Особливості оподаткування учасників правового режиму Дія Сіті

04 жовтня 2022

Дія Сіті є зручним та функціональним простором для компаній.

Особливості оподаткування учасників правового режиму Дія Сіті

Дія Сіті: що це таке?

Відповідно до пункту 9 частини першої статті 1 Закону України від 15 липня 2021 року № 1667-IX «Про стимулювання розвитку цифрової економіки України» (далі - Закон № 1667). Правовий режим Дія Сіті - це сукупність правових норм, якими визначаються права та обов'язки особи, що виникають, змінюються та припиняються у зв'язку із зверненням про набуття, набуттям та втратою статусу резидента Дія Сіті, а також особливості регулювання відносин за участю резидента Дія Сіті щодо участі у його статутному капіталі.

Дія Сіті характеризується такими особливостями:

  1. Низькими податковими ставками (розмір податку на прибуток — 9% або 18%; ПДФОПодаток на доходи фізичних осіб — 5%; розмір єдиного соціального внеску — 22% мінім. з/п; ставка військового збору - 1,5%)
  2. Зручною моделлю найму працівників;
  3. Тривалістю дії правового режиму (термін необмежений).

При цьому зазначається, що правовий режим встановлюється на термін, не менше 25 років з дати внесення відомостей про найпершого резидента.

Хто має право на отримання статусу

Резидентами Дія Сіті являються юрособи, які відповідно до встановлених законом №1667 норм, набули такого статусу, що підтверджено відомостями з реєстру Дія Сіті.

Отримати цей статус можуть компанії, які зареєстровані на території нашої країни. При цьому зазначається, що вимог до фактичного місцезнаходження немає. Також не має значення звідки буде вестися господарська діяльність.

Статус резидента юрособі надається з моменту внесення відповідної інформації в реєстр Дія Сіті. Робиться це на підставі заяви, наданої до Міністерства цифрової трансформації чи надісланої через онлайн-ресурс Дія Сіті.

Перелік юридичних осіб, які не можуть претендувати на отримання статусу резидентів, визначений ст.5 закону №1667. Серед них юрособи:

  • які зареєстровані не в Україні;
  • які являються неприбутковими організаціями;
  • стосовно яких застосовані санкції або інші обмежувальні економічну діяльність заходи;
  • банкрути тощо.

 Вимоги до претендентів на отримання статусу резидента Дія Сіті:

  • Здійснення господарської діяльності, яке підлягає під перелік видів діяльності, що стимулюються Дія Сіті;
  • Середньомісячна винагорода спеціалістів та гіг-фахівців має бути не меншою 1200 € (при перерахунку з гривні);
  • Не менш 9 залучених спеціалістів;
  • Юрособа отримує кваліфікованих дохід в розмірі не менше 90% від загального доходу, якщо він є.

Особливості оподаткування

Як було зазначено вище, резиденти правового режиму Дія Сіті підпадають під застосування до них знижених податкових ставок та більш зручних для виду їхньої діяльності умов найму працівників.

Перш за все варто зазначити, платники єдиного податку не можуть бути резидентами Дія Сіті. Як тільки «єдинник» отримує статус резидента, він буде вилучений з реєстру платників ЄПЄдиний податок. Датою зняття з обліку платника ЄП буде 1 число наступного місяця після закінчення звітного періоду, в якому було зафіксовано бажання особи отримати статус резидента Дія Сіті.

Тож, статус резидентів можуть отримати підприємці, які сплачують податки на загальних підставах або ті, оподаткування який здійснюється на особливих умовах.

Підприємці, що не вважають за потрібне обирати для себе особливі умови оподаткування або не підлягають під дані умови мають сплачувати податки та подавати звітність на загальних умовах, які діють для всіх, хто сплачує податок на прибуток. Податкова ставка в такому випадку становить 18%.

Передбачається з початку 2024 року запровадження окремої коригувальної різниці до резидентів  високодохідників чи малодохідників-добровольців, яка полягає в збільшенні фінрезультату до оподаткування на суму виплат з 20% до 50%.

Податковою ставкою для платників податку на особливих умовах є 9%. Звітним періодом є 1 рік. Крім того, юрособи сплачують податок не за фінансовий результат, а за окремі операції.

В такому разі, сума оподаткування кожної окремої операції зменшується на суму податку на репатріацію, нараховану (сплачену) за такою операцією.

Види операцій можна знайти в інформаційному листі податківців №4/2022.

Серед інших, оподатковуються наступні операції:

Дія СітіДія сітіДія сіті

Слід зазначити, що оподатковуватися будуть як операції в грошовій формі, так і в негрошовій. У випадку, коли форма розрахунків негрошова, то підприємець має самостійно встановити базу оподаткування, але вона не має бути нижчою за її грошовий еквівалент.  В іншому випадку контролюючим органом визначається різниця між звичайною ціною за операцію та фактичною (встановленою по контракту), що має бути оподаткована і встановлюється розмір податкових зобов’язань підприємства.

Що являє собою ПДФО

Трудові відносини зі спеціалістами

Перевагою резидентства Дія Сіті незалежно від того, на якій формі оподаткування (загальній чи на особливих умовах) знаходиться компанія, є пільгова податкова ставка (ПДФО) на виплати заробітної плати спеціалістам.

Тож оподатковуються на пільгових умовах наступні виплати:

  • Заробітні плати;
  • Винагороди за гіг-контрактами;
  • Авторські винагороди. 

Зауважимо, що ПДФО 5% буде застосовуватися до виплат зарплат на одного працівника за рік в сумі не більше 240 тис. € за курсом Нацбанку в перерахунку з гривні. У випадку, коли розмір зарплатної виплати на працівника вищий вказаної суми, то сума перевищення оподатковується за ставкою 18%.

Передплатіть, щоб прочитати повністю

Ви можете купити цю статтю або оформити підписку і отримати доступ до всіх статей.
Оформити підписку за 149 грн/міс

Я вже передплатив цю статтю

Покупка статті

Будь ласка, введіть ваш E-mail для покупки статті Особливості оподаткування учасників правового режиму Дія Сіті

Вартість статті складає 24грн.

Отримайте цифровий доступ до всіх статей лише за 149 грн на місяць

Отримати доступ

Будь ласка, введіть ваш E-mail, щоб отримати доступ до статті Особливості оподаткування учасників правового режиму Дія Сіті

Отримайте цифровий доступ до всіх статей лише за 149 грн на місяць

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки