НБУ зберіг облікову ставку на рівні 25%

02 листопада 2022

Правлінням НБУ було оголошено рішення щодо заморожування облікової ставки у розмірі 25% річних. Стабільність курсів валют, що забезпечується цим рівнем облікової ставки, а також застосуванням додаткових заходів з боку НБУ та в майбутньому стане прерогативою до збереження керованості та стримування інфляційних процесів.

НБУ зберіг облікову ставку на рівні 25%

Інфляція у ситуації війни очікувано зростає, проте нею можна керувати. Рівень споживчої інфляції в Україні досягнув і перевищив 20% р/р. Виходячи із попередніх оцінок НБУНаціональний банк України, швидкість інфляції продовжиться і в листопаді.

Основним чинником, що на це впливає, залишається наслідки повномасштабної війни РФ проти України.

Серед причин можна назвати такі:

  • високий рівень порушення постачання;
  • факти руйнування виробництв;
  • зниження пропозиції на товари та послуги;
  • підвищення витрат у бізнесу.

Ще одним фактором, що впливає на інфляцію, є ефект перенесення ціни коригування офіційного курсу національної валюти до долара США.

Подальше всесвітнє інфляційне зростання також позначається на рівні цін у нашій країні.

У той же момент рівень фактичної цінової динаміки мав очікуваний характер і склав величину, нижчу за прогнозований НБУ.

Факт фіксації тарифів на ЖКП, а також постачання внутрішнього ринку пальним, яке мало пільгове оподаткування, були фактором стримування зростання цін.

Здійснення планового зниження обсягів монетизації бюджету, а також застосування заходів НБУ щодо калібрування валютних обмежень стали наслідком зниження тиску в межах валютного ринку і як наслідок стримали погіршені очікування.Протягом цього року рівень інфляції становитиме близько 30%, проте протягом наступних років вона сповільнюватиметься при очікуваному зниженні ризиків безпеки, а також наявності злагодженої монетарної та фіскальної політики.

Внаслідок негативного наслідку повномасштабної війни на пропозицію товарів та очікувань з боку економічних агентів рівень інфляції підвищиться до 30% вже до кінця цього року.

Незважаючи на це, подібні темпи зростання цін можна вважати досить ослабленими, з урахуванням викликів війни та багаторічних інфляційних рекордів в інших державах світу. Рівень цінового тиску та майбутні очікування будуть на контролі, що стане фундаментом для поступового уповільнення зростання інфляції.

НБУ передбачає, що темпи зростання цін почнуть уповільнення протягом наступного року, що відбудеться на підставі поступового налагодження логістики та виробництва, а також зниження рівня світової інфляції та помірно жорстких монетарних передумов.

Планується, що цей процес прискориться в середині року, з урахуванням високої бази для порівняння та очікуваного послаблення ризиків безпеки, що вважається центральним очікуванням у новому прогнозі НБУ.

Це має сприяти винятковому зниженню інфляційних очікувань та ризиків для підприємців, зниженню виробничих витрат, налагодженню логістичного сполучення, у тому числі за допомогою чорноморських портів, а також вплине на відновлення виробничих потужностей.

Це вплине на подальше нарощування пропозиції та призведе до стабілізації споживчих цін.

Впевнена боргова політика виконавчої влади з відмовою від монетизації дефіциту бюджету стане додатковим тригером для покращення інфляційних очікувань.

З урахуванням наведених вище передумов інфляція має уповільнитися у новому році до 20,8%, а через рік – нижче 10%.

Наявність міжнародної фінансової допомоги, а також пожвавлення експорту сприяли зростанню валютних вливань в Україну. З початку війни обсяги офіційного фінансування досягли близько 23 млрд. дол. США. Проте більшу частку цих активів було отримано у вигляді грантів за останні місяці.

Продовження колаборації з міжнародним співтовариством відіграє важливу роль для підтримки функціонування економіки в умовах війни, а також післявоєнного відновлення країни.

Міжнародні фінансові вливання стали центральним джерелом покриття об'ємних бюджетних потреб під час проведення військових дій. Дефіцит бюджету з часом буде зменшено, проте буде ще на високій позначці через те, що залишиться ще на високому рівні необхідність підтримки обороноздатності держави та безперебійного функціонування економіки.

Тобто колаборація з іноземними державами буде одним із важливих критичних джерел поповнення бюджету. Це дозволить НБУ утримати золотовалютні резерви на достатньому рівні, а також сприятиме забезпеченню контрольованих очікувань та макрофінансової стабільності.

Однак якщо тимчасові рамки війни будуть довшими, ніж у базовому сценарії у поточному прогнозі, зберігатиметься пригнічений попит, низький рівень інвестицій та логістичні ліміти для експорту.

При такому розвитку подій темпи відновлення вітчизняної економіки будуть нижчими, а рівень інфляції - вищим, ніж передбачається на даний момент.

Ще однією з проблем може бути формування квазі фіскальних дефіцитів в енергосфері з урахуванням високої величини вартості енергоносіїв. А військові атаки Росії проти України ставлять під питання проходження зими. Нестача енергії може призвести до тимчасових відключень як побутових споживачів, так і бізнесу.

Це стане наслідком скорочення обсягів виробництва. Це також збільшує ризик тривалості перебування за кордоном українських громадян.

Однак низка факторів і реалізація плану відновлення країни можуть дозволити Нацбанку дійти мети і повернути інфляцію до рівня 5%.

З урахуванням усіх окреслених вище факторів та передумов, Правлінню НБУ довелося зафіксувати облікову ставку на рівні 25%.

Окрім іншого, Правлінням НБУ було напрацьовано комплекс можливих дій щодо посилення монетарної трансмісії, а також процесу оптимізації структурного профіциту щодо ліквідності національної валюти.

Структура оновленого прогнозу передбачає фіксацію облікової ставки на рівні 25% щонайменше до другого кварталу 2024 року.

З боку НБУ у разі потреби буде підвищення ключової ставки понад прогнози, а також вжиття заходів для захисту міжнародних резервів та фіксації керованості інфляційними процесами.

Публікацій нового детального макроекономічного прогнозу заплановано у змісті Інфляційного звіту від 27 жовтня 2022 року. Фіксацію облікової ставки на рівні 25% затверджено рішенням Правління НБУ від 20 жовтня 2022 року № 505-рш "Про розмір облікової ставки Національного банку України".

Підсумки дискусії Комітету з монетарної політики, які передували ухваленню Правлінням НБУ вищезгаданого рішення, оприлюднюються 31 жовтня 2022 року.

А наступне засідання Правління Нацбанку щодо проведення монетарної політики заплановане на 08 грудня 2022 року згідно із затвердженим та оприлюдненим графіком.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки