Як перевести працівника на іншу посаду чи точку

27 листопада 2019 Стане у пригоді для: Підприємці

E вас має бути обґрунтована причина й згода самого працівника

Як перевести працівника на іншу посаду чи точку

Під переведенням працівників ФОП-роботодавець часто має на увазі, що людину, яку він прийняв за трудовим договором як менеджера, він може перевести працювати адміністратором, продавцем тощо.  Перекинути на три-п'ять місяців попрацювати на іншу точку або навіть до офісу в іншому місті.

Але це не зовсім так.

Під час переведення треба дотримуватися правил і процедури, щоби працівник не подав на вас до суду й не відсудив компенсацію.

При переведенні людині доручаєте іншу роботу / посаду, або робота та ж, але в іншій місцевості (ст. 32 КЗпП).

На жаль для роботодавців, за законом не можна просто взяти і перевести людину на іншу роботу: у вас має бути обґрунтована причина й згода самого працівника.

Причини переведення: скорочення, простій, поновлення на посаді людини, яка виконувала цю роботу раніше, зміни в організації праці, про переведення попросив сам співробітник та ін.

Адже коли ви брали людину на роботу й підписували з нею трудовий договір, вона зобов'язалася виконувати для вас роботу, визначену договором (ст. 21 КЗпП). 

Як підприємцю оформити працівника

Вимагати, щоб людина робила речі, не передбачені трудовим договором, ви не маєте права (ст. 31 КЗпП). А якщо умови змінилися, треба запропонувати співробітнику змінити умови трудового договору. А він має право погодитися або відмовити.

Під переведенням на іншу роботу законодавство має на увазі доручення співробітнику роботи, що не відповідає спеціальності, кваліфікації, посаді, визначеної трудовим договором (п. 31 Постанови № 9).

Перевели на іншу посаду без згоди

У підприємців буває так: без попередження перевели працівника на іншу посаду або на іншу точку, а людина проти.

Ви впевнені, що не зобов'язані зважати на побажання працівника, але в нього є законне право подати на вас до суду. Суд стане на бік співробітника і може зобов'язати вас поновити його на колишній посаді й виплатити різницю в окладах.

Будь-які переміщення й переведення, постійні й тимчасові на період більше місяця — тільки за згодою працівника. Якщо згода не отримана, переведення вважатиметься незаконним, і співробітник із легкістю оскаржить його в суді (ч. 1 ст. 32 КЗпП). Спочатку згода, потім переведення.

Як оформити переведення правильно

У вас мають бути на руках документи, які підтверджують законність переведення:

  • підстава для переведення (медвисновок, що працівнику призначено виконувати легшу роботу, наказ про скорочення, документи, письмове прохання про переведення від співробітника);
  • письмова пропозиція про переведення на ім'я працівника з його підписом «ознайомлений»;
  • заява працівника про переведення;
  • наказ про переведення, у ньому обов'язково має бути підпис працівника з коментарем: «З наказом ознайомився, з переведенням згоден».

Коли переведення можуть визнати незаконним

Якщо переводите людину без згоди, документи не оформлюєте, може так трапитися, що вона подасть на вас до суду. 

І якщо з'ясується, що не було змін в організації виробництва та праці, можуть визнати переведення неправомірним і зобов'язати роботодавця відновити працівнику попередні умови праці (п. 31 Постанови № 9).

Що не вважається переведенням на іншу роботу

Вам не потрібна згода працівника, якщо переміщаєте людину на інше робоче місце, в інший структурний підрозділ у тій самій місцевості за кваліфікацією чи посадою, що не суперечить трудовому договору (ч. 2 ст. 32 КЗпП).

Як це: наприклад, у ФОП кілька салонів краси, і він перевів адміністратора з одного салону до іншого. Посада людини не змінилася, вона виконує свої обов'язки просто в іншому місці в того самого роботодавця. Але якщо у вас кілька бізнесів — салон краси, інтернет-магазин і точка на ринку, ви не можете адміністратора салону перевести менеджером інтернет-магазину, який відповідає за комунікацію із клієнтами й готує замовлення.

Але тут важливо врахувати, щоб робота не була протипоказана людині за станом здоров'я.

Після переведення співробітник заробляє менше

Може так статися, що після переведення зарплата працівника зменшується, тоді потрібно провести доплату до рівня заробітку, який людина отримувала на колишній посаді. Доплачувати слід протягом двох місяців від дня переведення (ч. 2 ст. 114 КЗпП). Якщо цього не робити, працівник має право відстояти свої права в суді. 

Часто роботодавці користаються нагодою і при переведенні призначають менший заробіток, якщо людина дала згоду на переведення, то й зі зменшенням заробітка вона згодна, однак слід проінформувати.

Працівники з особливим статусом 

Вагітні, співробітники з дітьми, неповнолітні: у цієї категорії працівників особливий статус і права.

Так, без згоди працівника заборонене навіть тимчасове переведення на іншу роботу вагітних, співробітниць із дітьми до 6 років, з дитиною, у якої інвалідність, а ще ця заборона стосується неповнолітніх працівників до 18 років.

Зате вагітні й матері дітей до 3 років мають право на переведення на легшу роботу (ст. 178 КЗпП). 

Що стосується оплати, середній заробіток на попередній роботі / посаді зберігається, й не обмежується двома тижнями, про які ми писали вище.

Працівника за станом здоров'я треба перевести на легшу роботу

Приміром, працівник після лікування не може виконувати колишні обов'язки: ви не маєте права звільнити його або відправити в неоплачувану відпустку, але зобов'язані перевести на легшу роботу (ч. 1 ст. 170 КЗпП).

Підстава для переведення — медвисновок, який дає право на переведення, заява працівника та ваш наказ.

Таке переказ може бути тимчасовим або постійним. Але ви зобов'язані перевести людину на легшу роботу. І в будь-якому разі вам потрібна письмова згода працівника, і обов'язково слід оформити наказ про переведення.

У такому наказі обумовлюється, тимчасове це переведення чи ні, якщо тимчасове — вкажіть його тривалість. Якщо переведення тимчасове, за людиною протягом 2 тижнів зберігається її зарплата на попередній посаді, цю інформацію треба вказати в наказі. Працівник має поставити підпис у наказі на підтвердження, що ознайомлений із ним. Тоді судових розглядів удасться уникнути.

Але ФОП — не велике підприємство, у нього може трудитися два-три особи, і легкої роботи чи інших посад може просто не виявитися. Тоді допускається, що ви можете звільнити працівника, причина — невідповідність займаній посаді або виконуваній роботі за станом здоров'я (п. 2 ч. 1 ст. 40 КЗпП).

Як правильно звільнити працівника

А ще працівник сам може відмовитися від переведення, тоді можете звільнити його за тією самою статтею. Але оформіть його відмову документально. Адже він може передумати і подати на вас до суду.

Про переведення не попереджають, якщо треба ліквідувати стихійне лихо

Перевести людину на іншу роботу й не дотримуватися процедури з попередженням можна, навіть якщо тимчасова робота не визначена трудовим договором. Але для цього є чіткий перелік причин, і вони не завжди підходять у випадку з ФОП, ось вони:

  • відвернення / ліквідація наслідків стихійного лиха, епідемій, епізоотій, виробничих аварій;
  • інші обставини, які ставлять або можуть поставити під загрозу життя або нормальні життєві умови людей.

Строк такого переведення — до місяця.

Але простежте, щоб у людини не було протипоказань до виконання цієї роботи за станом здоров'я.

Як платити: не менше середнього заробітку на колишній роботі (ст. 33 КЗпП).

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки