Як платити працівнику за вироблений брак

08 липня 2020 Стане у пригоді для: Підприємці

Запитання: Чи можна не платити працівникові за вироблені з браком вироби?

Як платити працівнику за вироблений брак

Не можна просто взяти і не заплатити працівнику, якщо вам здалося, що він виготовив виріб із браком, розповідаємо, як робити.

Процедура встановлення бракованих виробів

Перш ніж говорити про матеріальну відповідальність за бракований товар, спочатку треба розібратися, що таке брак. Визначення є в Інструкції № 291, де йдеться про рахунок 24, він так і називається — «Брак у виробництві».

Браком вважається продукція, напівфабрикати, деталі, роботи, які не відповідають за своєю якість встановленим стандартам або технічним умовам. Їх не можна використовувати за прямим призначенням або можна використовувати, але тільки після доробок і виправлень, а це додаткові витрати.

Як платити працівнику: відсотки, премії, KPI

Ще в Методичних рекомендаціях з формування собівартості продукції (робіт, послуг) у промисловості написано про формування собівартості продукції та про те, що браком не є (п. 408 Наказ Мінпромполітики № 373): 

  • продукти, вироби, напівфабрикати, виготовлені за особливими підвищеними технічними вимогами, якщо вони не відповідають цим вимогам, але при цьому відповідають стандартам або технічним умовам на аналогічні продукти або вироби широкого вжитку;
  • втрати від сортності, тобто від переведення продукції в нижчий сорт за якістю.

Взагалі за правилами, кожен випадок браку повинен розглядати фахівець технічного контролю якості. Він з'ясовує причини та вид браку, характер дефектів і винних у тому, що він трапився. Навіть на маленькому виробництві має бути людина, яка відповідає за цю роботу. На великих підприємствах цим займаються цілі відділи.

Просто сказати працівнику: ви виробили брак, я за це не платитиму — не можна.

Адже є ще й таке поняття, як втрати від технічно неминучого браку. Їх потрібно включати в собівартість виду продукції, за яким виявлено брак. Він може виникати через обладнання, а не з вини працівника. Інше питання, коли працівник, який працює з обладнанням, наклепав бракованих виробів, бо встановив неправильні налаштування тощо.

Потрібно скласти акт, якщо виявлено брак виробів, і вказати суму збитку. Затвердженої форми немає, тому можна розробити свою. Акт підписує спеціаліст відділу техконтролю, керівник і сам працівник.

Як же оплачувати виробництво бракованих виробів

У КЗпП описані кейси, пов'язані з виробництвом браку, і те, як оплачувати браковані вироби (ст. 112 КЗпП):

  • брак готової продукції не з вини працівника. Платите за зниженими розцінками, але при цьому зарплата не може бути нижче 2/3 тарифної ставки встановленого співробітникові окладу;
  • брак внаслідок прихованого дефекту в оброблюваному матеріалі, а також брак не з вини працівника, виявлений після приймання виробу органом техконтролю — платите як за якісні вироби;
  • повний брак з вини працівника — не оплачуєте;
  • частковий брак з вини працівника — оплачується залежно від ступеня придатності продукції за зниженими розцінками.

Гадаємо, вас зацікавить питання оплати праці при браку не з вини працівника, але за зниженими розцінками. У цьому разі закон не передбачає оплати браку за повними розцінками, навіть якщо в ньому провина виключно роботодавця.

У трудовому договорі або контракті можна прописати, що працівник отримуватиме оплату в повному розмірі встановленого йому окладу, якщо бракований товар виробить не зі своєї вини.

Брак через неякісний матеріал

Буває, ви закупили дешевий і неякісний матеріал, з якого складно чи взагалі неможливо виготовити якісну продукцію. Або думаєте, що закуповуєте якісну сировину, а насправді ні. На виході отримуєте неякісний виріб.

Матеріальна відповідальність працівників підприємця

Можна висунути претензії постачальникам про відшкодування збитків на основі актів про брак, у яких визначається сума втрат від забракованої продукції, також зазначається вид продукції та винуватці браку.

У КЗпП немає нічого про те, як оплачувати брак, вироблений через низьку якість матеріалів.
Якщо брак призвів до псування або знищення матеріалів, напівфабрикатів з вини працівника, він несе обмежену матеріальну відповідальність за п. 1 ст. 133 КЗпП.

З його зарплати утримують суму в розмірі заподіяного збитку, але не вище його середнього місячного заробітку.

А якщо працівник діяв навмисне, притягайте до повної матеріальної відповідальності (п. 5 ст. 134 КЗпП).

У нас є стаття, у якій ми описали, яких працівників можна притягнути до повної матеріальної відповідальності, а яких ні.

Як платять за роботу

В Україні застосовують дві основні форми оплати праці: погодинну — при складній інтелектуальній праці. І відрядну — при простій повторюваній роботі.

Відрядна форма оплати підрозділяється ще на кілька видів, часто використовують:

  • пряму відрядну: є заздалегідь установлені розцінки за кожну одиницю якісно виробленої продукції, і заробіток співробітника обчислюють за ними або виходячи з норми часу на цю роботу;
  • відрядно-преміальну. Людина отримує оплату за відрядними розцінками і премії. У цьому випадку треба встановити, за які показники будете преміювати, сам розмір премії за виконання чи й, можливо, за перевиконання показників.

Взагалі вважається, що працівник за умовчанням повинен виробляти продукцію без дефектів і не допускати браку. Але ви можете за це преміювати та використовувати це як можливість стимулювати співробітників підвищувати якість виробленої продукції, дотримуватися вимог нормативно-технічної документації та стандартів, заощаджувати сировину, матеріали, інструменти та інші матеріальні цінності.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки