким працюєте за договором ЦПХДоговір цивільно-правового характеру. Ви — податковий агент такої фізособи й зобов'язані нарахувати та сплатити 18% ПДФОПодаток на доходи фізичних осіб і 1,5% військового збору (п. 176.2 ПКУ).

Як це виглядає: за договором ЦПХ ви маєте виплатити людині 5 тис. грн. Із цих 5 тис. ви утримуєте 18% ПДФО і 1,5% військового збору, на руки людина отримує 4025 грн.

Коли ФОП платять ПДФО й військовий збір

Податки сплачуються і з подарунків. Подарунки вартістю 25% мінзарплати, у 2020 році це 1180,75 грн, не оподатковуються. Якщо подарунок дорожчий — сума перевищення оподатковується ПДФО і ВЗВійськовий збір.

Навіть якщо дохід фізособі нарахували, але не виплатили, 1ДФ подаєте. Подання форми № 1ДФ не залежить від того, виплатив податковий агент нараховані доходи протягом звітного періоду чи ні (п. 2.2 Порядку № 4).

Ще 1ДФ подають, якщо виплатили гроші іншому підприємцю. Податки ФОП сплачує за себе сам.

Правда самі підприємці та бухгалтери розрахунок 1ДФ щодо нарахувань і виплат на користь контрагентів-ФОП не подають, виходячи з логіки, що ФОП не є податковим агентом іншого ФОП. В такому випадку можете спиратися на судову практику, наприклад, рішення Вищого адмінсуду України від 08.06.2016 року № К/800/51452/14.

Але податківці наполягають, що нарахування і виплати на користь контрагентів-ФОП ви маєте показувати в 1ДФ.

Розрахунок № 1ДФ: коли подавати і як заповнити

Якщо доходи не виплачували, порожній розрахунок 1ДФ подавати не треба, з нульовими показниками його теж не подають.

Якщо нарахували, але не сплатили податки — штраф 25% від суми недоплати.

Строки, коли сплачують ПДФО і ВЗ:

  1. У день виплати грошей. Стосується доходу, який виплачуєте через банк або перераховуєте на картковий рахунок особі.
  2. Протягом трьох банківських днів після дня ​​нарахування (надання, виплати) грошей. Стосується доходу, який виплачуєте готівкою.
  3. Протягом 30 календарних днів, що йдуть за місяцем нарахування, якщо дохід нарахований, але не виплачений одержувачу.

За повторне прострочення сплати протягом останніх 3 років штраф буде вже 50% недоплати, якщо ця помилка вже третя або більше — 75% недоплати (п. 127.1 ПКУ).Ще доведеться сплатити пеню, але нараховується вона з 91-го дня прострочення. У вас, напевне, 90-денний строк ще не минув.

Якщо виправите помилку самі, то пеня нараховуватиметься з 91-го дня, якщо помилку виявить податкова — вона нарахує пеню з 1-го дня прострочення сплати.

За прострочення подання самого податкового розрахунку 1ДФ — штраф 1020 грн, а при повторному порушенні — 2040 грн.

Договори ЦПХ з фізичними особами

Ще сподіваємося, що у вас документально оформлені відносини з товаришем, якому перерахували гроші, — договір ЦПХ, акт, за яким здійснили виплату.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки