Робота з готівкою ФОП: основні нюанси, про які потрібно знати підприємцям

29 серпня 2024

Робота з готівкою ФОП має певні особливості, про які необхідно знати підприємцям, щоб не допустити порушень під час здійснення своєї діяльності. Як поповнювати бізнес-рахунок, які є обмеження на готівкові розрахунки та як правильно витрачати підприємницькі кошти, розберемось далі в статті.

Робота з готівкою ФОП: основні нюанси, про які потрібно знати підприємцям

Робота з готівкою ФОП: поповнення рахунку

Часто для вирішення якихось потреб у підприємців виникає потреба поповнити бізнес-рахунок. Якщо для ФОП на загальній системі законодавством чітко визначено, що внесені на рахунок власні кошти не є частиною доходу та не потребують відображення у формі обліку доходів та витрат, то для «єдинників» все дещо складніше.

Якщо ФОП на ЄПЄдиний податок поповнить свій підприємницький рахунок готівкою, то ці гроші вважатимуться його власними коштами, які додаються до загального доходу. Сума поповнення «вкраде» частину ліміту доходу ФОП і підлягатиме оподаткуванню відповідно до займаної податкової групи. Також її потрібно буде відобразити у податковій звітності як отриманий дохід.

В 2024 році податківці дещо послабили підхід до оподаткування власних коштів підприємця при поповненні ним свого рахунку. Не вважатиметься доходом сума поповнення готівкою, якщо є документи, які підтверджують походження коштів і сплату податків (наприклад, це може бути зарплата на основному місці роботи і сплата ПДФОПодаток на доходи фізичних осіб та військового збору з отриманих коштів).

Підприємці також мають право вносити на свої рахунки готівку в якості виручки від підприємницької діяльності за певний місяць. Щоб у податкових спеціалістів при перевірці не виникало ніяких питань, про це потрібно зробити відповідну помітку в призначенні платежу (наприклад, вказати: «Виручка від підприємницької діяльності за липень 2024 року»). У такому випадку потрібно мати підтверджуючі документи (наприклад, z-звіт РРОРеєстратор розрахункових операцій (касовий апарат).), що гроші отримані саме від ведення бізнесу, а відомості про них повинні бути внесені в регістр обліку доходів ФОП. При цьому сума поповнення в якості виручки за вказаний місяць не може бути більшою, ніж зазначена в обліку доходів.

Якщо підприємцю потрібно внести на рахунок кошти, які вже були раніше з нього зняті на господарські потреби, то в призначенні платежу потрібно вказати: «Повернення невикористаних сум, попередньо знятих з поточного рахунку на госппотреби» та зазначити дату поповнення.  В такому випадку необхідно мати підтверджуючий зняття коштів документ.

Поповнити рахунок при відсутності готівкової виручки можна методом надання поворотної фінансової допомоги зі сторони довірених осіб. Так сума наданої допомоги не включається до загального доходу ФОП протягом 12 місяців.

Здійснення розрахунків

Умови здійснення розрахунків готівкою ФОП з фізичними особами, іншими ФОП та юридичними особами визначені постановою НБУ №148 від 29.12.12.2017.

Згідно даної постанови, протягом 1 дня підприємець не повинен перевищувати суму розрахунку готівкою з:

  • ФОП – в 10 тис. грн;
  • юридичною особою – в 10 тис. грн;
  • з фізичною особою – в 50 тис. грн.

Ці ліміти стосуються розрахунку з одним контрагентом. Протягом дня підприємцем може бути здійснено кілька розрахунків, наприклад, з іншими ФОП, але сума кожного з них не повинна перевищувати 10 тис. грн.

Якщо ж визначеного ліміту недостатньо для розрахунку, то решту суми можна перерахувати на банківський рахунок.

Витрачання виручки на власні потреби

На ФОП, на відміну від юридичних осіб, не поширюються вимоги щодо здавання отриманої готівкової виручки в банк. Відповідно, підприємець має право витрачати отримані кошти на власні потреби.

Також ФОП дозволено знімати з підприємницького рахунку готівку або перераховувати гроші на особистий рахунок.

Єдиною вимогою для використання коштів від бізнесу на власні потреби є першочергове виконання податкових зобов’язань.

Що стосується розрахунків безпосередньо з ФОП-рахунків в особистих цілях, то податківці вважатимуть їх фінансовими операціями в межах підприємницької діяльності.

Наприклад, якщо підприємець з бізнес-рахунку перераховує кошти своєму члену родини, то для податкової ця операція є розрахунком з контрагентом. А оскільки ним є фізична особа, то на ФОП лягають зобов’язання сплатити ПДФО та військовий збір. Крім того, в такому грошовому переказі можуть бути виявлені ознаки порушення трудового законодавства, коли родич підприємця вважатиметься непрацевлаштованим працівником.

Якщо ж ФОП розраховується з іншим ФОП, наприклад, купує товари в магазині, то сума цієї операції має бути відображена у звіті в додатку 4 ДФ.

Таким чином, хоч це законом і не заборонено, все ж набагато простіше буде підприємцю перерахувати кошти на свій особистий рахунок, а вже з нього здійснювати розрахунки. Це дозволить вільно розпоряджатися коштами як фізособа та уникнути проблем з податковою в майбутньому.

ФОП надійшов виклик в податкову: як діяти

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки