ФОП першої та другої груп можуть залишити добровільний режим, але все залежить від МВФ

09 червня 2023 Стане у пригоді для: Підприємці

ФОП першої та другої груп можуть залишити добровільний режим, але все залежить від МВФ

На сайті ДПСУ опубліковано нові довідники податкових пільг.

1 червня 2023 року на офіційному вебпорталі Державної податкової служби України опубліковано нові довідники (станом на 30.05.2023 р.):

  • Довідник податкових пільг №116/1, що є втратами доходів бюджету;
  • Довідник інших податкових пільг №116/2.

У довідниках №116/1 та 116/2 надано перелік: податок на прибуток, плата за землю, ПДВ, акцизний податок, податок на нерухоме майно, місцеві податки та збори, а також початок та кінець дії пільг.Як вибрати КВЕД у 2023 році

Щомісячна звітність з ЄСВ до ПФУ та квартальний звіт з ПДФО та ВЗ до ДПСУ.

1 червня на сайті Пенсійного фонду України появився законопроект щодо адміністрування ЄСВ «Проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Законопроектом пропонується визначити, що адміністрування ЄСВ, а також функції контролю за його сплатою, стягнення недоїмки, штрафів та нарахованої пені здійснюватиме ПФУ. Також, за пояснювальною запискою законопроекту пропонується передбачити, що сплата ЄСВ здійснюватиметься страхувальниками на рахунки територіальних органів ПФУ, а подання щомісячної звітності про нарахування ЄСВ через вебпортал електронних послуг ПФУ в електронній, а страхувальниками, у яких кількість застрахованих осіб не перевищує п’ять осіб,- за їх вибором, в паперовій формі.

Отже, із запропонованих норм законопроекту витікає, що об’єднаний квартальний звіт знов буде розділений:

  • звітність з ЄСВ до ПФУ;
  • щоквартальна звітність з ПДФО та ВЗ до ДПС.

А ФОП подаватимуть до ПФУ окремий річний звіт про нарахований за себе ЄСВ, а не у складі річної декларації. Крім цього, за законопроектом ФОП будуть зобов’язані оплачувати ЄСВ «за себе» щомісяця.

 1 липня пропонують змінити ставки акцизу на пальне.

У Верховній Раді України 1 червня зареєстровано законопроект №9348 від 01.06.23. «Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України в частині акцизного податку на пальне».

З метою збалансування ставок акцизного податку та збільшення надходжень до державного бюджету, даним проектом пропонується встановити наступні ставки акцизного податку :

  • для бензинів 175 Євро за 1000 літрів;
  • дизельне паливо 175 Євро за 1000 літрів;
  • газ скраплений 129,5 Євро за 1000 літрів.

Також пропонується встановлення розмірів акцизного податку для УКТ ЗЕД 3814 00 90 19 у розмірі 245,5 Євро за 1000 літрів та  встановлення нульової ставки акцизного податку за УКТ ЗЕД 2709 00 10 00 та УКТ ЗЕД 2709 00 90 00. 

ФОП першої та другої груп можуть залишити добровільний режим, але все залежить від МВФ.

Інтерв’ю з Головою податкового Комітету Верховної Ради України Д. Гетманцевим.Як самостійно відкрити компанію (LLC) і рахунок в банку в США

Мова йде про законопроект №8401 від 31.01.23. «Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», який передбачає повернення довоєнних умов оподаткування.

Для виживання та отримання фінансування Україна має виконати всі вимоги Міжнародного валютного фонду (МВФ), серед яких –повернення довоєнних умов оподаткування вже цього літа. Однак добровільний режим сплати податків для ФОП 1 і 2 груп може бути збережений і після 1 липня. Про це розповів Д. Гетманцев у своєму інтерв’ю для UBR.ua.:

«Під час підготовки законопроекту до другого читання ми почуємо аргументи Мінфіну, надамо свої. Хочу зазначити, що у будь-якому випадку ані перевірки, ані штрафи, ані відновлення обов’язкової сплати податків для першої та другої груп не будуть стосуватися прифронтових територій. Такі регіони вочевидь до кінця воєнного стану залишаться на тому режимі оподаткування, на якому є зараз. Водночас в західних регіонах інша ситуація.

До речі, один з контраргументів повернення довоєнного режиму для першої та другої груп полягає в тому, що попри можливість не платити податки, у 2022 році надходження від першої групи збільшились, від другої - неістотно зменшились. Хоча за нормальною логікою ми могли передбачити, що вони взагалі не будуть сплачувати податки. Але більшість людей свідомі і за можливості сплачують – їм соромно не платити, коли йде війна, особливо в мирних регіонах. Але є і інші. Ті, хто навіть у війну намагаються не сплачувати податки. Це передусім великий та середній бізнес, що вдає з себе малий.

З цієї точки зору і є необхідним повернення податкового контролю»,-повідомив Гетманцев.

Законопроект №8401

Увага! Щотижневі дані банків для аналізу не стосуються фізичних осіб: офіційна позиція НБУ.

На офіційній сторінці Національного банку України у Фейсбуці з’явилась офіційна позиція. Так, інформація про те, що НБУ збиратиме дані про всі платежі фізичних осіб, не відповідає дійсності. У листі НБУ (№25-0005/38228), який викликав резонанс у ЗМІ, не йдеться про фізичних осіб. Запитувані дані не передбачають збору інформації, персональних даних фізичних осіб.

НБУ з метою посилення нагляду з грудня 2022 року на періодичній основі отримує узагальнену інформацію від банків-еквайрів виключно щодо суб’єктів господарської діяльності, надавачів платіжних послуг-юридичних осіб, які користуються послугами банків з електронної комерції. НБУ надіслав банкам лист-нагадування №25-0005/38228, мета якого- звернути увагу на необхідність своєчасного і коректного надання інформації згідно з вимогами, визначеними в попередніх листах. НБУ використовує зазначену інформацію виключно в наглядових цілях з метою посилення контролю за дотриманням банками вимог законодавства України.

Наразі НБУ продовжує здійснення перевірок низки банків та небанківських фінансових установ, діяльність яких може містити ознаки порушення законодавства України у сфері протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та у сфері платіжного законодавства. Ліміти ФОП у 2023 році

Верховна Рада України ухвалила законопроекти, які звільняють від сплати ввізного мита та ПДВ на комплектуючі для дронів.

ВРУ підтримала законопроекти №9275 та №9276, які на час воєнного стану скасовують сплату ПДВ та ввізного мита на комплектуючі для безпілотників.

  • №9275 від 05.05.23. «Проект Закону про внесення змін до підрозділу 2 розділу 20 «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій з ввезення товарів для потреб виробництва та/або ремонту безпілотних систем».
  • №9276 від 05.05.23. «Проект Закону про внесення змін до розділу 21 «Прикінцеві та перехідні положення» Митного кодексу України щодо звільнення від оподаткування ввізним митом».

Держава продовжує підтримувати виробництво БПЛА в Україні. Так, Парламент ухвалив законопроекти, які стимулюють виробництво БПЛА в Україні. Відтепер на час воєнного стану імпортерів звільняють від сплати ввізного мита та ПДВ на складники БПЛА –матеріали, вузли, агрегати, устаткування та комплектуючі. Це створює кращі умови для виробництва й ремонту БПЛА в Україні.

Нагадаємо: раніше Уряд створив fast track для БПЛА та комплектуючих, який дозволяє швидше ввозити військові товари в Україну.

Що погаситься спершу: заборгованість чи поточні грошові зобов’язання?

Відповідають фахівці Головного управління ДПС у м. Києві.

У разі наявності у платників податків податкового боргу контролюючі органи зобов’язані зарахувати кошти, що оплачує такий платник податків, в рахунок погашення податкового боргу згідно з черговістю його виникнення незалежно від напряму сплати, визначеного платником податків. У такому ж порядку відбувається зарахування коштів, що надійдуть у рахунок погашення податкового боргу платника відповідно до ст.95 ПКУ або за рішенням суду у випадках, передбачених законом.

Спрямування коштів платника податків на погашення грошового зобов’язання перед погашенням податкового боргу забороняється, крім випадків спрямування цих коштів на виплату заробітної плати та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

При погашенні суми податкового боргу (його частини) кошти, що оплачує такий платник податків, у першу чергу зараховуються в рахунок податкового зобов’язання. У разі повного погашення суми податкового боргу, кошти, в наступну чергу зараховуються у рахунок погашення штрафів, в останню чергу зараховуються в рахунок пені.

Якщо платник податків не виконує встановленої черговості платежів або не визначає її у платіжній інструкції (чи визначає з порушенням зазначеного порядку), контролюючий орган самостійно здійснює такий розподіл суми в порядку, визначеному п.131.2 ПКУ.

Податковий кодекс України

Кабінет Міністрів України змінив умови грантів на розвиток садівництва, ягідництва та виноградарства.

Мінагрополітики повідомляє про схвалення Урядом Постанови №520 від 23.05.23. «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 21 червня 2022 р.№738», яка стосується порядку надання грантів для створення або розвитку садівництва, ягідництва та виноградарства. Документ розширює перелік культур, які заплановані до посадки за рахунок грантів для створення або розвитку садівництва, ягідництва та виноградарства. Тепер дозволені ще шипшина і мигдаль. Грантова підтримка для вирощування мигдалю буде поширюватись виключно на кілька областей: Одеську, Миколаївську, Херсонську, Запорізьку, Закарпатську, Кіровоградську та Донецьку.Штраф за продаж товарів через «Нову Пошту»: випадки застосування, розмір та наслідки

Також сформовано перелік нормативно-правових документів для підтвердження одержувачем гранту створення нових робочих місць. Це такі документи: копія поданого до органів ДПС податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (оплаченого) на користь платників податків –фізичних осіб і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого ЄСВ за останні звітні періоди. Цим же рішенням визначений перелік податків та зборів для моніторингу і фіксації повернення використаних бюджетних коштів суб’єктом господарювання: ЄСВ, податок на прибуток, ПДФО, ПДВ, єдиний податок та земельний податок.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки