Як понизити зарплату працівнику

24 вересня 2019 Стане у пригоді для: Підприємці

Якщо роботодавець платить менше без попередження — працівник може подати до суду про стягнення моральної шкоди.

Як понизити зарплату працівнику

Запитання: Чи є офіційні причини, через які я можу знизити зарплатню працівнику? Річ у тому, що домовилися з людиною на певну зарплату, зараз немає на неї навантаження, вона приходить на роботу пізніше, йде раніше, бо нема чого робити. Не можу сказати, що цінний працівник, але і звільняти не хочу. Можливо, є варіанти, щоб платити деякий час менше і щоб без проблем?

Переговори з працівником

Для початку можете спробувати домовитися з людиною та запропонувати тимчасово перейти на оплату праці пропорційно відпрацьованому часу — 0,5/0,75/0,25 ставки та обговорити строки, коли зможе повернутися на повну ставку.

Ви не вказали, чим конкретно займається працівник, але, можливо, у вашому випадку є сенс платити мінімальну ставку плюс відсоток від продажів або винагороду за певні досягнення.

Не забувайте, що, навіть якщо зарплата менше мінімальної, треба донараховувати доплату до мінімалки для розрахунку й сплати ЄСВЄдиний соціальний внесок. Це також стосується роботи на ставку.

Можливо, на даному етапі для вас оптимальним є варіант перейти на співпрацю за договором ЦПХДоговір цивільно-правового характеру. Працівник вам послугу — ви йому оплату. Але тут треба уважно стежити за тим, щоб ЦПДЦивільно-правовий договір не визнали трудовим.

Договори ЦПХ з фізичними особами

Також вам може підійти варіант відрядної оплати за роботу — коли сума грошей, яку отримає особа, прямо залежить від обсягу виконаної роботи за певний час.

Правда встановити відрядну оплату можна тільки якщо можливо визначити кількість виробленої продукції (кількість штук, тон, метрів), потрібно збільшити випуск продукції тощо.

Як платити працівнику: відсотки, премії, KPI

Перехід на іншу систему оплати праці — це зміна істотних умов праці. Вибір форми оплати праці вимагає дотримання певних умов, за яких її застосування доцільне.

Зміна істотних умов праці

Зниження зарплати працівнику — це зміна істотних умов праці, і це ціла процедура.

Попередньо, за два місяці, повідомляєте співробітнику, що форма оплати праці зміниться або зарплата буде переглянута й він отримуватиме менше. Усі ці два місяці ви платите людині зарплату, про яку спершу домовилися. Також працівник має право не погодитися на нові умови.

До змін істотних умов праці також належить встановлення нового режиму роботи, неповного робочого часу тощо (ст. 32 КЗпП).

Якщо роботодавець своїм вольовим рішенням починає платити менше, не попередивши працівника, — той може подати до суду про стягнення моральної (немайнової) шкоди на підставі ст. 237 КЗпП.

Зарплата працівників ФОП

Ще законодавство гарантує захист прав працівників на належну оплату за ст. 97 КЗпП і ст. 22 ЗУ «Про оплату праці». І роботодавець не має права в односторонньому порядку приймати рішення щодо питань оплати праці, які погіршують умови, установлені законодавством, угодами, колективними договорами.

Важливо аргументувати, що зміна істотних умов праці — це необхідність. Щоб зменшення зарплати не трактувалося як банальне небажання виплачувати раніше обумовлену зарплату, передбачену трудовим договором.

Зміна умов оплати може бути продиктована зміною організації праці — «раціоналізацією робочих місць, введенням нових форм організації праці, у тому числі переходом на бригадну форму організації праці, і навпаки, впровадженням передових методів, технологій» (п. 10 постанови Пленуму ВСУ № 9). 

І ще важливо: зміни в організації виробництва і праці не можуть бути індивідуальними та застосовуватися до конкретного працівника. 

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки