Ощадбанк надасть грантову підтримку бізнесу, яка фінансується урядом Німеччини

25 січня 2024 Стане у пригоді для: Підприємці

Ощадбанк надасть грантову підтримку бізнесу, яка фінансується урядом Німеччини

Затверджено План перевірок Пенсійного фонду на 2024 рік.

Пенсійний фонд України Наказом №196 від 22.11.23. «Про затвердження річного плану здійснення заходів державного нагляду (контролю) Пенсійного фонду України на 2024 рік» затвердив річний План здійснення заходів державного нагляду (контролю) ПФУ на 2024 рік. Предметом відповідних планових перевірок буде державний нагляд у сфері загальнообов’язкового державного пенсійного страхування. У переліку тих, до кого завітають протягом року з плановою перевіркою, як органи влади, так і підприємства.Мобілізований працівник: питання та відповіді

Загалом, у переліку 1028 суб’єктів.

Наказ ПФУ №196

Національний банк знову пом’якшив валютні обмеження для населення та бізнесу.

НБУ пом'якшив з 29 грудня 2023 року низку обмежень для населення та бізнесу, щоб спростити отримання грошової допомоги українцями, збільшити можливості для експорту та імпорту електроенергії, а також забезпечити дотримання прав іноземців щодо медичного обслуговування в Україні. Тобто, з указаної дати:

  • надавачі платіжних послуг мають змогу на підставі Довідки про подання документів для оформлення паспорта громадянина України виплачувати грошову допомогу від міжнародних гуманітарних організацій та інших неурядових установ українцям, які постраждали внаслідок повномасштабної війни. Зміни стосуються виплат готівкою в національній валюті України;
  • надано можливість українському оператору системи передачі електричної енергії (НЕК «Укренерго») перераховувати кошти на користь європейського офісу з розподілу пропускної спроможності міждержавних перетинів «Joint Allocation Office» (JAO) за проведення спільного скоординованого розподілу пропускної спроможності;
  • доповнено перелік виключень із заборони на проведення видаткових операцій за рахунками резидентів рф та рб, які на законних підставах перебувають на території України, операціями з оплати медичних послуг у закладах охорони здоров'я.

Наведені зміни внесені постановою Правління НБУ №195 від 28.12.23. « Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 24 лютого 2022 року №18»,що набирає чинності з 29 грудня 2023 року.

Постанова Правління НБУ №195

До уваги платників плати за землю  та платників єдиного податку четвертої групи!

Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру Листом від 12.01.24. № 6-28-0.222-600/2-24  поінформувала ДПС про щорічну індексацію нормативної грошової оцінки земель за 2023 рік.

Так, значення коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки земель за 2023 рік становить 1,051, який необхідно застосовувати для обчислення плати за землю та єдиного податку (четверта група) під час складання податкової звітності на 2024 рік. Коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель застосовується кумулятивно залежно від дати проведення нормативної грошової оцінки земель (п. 289.2 ст. 289 ПКУ). Звертаємо увагу, що на відміну від звітних податкових періодів за 2022 та 2023 роки, у 2024 році коефіцієнт індексації застосовується до всіх категорій земель. Крім того, ДСУ з питань геодезії, картографії та кадастру повідомила, що витяги про нормативну грошову оцінку, які були сформовані автоматично програмним забезпеченням Державного земельного кадастру в період з 01 січня до 15 січня 2024 року, не містять коефіцієнту індексації за 2023 рік, тому значення нормативної грошової оцінки земель, зазначене в таких витягах, потребує перерахунку із застосуванням коефіцієнта за 2023 рік. Тобто, визначене значення у таких витягах необхідно помножити на коефіцієнт 1,051.  Призупинення трудового договору: умови та оформлення

Мінекономіки затвердило Зміну № 13 до Класифікатора професій.

Міністерство економіки України  Наказом №1410 від 16.01.24. «Про затвердження Зміни № 13 до національного класифікатора ДК 003:2010» затвердило Зміну № 13 до Класифікатора професій. Переважно зміни торкнулись IT- професій. Так, унесено нові професійні назви робіт, наприклад:

  • адміністратор веб-ресурсів (КП 2131.2);
  •  адміністратор веб-сайту (КП 3121);
  • інженер зі штучного інтелекту (КП 2131.2);
  • розробник штучного інтелекту (КП 2131.2);
  • аналітик у сфері віртуальних активів (КП 2441.2).

Докладніше у Додатку к Наказу №1410:

Наказ Мінекономіки №1410

Національний класифікатор ДК 003:2010 

Підготовлено Проект нового Кодексу законів про працю. 

У Міністерстві економіки підготували Проект нового Кодексу законів про працю. Уже в січні стартує його обговорення з усіма зацікавленими сторонами. Про це повідомила Перший віце-прем’єр-міністр України – Міністр економіки Ю. Свириденко. За її словами, новий Трудовий кодекс – це реформа, якої український ринок праці чекав роками.

«Ринок праці в Україні досі функціонує за Кодексом законів про працю 1971 року. Попри численні зміни, цей документ більше не відповідає вимогам часу та гальмує розвиток економіки. Повномасштабна війна тільки дужче підсвітила всі недоліки, яким понад пів століття. У новому законодавстві про працю ми, нарешті, легалізуємо різноманітні форми зайнятості: дистанційну роботу, надомну, нефіксований робочий час. Діджиталізуємо збір інформації про працівника. Більше не потрібні будуть паперові трудові книжки. Наша мета  створити умови, аби ті, хто хоче працювати, могли це робити без перешкод”,- зазначила Ю. Свириденко. Водночас у 2024 році Міністерство економіки планує змінити підходи до держзамовлення, що допоможе протидіяти структурному безробіттю, тобто виду кадрового дефіциту, коли безробітних багато, але  ринок праці потребує зовсім інших фахівців. Щоб розв’язати цю проблему, держзамовлення у вищих навчальних закладах буде зведено до мінімуму. Натомість в українців з’явиться можливість  отримати грант та отримати бажану професію. Ще одним важливим кроком на шляху оновлення ринку праці в Україні стане модернізація Державної служби зайнятості. Реформа ДСЗ передбачає цифровізацію 90% процесів та широку мережу партнерства з компаніями з підбору персоналу, з громадськими організаціями. Тобто, ДСЗ стане потужним аналітичним центром, який прогнозуватиме розвиток ринку праці  за галузями і регіонами. За словами Ю. Свириденко, обсяги державної підтримки людей та бізнесу наступного року значно збільшаться. Навчання та перенавчання зможуть пройти 100 тисяч українців. Роботодавці зможуть отримати компенсації за облаштування щонайменше 10 тисяч інклюзивних робочих місць.

ВРУ підтримала в цілому запровадження е-реєстру військовозобов'язаних.

16.01.24. Верховна Рада України на черговому засіданні прийняла в цілому Законопроект №10062 від 18.09.23. «Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення порядку обробки та використання даних в державних реєстрах для військового обліку та набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану» щодо удосконалення порядку обробки та використання даних в державних реєстрах для військового обліку та набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану. Головні зміни:Не оформити працівника: негативного більше, ніж позитивного

  • Хмарні послуги. Україна зможе розміщувати свої ІТ-системи у хмарних сервісах країн-членів НАТО. Це посилить кіберзахист, відкриє доступ до розвідданих партнерів та зменшить кількість об’єктів критичної інфраструктури.
  • «Оберіг». Законопроект удосконалить взаємодію між реєстрами та розширить перелік відомостей про військовозобов'язаних. 
  • Електронний кабінет військовозобов'язаного. Громадяни зможуть вносити зміни щодо своїх персональних даних. Наприклад, доповнити інформацію про освіту чи знання іноземних мов.
  • УБД. Військові зможуть подавати електронну заяву про отримання статусу учасника бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни чи члена сім'ї загиблого Захисника.

Законопроект №10062

Ощадбанк надасть грантову підтримку бізнесу, яка фінансується урядом Німеччини.

Ощадбанк інформує про початок другої фази Проекту «Доступ до фінансування та підтримка стійкості ММСП в Україні 2» в межах проекту міжнародної співпраці ReACT4UA  між («Застосування та імплементація Угоди про асоціацію між Європейським Союзом та Україною у сфері торгівлі») з надання грантової підтримки підприємствам мікро, малого та середнього бізнесу, задіяних в економічно важливих для України сферах бізнесу таких, як сільське господарство, постачання та переробка харчових продуктів, швейна (текстильна) промисловість, переробна промисловість, а також експортно орієнтовне виробництво.

Бюджет проекту складає 4,2 млн євро. Для внутрішньо переміщених підприємств та підприємств із деокупованих територій гранти надаватимуться у розмірі 30% від вартості  інвестиційного проекту, але не більше 30 тис. євро в гривневому еквіваленті. Для інших підприємств максимальний розмір грантової підтримки становить 20%, але не більше 20 тис. євро в гривневому еквіваленті. У грантовій програмі можуть брати участь підприємства з позитивною кредитною історією, що мають до 250 працівників та річний дохід до 10 млн євро, які не отримували міжнародну технічну допомогу з 1 лютого 2022 року та не мають заборгованості перед держбюджетом. Заявки на участь у програмі приймаються у відділеннях Ощадбанку до 31 січня 2024 року.

Хто розробляє інструкції з охорони праці на підприємстві?

Відповідають спеціалісти Центрально-Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці.

Кожен суб’єкт господарювання розробляє і затверджує положення, інструкції, інші акти з охорони праці, що діють у межах підприємства, та встановлюють правила виконання робіт і поведінки працівників на території підприємства, у виробничих приміщеннях, на робочих місцях. Інструкції розробляються на основі нормативно-правових актів з охорони праці, технологічної документації підприємства з урахуванням конкретних умов виробництва та вимог безпеки, що використовується на цьому підприємстві. Затверджуються інструкції  роботодавцем і є обов’язковими для дотримання працівниками.Інструкції мають складатися з наступних розділів:

  • загальні положення;
  • вимоги безпеки перед початком роботи;
  • вимоги безпеки під час роботи;
  • вимоги безпеки після закінчення роботи;
  • вимоги безпеки в аварійних ситуаціях.

Інструкції, які вводяться в дію на підприємстві, реєструються службою охорони праці в журналі реєстрації інструкцій з охорони праці на підприємстві. Примірники інструкцій видаються працівникам безпосередніми керівниками робіт під час проведення первинного інструктажу.

 

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки