«Калькулятор податку на майно» розміщений на вебпорталі ДПС України

02 лютого 2024 Стане у пригоді для: Підприємці

«Калькулятор податку на майно»  розміщений на вебпорталі ДПС України

Затверджено План перевірок ДСУ з питань праці на 2024 рік.

Наказом Державної служби України з питань праці №214 від 30.11.23.«Про затвердження Річного плану здійснення заходів державного нагляду (контролю) Державної служби України з питань праці на 2024 рік»  затверджено План заходів нагляду (контролю) Державної служби України з питань праці на 2024 рік. Перевірятимуть передусім роботодавців в частині додержання ними законодавства про працю та про зайнятість населення, зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю. У додатку до Наказу перелічено 19 359 суб’єктів, до яких прийдуть з перевіркою інспекториПодаткові перевірки підприємців стосовно оформлення трудових відносин з працівниками: виявлення порушників, розмір штрафів Держпраці протягом 2024 року.

Наказ Держпраці №214

Мінфін змінив Порядок заповнення об'єднаної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ.

Міністерство фінансів України Наказом №720 від 26.12.23. «Про затвердження Змін до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску» внесло зміни до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску. Необхідність внесення змін до Порядку виникла у зв’язку з прийняттям Законів: №2823-9 від 01.12.22. « Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо підтримки позичальників, майно яких було знищено або зазнало пошкоджень внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України», №3157-9 від 10.06.23. «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування сум, на які зменшено (прощено) борг фізичної особи в результаті реструктуризації зобов’язання за споживчим кредитом під час воєнного стану»,

№3219-9 від 30.06.23.«Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану». Зміни мають редакційний характер:

  • у Порядку уточнено, що юридична особа під час подання Розрахунку за відокремлений підрозділ зазначає дані в рядку 033 (а не 032, як тепер) заголовної частини розрахунку. Також підкориговано розділ 4 Порядку щодо заповнення додатків до розрахунку;
  • додаток 1 до Порядку «Таблиця відповідності кодів категорій застрахованих осіб та кодів бази нарахування і розмірів єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» доповнили новим рядком 81 «Особи, які мають спеціальне звання Бюро економічної безпеки України»;
  • у Розділі 1 «Довідник ознак доходів фізичних осіб» додатка 2 до Порядку запроваджують нові ознаки доходів фізичних осіб 210 (допомога по частковому безробіттю), 211 (компенсація за пошкоджену нерухомість під час війни). Редакційні правки внесли до ознак доходів фізичних осіб: 111,112, 156, 189, 193 відповідно до чинних норм податкового законодавства.

Цей Наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування.

Наказ Мінфіну №720

Закон №2823-9

Закон №3157-9

Закон №3219-9

Страхування інвестицій від воєнних ризиків має запрацювати у другому кварталі 2024 року.

Такі орієнтовні терміни запуску страхування інвестицій від воєнних та політичних ризиків обговорювались під час зустрічі Комітету Асоціації з питань відновлення України із заступницею Голови Експортно-кредитного агентства (ЕКА) О. Очеретяною.

З 01.01.24. набрав чинності Закон України №3497-9 від 22.11.23. «Про внесення змін до Закону України «Про фінансові механізми стимулювання експортної діяльності» щодо страхування інвестицій в Україні від воєнних ризиків», яким сферу діяльності ЕКА було розширено на страхування прямих інвестицій та інвестиційних кредитів, спрямованих на розвиток експорторієнтованих підприємств. Перелік воєнних та політичних ризиків, а також умови і порядок страхування /перестрахування мають бути визначені у Постанові Кабінету Міністрів України, яка наразі розробляється Міністерством економіки та НБУ. Цей документ має бути опублікований у найближчі місяці. На виконання Закону №3497-9, ЕКА готує кілька продуктів, якими уже в цьому році зможе скористатися бізнес:Доступні кредити за програмою «5-7-9»: як відображати в обліку

  • Страхування міжнародних та національних прямих інвестицій в Україну та дивідендів.
  • Страхування кредитів, пов’язаних з інвестиціями.

Серед потенційних політичних ризиків можуть бути визначені експропріація, примусове відчуження, безпідставне відкликання ліцензій, невиконання зобов’язань держави, неможливість конвертації валюти тощо. Серед воєнних - воєнний конфлікт, бойові дії, насильницька зміна чи повалення влади, окупація тощо. Компенсацію можна буде отримати у разі повної зупинки діяльності по принципу business interruption (компенсується різниця між вартістю інвестицій до події та вартістю після події). Більше деталей буде відомо після публікації відповідного проекту Постанови Кабінету Міністрів України. Заступниця Голови ЕКА також відзначила наявні механізми підтримки українських експортерів в рамках ЕКА. Більш детально про умови та програми підтримки можна ознайомитись у презентації «Нові можливості для українських експортерів».

Докладніше:

У митній декларації тепер треба вказувати номер гарантії, присвоєний митницею.

Державна митна служба України остаточно перейшла на нову систему управління гарантіями (GMS). У новій електронній системі всі види гарантій подаються в електронній формі, також в них вносяться зміни та відкликаються. Одноразові (індивідуальні) гарантії тепер також обробляються в новій системі. Способів подання чотири: через онлайн API, офлайн API, електронну пошту та Особистий Кабінет на порталі «Єдине вікно для міжнародної торгівлі» Держмитслужби. У графі «В» митної декларації тепер треба вказувати GRN (номер гарантії, присвоєний митницею) замість номера, присвоєного гарантом.

В Особистому Кабінеті також забезпечено надання повної інформації про весь життєвий цикл гарантій - як для учасників ЗЕД, так і для гарантів.

Використання гарантій у паперовій формі тепер допускається виключно у випадках виходу з ладу електронної системи управління гарантіями або інших систем, що забезпечують функціонування електронних інформаційних ресурсів митних органів.

Перелік кодів видів сплати, які використовуються платниками: роз’яснення ДПС.

Головне управління ДПС у Луганській області нагадує, що під час сплати податків, зборів, єдиного внеску платник у реквізиті «Призначення платежу» платіжної інструкції заповнює поля: «Код виду сплати» та «Додаткова інформація запису».

Якщо при сплаті на бюджетні рахунки у реквізиті «Призначення платежу» платіжної інструкції не зазначено або зазначено код виду сплати, який відсутній у додатку 1 до Порядку № 148 ( Наказ Мінфіну №148 від 22.03.23. із змінами «Про затвердження Порядку заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення»), вважається що грошове зобов’язання сплачене за кодом виду сплати 101.

Законодавством не передбачена відповідальність платників податків у разі невірного заповнення полів «Код виду сплати» та або «Додаткова інформація запису» реквізиту  «Призначення платежу» платіжної інструкції. Поряд з тим, Порядок №148 не містить норми щодо можливості виправлення платником невірного заповнення реквізиту «Призначення платежу».

У полі «Код виду сплати» платник заповнює код виду сплати, визначений Переліком кодів видів сплати, які використовуються платниками, згідно з додатком 1 до Порядку №148.Гранична сума готівкових розрахунків для фізичних осіб, ФОП та юридичних осіб, штрафи за перевищення лімітів

Докладніше:

Наказ Мінфіну №148

Уряд підвищив зарплати особам, які працюють в умовах інтенсивних обстрілів.

Кабінет Міністрів України вніс зміни до Постанов: №391 від 25.04.23. із змінами «Деякі питання оплати праці працівників державних органів та органів місцевого самоврядування під час воєнного стану» та №928 від 25.08.23. із змінами «Деякі питання оплати праці працівників підприємств, установ, закладів та організацій під час воєнного стану». Ці зміни спрямовані на підвищення зарплат тим особам, хто працює в умовах інтенсивних обстрілів на території активних бойових дій. Це стосується також і державних службовців. Це такі нововведення:

  • Для працівників передбачити можливість збільшити удвічі розмір надбавки за роботу під час інтенсивних обстрілів на територіях, на яких ведуться активні бойові дії,  в розрахунку на місяць пропорційно робочим дням, коли відбувались обстріли. Перелік робіт, за які виплачується така надбавка, визначатиметься начальником обласної військової адміністрації.
  • Для держслужбовців, які працюють в особливих умовах на територіях активних бойових дій під час інтенсивних обстрілів, посадові оклади визначати з урахуванням коефіцієнта 3 в розрахунку на місяць пропорційно робочим дням, коли відбувались обстріли. При цьому перелік працівників буде погоджуватись із відповідною обласною військовою адміністрацією.

Постанова КМУ №391

Постанова КМУ №928

Як діяти ФОП-платнику ЄП, що перевищив визначений обсяг доходу для своєї групи.

У Головному управлінні ДПС в Одеській області нагадали, що відповідно до п.293.8 ПКУ ставки, встановлені п.293.3 -293.5 ПКУ, застосовують враховуючи такі особливості:

  • платники єдиного податку (ЄП) 1 групи, які у календарному кварталі перевищили обсяг доходу, визначений для них  п. 291.4 ПКУ, з наступного календарного кварталу за заявою можуть перейти на застосування ставки єдиного податку, що визначена для платників ЄП 2 або 3 групи, або відмовитися від застосування спрощеної системи оподаткування. Такі платники до суми перевищення мають застосувати ставку ЄП у розмірі 15%. Заяву необхідно подати до 20 числа місяця, наступного за календарним кварталом, у якому допустили перевищення;
  • платники ЄП 2 групи, які перевищили у податковому періоді обсяг доходу, визначений для них  п. 291.4 ПКУ, в наступному звітному кварталі за заявою можуть перейти на застосування ставки ЄП, визначеної для платників ЄП 3 групи, або відмовитися від застосування спрощеної системи оподаткування. Водночас такі платники повинні до суми перевищення застосувати ставку ЄП у розмірі 15%. Заяву необхідно подати до 20 числа місяця, наступного за календарним кварталом, у якому допустили перевищення;
  • платники ЄП 3 групи (ФОП), які перевищили у податковому періоді обсяг доходу, визначений для них  п. 291.4 ПКУ, до суми перевищення мають застосувати ставку ЄП у розмірі 15%, а також зобов'язані у порядку, встановленому гл. 1 розд. 14 ПКУ, перейти на сплату інших податків і зборів, встановлених ПКУ. Заяву необхідно подавати не пізніше 20 числа місяця, наступного за календарним кварталом, у якому допустили перевищення.

Податковий кодекс України

«Калькулятор податку на майно».

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що ДПС України розроблено зручний сервіс для фізичних осіб  «Калькулятор податку на майно», що розміщений на вебпорталі ДПС України у блоці «е-сервіси».

«Калькулятор податку на майно» надає громадянам можливість самостійно здійснювати на вебпорталі ДПС розрахунок сум податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки