Оновлено форму повідомлення про прийом на роботу

30 серпня 2024 Стане у пригоді для: Підприємці

Оновлено форму повідомлення про прийом на роботу

Підписання Закону про збільшення акцизних ставок на пальне з 1 вересня розблоковано.

Верховна Рада розблокувала підписання Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо імплементації положень актів права Європейського Союзу щодо акцизного податку (Законопроект №11256-2 від 29.05.24.«Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо імплементації положень актів права Європейського Союзу щодо акцизного податку»). Про це повідомив депутат Я. Железняк у Телеграм-каналі:Який вибір кращий: ФОП чи юрособа?

«Всі блокуючи постанови по законопроекту №11256-2 щодо підвищення акцизного податку на паливо провалені. Тому він буде скоро підписаний Головою парламенту та Президентом. Відповідно він вступить в силу (як і підвищення акцизів) починаючи з 1 вересня 2024 року», - написав депутат. Нагадаємо, що Законопроектом №11256-2 передбачено:

  • приведення у відповідність до норм Директиви Ради ЄС №92/83/ЄЕС класифікації алкогольних напоїв у частині, що стосується визначення терміна «проміжні продукти» – вина та інші зброджені напої, які віднесено до кодів 2204, 2205, 2206 згідно з Українською класифікацією товарів зовнішньоекономічної діяльності;
  • збільшення розміру ставки акцизного податку для проміжних продуктів з 8,42 до 12,23 грн за 1 літр (на 3,81 грн), тобто до рівня розміру чинної ставки на вина ігристі та вина газовані;
  • внесення змін до ПКУ в частині впровадження поступового, протягом 4 років, підвищення ставок акцизного податку на пальне до досягнення встановленого мінімального рівня в ЄС з огляду на євроінтеграційні зобов’язання нашої держави.

Законопроект №11256-2

Податковий кодекс України

Уряд підкоригував Порядок формування та ведення реєстру Дія Сіті.

23 серпня Уряд вніс зміни до Постанов КМУ: №1445 від 29.12.21. із змінами « Деякі питання реалізації положень Закону України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні», та №1492 від 30.12.22. «Деякі питання адміністративного оскарження рішення про втрату статусу резидента Дія Сіті та звітності резидентів Дія Сіті». Про це повідомив представник КМУ у ВРУ Т. Мельничук у Телеграм-каналі:

Зокрема, внесено зміни до Порядку формування та ведення реєстру Дія Сіті, якими:

  • видалено необхідність  викладення відомостей про визначених ЗУ «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» резидентів Дія Сіті після розгляду звітів i незалежних висновків;
  • передбачено можливість уповноваженого органу змінювати відомості з реєстру Дія Сіті у разі, якщо резидент Дія Сіті направить повідомлення про зміни у відомостях, які повідомлялися в заяві про набуття статусу резидента Дія Сіті, та зазначить про необхідність видалення такої інформації з реєстру Дія Сіті тощо.

Крім того, внесено зміни:

  • до Порядку подання та розгляду заяви про набуття статусу резидента Дія Сіті з метою вдосконалення механізму опрацювання заяв резидента Дія Сіті;
  • до Порядку подання та розгляду звіту про відповідність резидента Дія Сіті та незалежного висновку, якими передбачено недопущення повернення без розгляду звіту про відповідність через припинення діяльності суб’єктом аудиторської діяльності.

Всі ці зміни викладені у Постанові КМУ №973 від 23.08.24. «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2021 р. №1445 і від 30 грудня 2022 р. №1492»

Постанова КМУ №1445

Постанова КМУ №1492

Постанова КМУ №973

Підвищення ПДВ та військового збору - як змінять Законопроект №11416.

Верховна Рада не голосуватиме за Законопроект №11416 від 18.07.24. «Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» з підвищенням низки податків до вересня, а сам концепт документа змінився. Про це розповідає «Економічна правда», посилаючись на видання «Forbes Ukraine». Основних змін, за словами співрозмовників видання у Парламенті та Уряді, може бути декілька:ФОП надійшов виклик в податкову: як діяти

  • податок на оборот для юридичних осіб за ставкою 1%, ймовірно, замінять на підвищення ПДВ. Обговорюється підвищення на 3-4% - до 23-24%;
  • авансовий платіж для АЗС у розмірі 4000 грн за кубометр потужності зберігання пального замінять на фіксований платіж за кожен об'єкт. Робочий варіант - мінімальний платіж 60 000 грн з однієї АЗС на місяць;
  • ·      плани зі збільшення військового збору для фізичних осіб та ФОП залишаються в силі. Для фізичних осіб ставка збільшиться з 1,5% до 5%, для ФОП: третя група - 1% від доходу, решта груп - 5% у розрахунку з двох мінімальних зарплат на місяць (за поточного рівня мінімалки 800 грн на місяць);
  • податок на посилки вартістю до 150 євро теж залишається на порядку денному;
  • велика ймовірність, що в Законопроекті залишиться норма про військовий збір у 5% на вартість усіх послуг мобільних операторів.

Водночас Верховна Рада не встигне підвищити податки з вересня, тож запрацювати нові податки мають вже з 1 жовтня.

Законопроект №11416

Додатки до Декларації з податку на нерухомість змінять.

22 серпня на сайті ДПС було розміщено проект Наказу Мінфіну «Про внесення змін до додатків до форми Податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки». Проект Наказу розроблено з метою приведення цих додатків у відповідність до національного класифікатора НК 018:2023 «Класифікатор будівель і споруд», затвердженого Наказом Мінекономіки №3573 від 16.05.23. «Про затвердження національного класифікатора НК 018:2023 та скасування національного класифікатора ДК 018-2000».

Після затвердження Наказу Мінфіну  платники податку на нерухомість отримують оновлену форму декларації. За нею доведеться звітувати за 2025 рік, якщо це відбудеться у поточному році.

Докладніше:

Наказ Мінекономіки№3573

МЗС запустить систему «е-Консул» для громадян України за кордоном.

Кабінет Міністрів України ухвалив Постанову КМУ №945 від 16.08.24. « Питання інформаційно-комунікаційної системи «е-Консул», яка забезпечить нову якість та доступність сервісів МЗС для громадян України за кордоном. «Модернізована система «е-Консул» зробить сервіси МЗС доступнішими та швидшими для більшої кількості громадян України за кордоном. Деякі консульські дії повністю перейдуть в онлайн і не треба буде іти до консульського відділу»,- розповів міністр закордонних справ Д. Кулеба.  Очікується, що українці зможуть скористатися оновленою системою вже цьогоріч. Нині вона проходить необхідні безпекові перевірки, тестування на наявність вразливостей, міцність алгоритмів шифрування даних і стійкість до пікових навантажень. Можливості та зручність консульської інформаційної системи зростатимуть поетапно - зі збільшенням підключень до державних інформаційних ресурсів та з урахуванням зворотного зв'язку від користувачів.

Докладніше:

Постанова КМУ №945

НБУ тимчасово встановлює ліміт на суму переказів з «карти на карту».

З  1 жовтня 2024 року Національний банк України тимчасово на пів року встановлює ліміт у 150 000 грн на місяць для переказів фізичних осіб «з карти на карту» ( відомі як P2P, C2С). Важливо підкреслити:

  • Ліміт діє лише на суму вихідних переказів за усіма рахунками клієнта, відкритими в одному банку, на рахунки інших фізичних осіб.
  • Ліміт не застосовується до рахунків волонтерів, які відповідають критеріям, визначеним постановою, та осіб, щомісячні доходи яких з підтверджених джерел перевищують суму встановленого обмеження. А також у разі переказу коштів між власними рахунками клієнта, відкритих в одному банку, та до переказів юридичних осіб.
  • Операції за реквізитами IBAN не обмежуються.

За даними НБУ, 98% банківських клієнтів здійснюють щомісяця перекази, які не перевищують вказану суму, тобто, встановлені обмеження не вплинуть на їхню фінансову активність.

Докладніше:

Україна посилить санкції проти російських цифрових продуктів.

16 серпня Уряд розглянув Законопроект №11492 від 19.08.24. «Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про санкції» щодо заборони використання програмних продуктів та доступу до електронних інформаційних ресурсів» про зміни до санкційного законодавства.  Під заборону потрапляють програмні продукти, якщо вони:

  • створені фізичними чи юридичними особами з іноземних держав, до яких застосовано санкції;
  • створені з використанням вихідного або об’єктного коду програмних продуктів, що підпадають під санкції;
  • розроблені особами, які підпадають під санкції, незалежно від країни їхнього походження.

Також пропонують ввести заборону доступу до електронних інформаційних ресурсів в Інтернеті, які належать або контролюються особами чи організаціями, щодо яких застосовано санкції.

Законопроект №11492

Оновлено форму повідомлення про прийом на роботу.

На виконання Закону України №3680-9  від 25.04.24. «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання праці домашніх працівників», 23 серпня 2024 року на засіданні КМУ було внесено зміни до Постанови КМУ №413 від 17.06.15. із змінами «Про порядок повідомлення Державній податковій службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу/укладення гіг-контракту». Про це повідомив представник КМУ у ВРУ  Т. Мельничук у Телеграм-каналі:Робота з готівкою ФОП: основні нюанси, про які потрібно знати підприємцям

Ці зміни спрямовані на забезпечення можливості подання фізичними особами, які уклали трудовий договір з домашніми працівниками, повідомлення про укладання або припинення такого договору до органів ДПСУ за установленими формами. Через цю зміну, всі роботодавці отримали нову форму повідомлення. 26 серпня на сайті Уряду зʼявився текст Постанови КМУ №967 від 23.08.24. «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 17 червня 2015 р. № 413». Ця Постанова КМУ набирає чинності з дня набрання чинності Законом України №3680-9, тобто з 24.08.24. Роботодавці вже з 24 серпня повинні застосовувати нову форму при прийомі на роботу працівників.   

Постанова КМУ №413

Постанова КМУ №967

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки