ФОП, подача ф.No20-ОПП, а також застосування пільги з податку на нерухомість

05 серпня 2024 Стане у пригоді для: Підприємці на ЄП

ФОП, подача ф.No20-ОПП, а також застосування пільги з податку на нерухомість

Що потрібно показувати у ф.20-ОПП новоствореному ФОП з кодом КВЕД 43.29 «Інші будівельно-монтажні роботи», що виконує ремонтні роботи на території замовника? Офісне та складське приміщення відсутнє. Якщо показати місце реєстрації, чи не позбудеться він пільги з податку на нерухомість як фізособа?

Коли пільгу можна втратити?

Для ФОП та для звичайних фізосіб застосовуються аналогічні правила при обчисленні податку на нерухомість (БЗ 106.01). За цими причинами ми зацікавлені в пільзі, яка стосується всіх фізосіб – власникам житлової нерухомості. 

Вона є зменшення загальної площі всіх об'єктів подібної нерухомості незалежно від їх числа: а) на 60 кв. м - для квартири/квартир; б) на 120 кв. м - для житлового будинку/будинків; в) на 180 кв. м - для різних типів об'єктів житлової нерухомості (при одноразовому перебуванні у володінні фізособи квартири/квартир та житлового будинку/будинків). Подібне скорочення дається один раз на кожен рік (п.п. 266.4.1 ПКУ).

Важливо знати! Наведена пільга не стосується об'єктів нерухомості, які застосовуються їх власниками для отримання доходів (оренда, лізинг, позичка, госп. діяльність).

Це обмеження зафіксовано у п.п. 266.4.3 ПКУ.

Важливо знати! Втрата пільги не загрожує, якщо місцем реєстрації ФОП буде чуже приміщення. У такому разі його власник, за умови відсутності порушення вищезгаданих обмежень, пільгу щодо цього та іншого житла втрачати не буде (див. БЗ 106.05).

При цьому не втрачатиме пільги і новий ФОП, про який йдеться, якщо у нього у власності є житлова нерухомість, проте останній пройшов реєстрацію як ФОП не у власному житлі. Однак нюансів щодо напряму ф.20-ОПП це все одно не нівелює. Давайте поговоримо про них.20-ОПП та норми відповідальності: що слід пам'ятати

Чи направляти ф.20-ОПП після реєстрації ФОП?

На це запитання можна знайти відповідь у БЗ 116.11. З нього приходимо до висновку, що ФОП потрібно спрямовувати ф.20-ОПП не просто за фактом своєї реєстрації, а лише у разі, якщо місце проживання ФОП вважається місцем, де проходить госп. діяльність, чи вона пов'язані з провадженням господарську діяльність.

Іншими словами, фіскали не виключають, що місце проживання ФОП може і не бути об'єктом оподаткування або об'єктом, пов'язаним із оподаткуванням, про яке їх необхідно інформувати шляхом спрямування ф.20-ОПП. Коли це можливо?

Якщо ФОП є інше місце, де виробляється господарська активність (офіс, склад і т.д.). у такому разі саме про останнє необхідно повідомити фіскалів як об'єкт оподаткування. При цьому пільга щодо житлової нерухомості залишатиметься. Проте ми розглядаємо інший випадок.

Припустимо, що ФОП, про який ведеться мова, вже в момент реєстрації обрав собі спрощену систему оподаткування. Однак це можна зробити і пізніше, надіславши фіскалам релевантну заяву.

За будь-яких обставин зі специфіки майбутньої активності місце її проведення має бути визначене як «Надання послуг на території України» або «Надання послуг на території <назва населеного пункту».

Важливо розуміти! Якщо власне житло у процесі провадження господарську діяльність не застосовується, оскільки надання послуг проводиться біля замовника. Таким чином, спрямовувати ф.20-ОПП щодо свого житла такий ФОП не зобов'язаний.

Отже, такий ФОП не втратить права на пільгу з податку на нерухомість, з чим згодні й самі фіскали (БЗ 106.05).

На цьому відповідь можна завершити, однак лише для тих ФОП, яким не потрібно при прийомі оплати застосовувати ні РРО/ПРРО, ні КОРО з РК. Однак уникнути такого обов'язку більшості ФОП не вийде. Як бути тоді?

Якщо ФОП використовує у роботі РРО

У цьому випадку без направлення ф.20-ОПП фіскали не проведуть реєстрацію касового апарату. Справа в тому, що у розділі 3 «Дані щодо господарської одиниці» реєстраційної заяви за ф. No 1-РРО/ф. No 1-ПРРО потрібно навести, зокрема, найменування господарської одиниці та адресу її розміщення згідно з даними ф.20-ОПП. Що там слід зафіксувати?

Важливо знати! Фіскали роз'яснюють це так (див. БЗ 109.07): якщо СГ надає послуги за місцем перебування замовника із застосуванням ТЗ, у ф.20-ОПП слід зазначити дані такого ТЗ як об'єкт оподаткування. А у змісті заяви за ф.No1-РРО/ф.No1-ПРРО про ТЗ повідомити як про госп. одиниці, яку реєструється РРО/ПРРО.

Якщо зробити саме так, це буде служити як додатковий аргумент на користь того, що житло ФОП у господарській активності не застосовується. Таким чином, незаконне позбавляти його права на пільгу з податку на нерухомість.

Якщо ФОП не застосовує ТЗ під час надання послуг на території замовника? Тоді потрібно зареєструвати РРО/ПРРО на стаціонарну госп. одиницю, попередньо повідомивши про це контролерів ф.20-ОПП.За які роки ФОП надано право на знищення документів?

А якщо ФОП не має госп. одиницею? Тоді слідує у ф.20-ОПП вказати адресу свого місця реєстрації, визнаючи цим, що це житло застосовується під час проведення госп. діяльності (БЗ 109.20).

При цьому у графі 3 ф. No 20-ОПП вказується тип об'єкта оподаткування, де мешкає СГ («682 — квартира», «685 — житловий будинок», «293 — котедж» тощо) відповідно до рекомендованого довідника типів об'єктів оподаткування. У графі 9 «Стан об'єкта оподаткування» зазначається: 2 — експлуатується, а у графі 10 «Вигляд права на об'єкт» зазначається 1 — право власності (БЗ 116.11).

Однак у такому випадку ви втратите пільгу з податку на нерухомість.

Висновок

Підсумовуючи, слід зазначити, що з законному здійсненні підприємництва пільга, зазначена вище, втрачається. Однак це все ж таки краще, ніж нарватися на штрафи або додаткові перевірки. Тому при подачі ф.20-ОПП будьте уважні, і правильно вкажіть свої відомості, щоб уникнути негативних ситуацій у майбутньому

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки