Коли працівник має статус УБД. Які він має права та пільги?

12 червня 2024

Якщо працівник є учасником бойових дій (УБД), то що йому повинен гарантувати наймач? Адже у законодавстві передбачається маса винятків та привілеїв для такого типу працівників. Радимо уважно ознайомитись із цим текстом.

Коли працівник має статус УБД. Які він має права та пільги?

Що таке УБД?

За допомогою чого та як найманий співробітник може довести наявність у нього статусу УБД? Вся необхідна інформація зазначається у статті 6 Закону України № 3551. Про такий статус відповідно свідчить посвідчення, яке має громадянин та за його пред'явлення йому мають гарантувати встановлені державою пільги. А ось роботодавцю необхідно зняти копію цього посвідчення та внести у справу співробітника. Отже, що саме слідує за набуттям даного статусу і що саме гарантує держава його носію?

Працевлаштування та звільнення

Як взяти на роботу людину з УБД.

Прийом та звільнення «убедешників». Є певні гарантії щодо пристрою на роботу для УДБ. Але тут йдеться про учасників Антитерористичної операції, а також подій, пов'язаних з обороною держави, захист безпеки її населення, а також інтересів держави в рамках вторгнення РФ. По суті, тут задіяні пункти з 19 до 21 частини 1 Закону України № 3551.

Допомога та сприяння у плані роботи зазначені у пункті 8 ч. 1 ст. 14 Закону про зайнятість. А ось виконання норми – залишає бажати кращого. З 22 жовтня 2022 р. трудову квоту для працівників з окремими гарантіями було скасовано. Ну, а звітувати службі зайнятості також не було сенсу.

Як звільнити «убедешника». Якщо стоїть питання звільнення/скорочення колективу, то згідно із законом залишитися право мають найпрофесійніші робітники та УБД. Це прописано у 42 статті КзпП.

Відразу співробітник, який потрапив під скорочення через організаційні питання не в процесі ліквідації підприємства, протягом року має за законом право укласти трудовий договір у разі повторного прийому на роботу. Про це свідчить стаття 421 КЗпП. Тут зазначено з прикладу, якщо роботодавець бере працювати співробітників за такою ж кваліфікації. Тут же вдруге працювати мають привілей бути прийняті передусім окремі категорії співробітників відповідно до частини 2 ст. 42 КЗпП. Звичайно ж до них відносяться «убедешник»

Як УБД вирушають у відпустку?

Щорічні. Відповідно до норми, співробітники вирушають у відпустку у зв'язку з планом, де береться до уваги вигода роботодавця та побажання бажання працівників, ймовірність їхнього відпочинку. Але деякі групи співробітників звичайно ж згідно із законом мають право піти в щорічну відпустку, коли їм це необхідно. У частині 14 статті 10 Закону про відпустки розповідається про це, але хоч там не йдеться безпосередньо про УБД, торкається категорія ветеранів війни, яка досить велика.

Розберемося хто такі ветерани. Ними є громадяни, які брали участь у захисті України чи бойових діях на території інших держав. Серед них «убедешники», учасники війни та ті, хто отримав інвалідність через бойові дії, на що вказує стаття 4 Закону № 3551. Коротше кажучи, «убедешник» має законне право вирушити у щорічну відпустку тоді, коли йому треба.

Ті, хто раніше проходив службу, також мають право брати щорічну відпустку повною мірою в перший рік роботи не відпрацювавши півроку. Тут йдеться про громадян, яких звільнили після того, як вони пройшли строкову службу, службу за призовом у період мобілізації, на особливий період, військової служби за призовом осіб із резервістів у особливий період, військової служби за призовом осіб офіцерського складу чи альтернативної (невійськової) служби (пункту 5 частини 7 ст. 10 Закону про відпустки). Але необхідно враховувати важливий пункт – конкретного співробітника взяли на роботу протягом трьох місяців після звільнення з військової служби, незважаючи на час переїзду до місця проживання. Якщо «убедешник» належить до цієї групи дотримуються всіх умов, то його праві піти відпочити у відпустку у перше півріччя.

Зазначимо: тривалість щорічної основної відпустки для УБД така сама, як і для інших «звичайних» працівників. Водночас вони мають право ще й на додаткову відпустку.

Що таке додаткові відпустки?

Додатковий. «Убедешники» дають додаткову оплачувану відпустку на чотирнадцять календарних днів на рік. Регулюється дане право статтею 772 КЗпП та статтею 162 Закону про відпустки. Але відпустка має деякі специфіки. Спершу згідно із законом відміряно та враховано його певну тривалість, вона не гранична. Так, давати «убедешникові» менше, ніж чотирнадцять діб додаткової відпустки – протизаконно.

Далі є інші моменти, оскільки бойова відпустка дається за календарний, а не робочий рік. Не є така відпустка щорічною.Ну і гарантована законодавством додаткова відпустка теж не Ось так і право співробітника піти у додаткову відпустку повної тривалості не пов'язане від відпрацьованого періоду цього календарного року. Лише як співробітник попрацює хоча б добу у новому календарному році, він отримує за законом можливість йти у «бойову» відпустку повної тривалості.

Але важливо звертати увагу на тих, хто лише приєднався до роботи. Наприклад, цього календарного року один із співробітників прийшов від іншого наймача. А перш, ніж давати йому додаткову «бойову» відпустку, слід переконатися, що вона не була в цій відпустці за попереднього наймача. Уточніть у такої людини, чи має відповідну довідку. Раптом він був у відпустці, тоді з вашого боку давати додаткову відпустку не потрібно. Але ж і за законом немає усталених прав та обов'язків щодо роботодавця та співробітника вимагати та показувати довідки, які свідчать про предмет нашого розгляду.

Що ще впливає на додаткову відпустку УБД?

Виходять «убедешники» з того, що така відпустка не є щорічною. Розберемо за основами:

  1. «Бойова» відпустка котирується відпусткою в тому році, в якому вона почалася. Якщо наприкінці минулого року дали таку відпустку, а потім вона перетекла цього року, то вона вважається відпусткою за 2023 рік. Але 2024 року співробітнику світить додаткова відпустка УБД повної тривалості за поточний рік.
  2. Таку відпустку дають поверх щорічних основної та додаткової відпустки. Його не вносять до п'ятдесятиденного обмеження тривалості щорічної відпустки.
  3. «Бойова» відпустка не переносять на черговий календарний рік. Потрібно використовувати його протягом календарного року, за який видається. Інакше він прогорить.
  4. Компенсувати грошима за поточний або попередній календарні роки таку відпустку не можна.
  5. «Бойова» відпустка не переноситься, а також не продовжується з причин, зазначених у статті 11 Закону про відпустки. А також через хворобу співробітника в такий період.
  6. Відпустку таку не продовжують на святкові та неробочі дні (перераховані у статті 73 КЗпП), що випадають на час відпустки. І цю добу додають у тривалість додаткової відпустки і платять у загальному порядку. Але зараз на період ВП ці дні вважаються просто робітниками.
  7. «Бойова» відпустка неможливо роздробити на складові. Усі чотирнадцять днів додаткової відпустки необхідно пройти без перерви.
  8. Співробітника по суті неможливо відкликати з такої відпустки.

Також слід зазначити: право на таку додаткову відпустку мають як основні працівники, так і сумісники.

Лікарняні

«Убедешники» мають пільги при оплаті документа про непрацездатність.Цим працівникам лікарняний лист оплачують у розмірі 100% середньої зарплати незалежно від страхового стажу. Це чітко зазначено у пункті 11 ст. 12 Закону № 3551. Те ​​саме є у частині 1 Закону № 1105.

Проте, безпосередньо не вказуються такі дані, хоча приписом п. 5 ч. 1 ст. 17 цього Закону наголошено, що однозначно лікарняний дають ветеранам війни. Ще ми довідалися, до ветеранів війни належать і УБД (ст. 4 Закону № 3551).

ПСП

Чи є право УБД на податкову соціальну пільгу (далі — ПСП)? Так, це так, але із застереженнями.

Не треба вигадувати, що кожному «убедешнику» дають підвищену ПСП. Таке право є лише у тих, хто брав участь у бойових діях на території інших країн під час після Другої світової війни, на яких поширюється дія Закону № 3551. Це прямо передбачено п.п. "е" п.п. 169.1.3 ПКУ та п.п. "б" п.п. 169.1.4 ПКУ, які не можуть претендувати на підвищену

У результаті співробітники, які брали участь у таких компаніях на території нашої держави (не в інших). Отже, працівники, які брали участь у бойових діях, які мали місце в нашій країні, а не в інших, не мають права на підвищену та максимальну ПСП, як УБД. Вони повністю можуть розраховувати на звичайну ПСП, якщо їх прибуток не вищий за 4240 грн. Розмір такої пільги у 2024 році становить 1514 грн.

Мобілізований ФОП: як це впливає на найманих працівників


УБД отримують окремі привілеї у плані влаштування працювати.

Якщо УБД підпадають під скорочення, то у них більше шансів залишитися на робочому місці.

УБД має право вирушати в щорічну відпустку, коли їм захочеться.Також УБД, військовослужбовці в минулому, мають право брати відпустку повної тривалості до відпрацювання половини року у нового роботодавця, якщо вони працевлаштовані протягом 3 місяців після звільнення з військової служби.

УБД отримує від роботодавця ще одну позачергову оплачувану відпустку. Тут важливо, що це не щорічна відпустка, а просто надається за календарний рік.

Лікарняні УБД сплачуються у розмірі 100% від середньої зарплати без прив'язки до страхового стажу.

Щоб мати спеціально підвищену та/або максимальну ПСП мають лише УБД, що брали участь у війнах на території інших держав.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки