Місце провадження діяльності ФОП-єдинника

22 жовтня 2019 Стане у пригоді для: Підприємці на ЄП

У нас накопичилося зразу декілька ваших запитів, де ви просите пояснити, яку адресу писати в заяві про застосування спрощеної системи в полі про місце провадження діяльності, відповідаємо.

Місце провадження діяльності ФОП-єдинника

Податкова адреса

Одразу визначимося, що податкова адреса підприємця — це адреса, за якою він зареєстрований, іншими словами, прописка в паспорті.

У підприємців із пропискою на непідконтрольній території Донецької та Луганської областей, які зареєструвалися вже на підконтрольній Україні території податкова адреса — це місце проживання саме на підконтрольній території.

Як зареєструватися підприємцем

За місцем податкової адреси ви подаєте звітність і сплачуєте податки.

Місце провадження діяльності

Його вказують у заяві про застосування спрощеної системи, коли реєструються на єдиному податку і щоразу, коли воно змінюється або з'являються нові адреси.

Заява про застосування спрощеної системи оподаткування — 2019

У новій формі заяви, яка діє з 22.10.2019р, це пункт 6 «Місце провадження господарської діяльності (індекс, адреса)», де треба вказати конкретну адресу: код КОАТУУ території, область та населений пункт, індекс.

Податкова поки не дала роз'яснень, як вказувати місце ведення діяльності в новій формі, якщо ФОП займається перевезеннями або надає послуги і не прив'язаний до конкретної адреси.

Якщо ви реєструєте ФОП або плануєте займатися новим видом бізнесу, як варіант, можете звернутися в податкову за індивідуальним роз'ясненням, яку адресу вказати в пункте «місце провадження діяльності.

Раніше, до початку дії нової форми вказували місце ведення діяльності так:

Торгівля на ринках. У заяві пишіть: торгівля на ринках України. Можна також перерахувати міста і інші населені пункти.

Здавання нерухомості в оренду. Вказуйте всі адреси, де розташована нерухомість, яку здаєте чи плануєте здавати в оренду (консультація в ЗІР, підкатегорія 107.01).

Як здавати й орендувати нерухомість, якщо ти підприємець

Виїзна торгівля. Зазначаєте адресу кіоску чи павільйону згідно з паспортом прив'язки. Якщо торгуєте з об'єктів пересувної мережі, вкажіть «Торгівля на ринках України», «Торгівля на виставках України».

Магазини, офіс. Вказуєте адресу магазину/офісу. Якщо магазинів декілька, треба перерахувати всі адреси. Щоразу, коли з'являється точка, повідомляєте про неї податкову в звіті 20-ОПП. І вносите інформацію в реєстр єдинників.

Повідомлення 20-ОПП: як подають ФОП

Пасажирські й вантажні перевезення. «Перевезення по Україні» та/або «Міжнародні перевезення». Так рекомендують робити самі податківці. 

На момент подання заяви не визначилися, де надаватимете послуги, так буває, коли людина тільки реєструє ФОП. Вкажіть «Надання послуг на території України», можна зазначити і конкретне місто чи область, де будете надавати свої послуги (консультація в ЗІР, підкатегорія 107.01). Буває, ФОП вказують і домашню адресу, коли планують працювати з дому.

Не прив'язані до конкретного місця. Якщо ваші види діяльності дозволяють не прив'язуватися до певної території, напишіть «Україна». Ви зможете займатися бізнесом у будь-якій точці країни, і вам не доведеться подавати заяву щораз, коли місце ведення діяльності буде змінюватися. Або вкажіть назву міста / населеного пункту, де плануєте працювати, їх може бути кілька.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки