Як ФОП подавати звітність у податкову: онлайн, поштою, особисто

15 січня 2020 Стане у пригоді для: Підприємці

Відправлення звітності поштою виручає, якщо строк дії ключа ЕЦП минув, а отримати новий чи особисто подати звіт немає можливості.

Як ФОП подавати звітність у податкову: онлайн, поштою, особисто

Подання звітності в електронному вигляді

Ми рекомендуємо такий спосіб як зручний для підприємців, які самостійно ведуть свого ФОПФізична особа — підприємець, заповнюють і подають звітність. Треба отримати кваліфікований підпис, безкоштовно його видає сама податкова.

Ключ ЕЦП: отримання, продовження, скасування

Для формування та подання декларацій, звітів, заяв і для листування з податковою рекомендуємо використовувати кабінет платника податкової. Він безкоштовний і працює більш-менш стабільно, є нюанси з роботою, якщо подаєте звіт у крайній строк.

Де шукати потрібні форми звітів. Розділ «Ведення звітності».

Вибираєте рік і період, за який будете формувати звіт. У списку вибираєте потрібний і переходите до заповнення. Можна знайти потрібний звіт і за кодом форми.

Перед відправленням правильність заповнення полів можна перевірити, натиснувши на кнопку «Перевірити», якщо не заповнили обов'язкові поля, вони підсвітяться у формі.

Як зрозуміти, що податкова отримала вашу декларацію: всі квитанції зі статусом звіту відображаються в розділі «Вхідні/Вхідні документи». Обробка звіту контролюючим органом займає якийсь час, але, коли сервіс отримує відповідь сервера квитанція буде доступна в цьому розділі.

Протягом декількох хвилин після відправлення декларації ви отримаєте квитанцію № 1 — це означає, що ваш звіт надійшов на сервер податкової.

Квитанція № 2 може прийти зі статусом «Прийнято пакет» або «Пакет не прийнято» з поясненням зауважень. Наприклад, так:

Ви просто виправите помилки й надішлете декларацію повторно.

Крайній строк відправлення звіту онлайн — остання година останнього дня подання звітності (п. 49.5 ПКУ). Хоча ми не радимо чекати останньої хвилини — сервери податкової можуть не працювати, і ви прострочите подання звітності, а за несвоєчасне подання штрафують на 170 грн.

Через кабінет платника також можна листуватися з податковою, надсилати реєстраційні заяви, наприклад на реєстрацію РРОРеєстратор розрахункових операцій (касовий апарат)., укласти договір із податковою про визнання ЕЦПЕлектронний цифровий підпис, подавати звітність через розділ «Заяви, запити для отримання інформації».

Ще один онлайн-сервіс, який ми рекомендуємо підприємцям, що самі, без бухгалтера ведуть свого ФОП, — це «Таксер». Інтерфейс у сервіса приємніший, а в платній версії ще й заповнення автоматизоване.

На електронну адресу, яку вказуєте при реєстрації, будуть надходити нагадування про строки сплати податків і подання звітності, повідомлення про статус звіту. Також ця інформація доступна в особистому кабінеті.

Ще можна сформувати квитанцію на сплату податків, переглядати чи є заборгованість, інформація з кабінету платника.

У безкоштовній версії сервісу є повні та спрощені форми всіх потрібних ФОП звітів. Повна форма звітів — така сама, як у кабінеті платника, ви вручну заповнюєте кожен рядок.

Приміром декларація з ЄП: у спрощеній формі вже заповнені ваші дані ФОП, податкова, куди подається звіт, і КВЕД.

Там треба вказати три значення — суму доходу за звітний квартал, суму податків, яку нарахували за підсумками 9 місяців, і податок, який треба сплатити за підсумками періоду, за який подаєте звіт.

Якщо хочете максимально автоматизувати подання звітності, можете купити передплату на сервіс «Таксер», коштує вона 450 грн на рік. Звітність заповнюється автоматично. Треба лише перевірити правильність і підписати звіт КЕПКваліфікований електронний підпис.

На ринку є й інші сервіси, наприклад «Ліга:REPORT», пакет для ФОП коштує 337 грн за рік використання, «Сота» — 312 грн на рік, iFin — 650 грн на рік.

Подати онлайн декларацію з ЄП можна ще й через сервіс Опендатабот: сформувати і надіслати декларацію в податкову можна через месенжер. Опендатабот доступний у Telegram, Viber і Фейсбук Messenger. На момент виходу статті цей функціонал оновлюється і не доступний.

Перейдіть у бота і введіть свій податковий номер, з'явиться інформація про ваш ФОП, вам потрібно нажати на кнопку «Подати звіт».

І відповісти на запитання: дохід за період, за який подається декларація, сума ЄП, яку треба сплатити за підсумками подання декларації. Звіт підписуєте ключем ЕЦП.

Віднести в податкову особисто

Звітність можна заповнювати в паперовому вигляді й щоразу відносити до податкової.

Одразу зазначимо, що податківці не можуть відмовитися прийняти паперовий звіт або декларацію. Це ваше право — подавати звітність так, як вам зручно.

Якщо зручно на папері, заповніть два ідентичні екземпляри декларації. Можна віднести в податкову особисто або відправити уповноважену особу з довіреністю, що ФОП доручає їй подати звітність від свого імені.

На вашому екземплярі інспектор поставить відмітку «прийнято».

Відправлення звітності поштою

Не надто зручний варіант відправлення звітності, але часто виручає, якщо строк дії ключа ЕЦП минув, а отримати новий чи особисто подати звіт немає можливості.

Надіслати декларацію або звіт можна рекомендованим листом Укрпоштою з повідомленням про вручення й описом вкладення. В одному листі можна надіслати, приміром, декларацію з ЄП і звіт із ЄСВ за формою Д5, тому опис вкладення документів у листі обов'язковий.

Збережіть чек і корінець повідомлення про відправлення, вони можуть вам знадобитися. Адже лист може загубитися, і, ймовірно, вам доведеться доводити, що він відправлений. Якщо відправили вчасно, а пошта загубила, ви не будете відповідати за порушення строків подання. Штраф за це — 170 грн.

Строки відправлення. Надіслати лист треба встигнути не пізніше ніж за 5 календарних днів до останнього дня подання звітності (п. 49.5 ПКУ), враховуйте вихідні дні. Та й узагалі, з урахуванням роботи пошти краще надіслати лист раніше. Податківці можуть попросити надіслати документи «Новою Поштою», це можливо, тоді одержувачем указуєте «представник» і в контактах — міський номер телефону.

Як проконтролювати, чи дійшли документи до адресата: зателефонувати в канцелярію податкової та уточнити, чи зареєстрований ваш лист.

Якщо в декларації є помилки, податкова не прийме її, тоді інспектор протягом 5 робочих днів із дня одержання декларації надішле мотивовану відмову, і вам потрібен буде час на виправлення помилок і відправлення нового звіту.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки