Пересилання експрес-накладної «Нової пошти», але без ТТН: плюси та мінуси

11 липня 2024

Бізнес успішно користується доставкою від «Нової пошти», яка запровадила варіант доставки експрес-накладної. Цікаво, що така накладна відрізняється від товарно-транспортної накладної (далі ТТН). Але тут цікаво, що може статися, якщо товар доставили саме таким способом. Ми спробували розібратися у питанні.

Пересилання експрес-накладної «Нової пошти», але без ТТН: плюси та мінуси

Що таке товарно-транспортна накладна?

Якщо бути точнішим, то ТТН — це, по суті, загальний для кожного з учасників транспортного процесу документ, який призначається з метою обліку товарно-матеріальних цінностей (далі ТМЦ) у процесі пересування, підрахунку під час транспортування вантажу та обсягу зробленої послуги. Також така накладна - це документ, необхідний з метою списання та освоєння ТМЦ, підрахунку залишку на складах, у процесі використання та як бухгалтерський облік.

Сама ТТН - це головний документ для перевезення вантажів (зазвичай йдеться про документ за формою №1-ТН у числі додатка №7 до Правил №363. Така накладна підтверджує всі витрати на доставку, але не сам результат доставки та купівлі послуг або товару.

Якщо ж ТТН немає, то підприємець не позбавлений можливості проводити операції та оформлювати витрати у розмірі вартості проданого товару. Про такий стан справ свідчать результати розгляду таких випадків судовою владою. Ось що затверджується Верховним судом.

У результаті йдеться ось що:

  1. Правила № 363 лише окреслюють форму ТТН, регулюють права, обов'язки та відповідальність тих, хто має автотранспорт (перевізників), але ж вони не формують правил податкового обліку;
  2. ТТН щодо операцій з доставки - це документи первинного бухгалтерського обліку, вони підтверджують подробиці купівлі та продажу ТМЦ.

У податківців також зауважили, що якщо у підприємця немає ТТН, то до нього можуть виникнути претензії лише щодо витрат на транспортування.

Але й не треба нехтувати співробітниками податкової служби. Їх цікавила і хвилюватиме інформація, чи є ТТН у продавця у разі проведення торгових операцій. Для юридичних і ФОП також безпечніше, щоб транспортування їхньої продукції підкріплювалася ТТН, яка була оформлена у межах вищевикладених правил.

Документ для транспортування товарів від «Нової пошти»

Для тих, хто співпрацює з "Новою поштою" (далі НП), відомо про те, що в порядку ТТН у них діють експрес-накладні. І тут у Податковій службі є своя думка щодо цієї ситуації, коли без ТТН виникають складнощі з витратами на доставку продукції, що була реалізована. І клієнти НП мають бажання знати: а чи можуть на пошті видавати ТТН, а не експрес-накладну?

Тут важливо подивитися особливості договорів із НП. Насамперед той, хто замовляє послуги перед початком роботи з поштою, погоджується з їхніми умовами договору.

Наприклад, сайт ТОВ «Нова пошта» у розділі «Укласти договір» для бізнесу, для бази клієнтів з числа юридичних та ФОП вказується договір про надання послуг з транспортування товарів.

Він досить стандартний з урахуванням відмінностей серед клієнтури серед бізнесменів. Заснований на ст. 634 ЦКУ та у ньому зазначено, що за договором особливості надання послуг з одного боку зазначені у певних формах. А інша сторона може лише приєднатися до такого договору і не має права диктувати свої умови.

Переглядаємо договір НП та що там бачимо: у п.2.6 чітко зазначено, що для клієнтів-підприємців з числа юридичних та фізичних осіб послуги з транспортування укладаються шляхом експрес-накладної. А вже в ній говориться таке:

  1. тип послуги;
  2. дані того, хто пересилає;
  3. дані про те, кому доставляється;
  4. дані про чисельність вантажних місць;
  5. вага товару;
  6. оголошена вартість вантажу;
  7. виклад вмісту вантажу;
  8. дані того, хто оплачує послуги;
  9. форма розрахунку;
  10. терміни доставки вантажу;
  11. дані про додаткові послуги;
  12. вартість послуг.

Про складання інших документів на транспортування, за винятком експрес-накладної, публічний договір на транспортування вантажів для бізнесу даних не має.Потрібно також враховувати, що для фізичних осіб серед звичайних клієнтів НП має пару різновидів договорів: для транспортування відправлень і транспортування вантажів. І ще тип договору «на перевезення вантажів» є варіант оформлення ТТН.

З одного боку, ясно, що останнім ТТН не потрібно. А от мало хто в курсі, що можна зв'язатися з персональним менеджером і той може навіть для клієнтів із бізнес-сфери допомогти зробити операцію з транспортування не за допомогою експрес-накладної, а з урахуванням ТТН. Просто потрібно попросити про таку послугу. Ну, чи не докладати зусиль. А як поводитися бізнесу в такому випадку, якщо у них є перша накладна без другої? Радимо читати далі.

Чи є експрес-накладна заміною ТТН?

У процесі формування від НП експрес-накладної на транспортування продукції у підприємців постає питання: а якою є ймовірність, що така накладна абсолютно релевантно замінить ТТН?

Але це, на нашу думку, на жаль, не так. Вона не замінить ТТН і тут справа навіть не в тому, що накладні формуються за різними формами. Повертаємось до згаданого п.7 до Правил №363. Вони не суперечать тому, що можна формувати ТТН не в такій формі як у 7 додатку. Але головна відмінність у тому, які реквізити будуть у експрес-накладній. 

Самі Правила №363 розглядають зроблений у вільній формі документ на транспортування продукції як заміну ТТН. Але лише в тому випадку, якщо там знаходяться вказані у п.11.1 Правил №363 реквізити.

Що там має бути? Серед них зазначаються:

  1. Назва документа;
  2. Час, дата і де його склали;
  3. Дані (П.І.Б.) того, хто перевозить, замовляє, відправляє, отримує вантаж;
  4. Перечислення та чисельність посилки, її особливості, що дають можливість розуміти чітко, що їде всередині;
  5. Дані авто (від його марки, моделі, особливостей до номера), причепа або напівпричепа;
  6. Адреси місць, де посилка вантажиться і куди буде вивантажена;
  7. Посада, інформація та підписи відповідальних за посилку людей, включно та водієм чи експедитором.


У ТТН також повинні включатися параметри авто і причепа. Про це йдеться у ч. 3 ст. 48 Закону України "Про автомобільний транспорт" від 05.04.2001 № 2344-III (пор. 0113155600).

А от спробуємо порівняти список того, що необхідно мати в первісному документі, який має стати таким, щоб замінити ТТН, включати й реквізити, чого за фактом немає в експрес-накладній НП.Вона не містить усіх необхідних реквізитів, властивих ТТН, відповідно, немає сенсу говорити про їхню релевантність. Документ поштового перевізника не буде цілісно замінювати ТТХ.

Наслідки невідповідності документів

Що думають у податковій? Є проблема, яка полягає в тому, що Податкова служба взагалі не має бачення експрес-накладної НП як повноцінної ТТН. Їм навіть не ясно, чи було здійснено таку операцію. І тут починається найцікавіше, адже податківці вважають таку документацію на доставку помилковою. Їм не ясно, чому немає даних про назву товарів, чисельності, оскільки цього немає в експрес-накладних. Такі операції, на їхню думку, не зовсім здійсненні і тому чиновникам є за що причепитися.

Які можуть бути аргументи у підприємців?

На нашу думку, немає нічого законного у такій поведінці ДПСУ.

Ось що грає на захист клієнтів:

  1. НП має навіть дивитися убік вищевикладених Правил №363. Вони діють для транспортування масштабних, небезпечних, великовагових вантажів, а також таких, що підпадають під міжнародні перевезення. І це накладає додаткові зобов'язання. Існують вимоги від документів до певних правил для таких вантажів. І все це потрібно узгодити додатково з органами влади та службами. А НП – це пошта та на неї поширюються інші правила. І працюючи з цією структурою треба враховувати, що їхня експрес-накладна і не стовідсотково замінюватиме ТТН. А на поштові перевезення та відправлення такі правила взагалі не діють;
  2. Говорити про те, що експрес-накладна НП не замінить повністю ТТН - це не означає, що її не можна задіяти, щоб підтвердити транспортування продукції. По суті, вона несе таку ж інформацію та здійснює схожі функції. І тут у цьому згодна навіть судова влада. Суди припускають, що за експрес-накладною можна довести, що операцію з доставкою проданої продукції здійснили і вона була реальною.


Що каже суд?


Судова влада, як зазначалося вище, підтримує підприємців та їх клієнтів. У судах упевнені:

1) Якщо присутні певні документи, немає підстав заперечувати, посилаючись на їх особливості та оформлення, що такі операції не були проведені. І немає підстав для відмови платнику ПДВ у формуванні податкового кредиту за рахунок сум даного податку в ціні куплених товарів (послуг), у разі, коли інші дані говорять про зміни у структурі активів та зобов'язань, особистий капітал платника податку у зв'язку з його господарською діяльністю ( тут посилаємося на постанови судів від 14 березня 2024 року і від 25 серпня 2022 року).

2) Накладні НП - це документація зі відомостями про дійсно проведені операції про транспортування продукції, яка була відправлена ​​замовнику. Вони містять достатню кількість даних про ці процеси та відповідають вимогам щодо оформлення таких операцій, що встановлено ТОВ «Нова пошта». Тут слід врахувати судову ухвалу від 06 лютого 2024);

3) Сама модель експрес-накладних не розрахована на те, що про продукцію буде подано надто багато інформації. А в такому разі, претензії від ДПСУ щодо недостатності реквізитів у таких документах щодо назв та чисельності продукції не заважає провести такого роду операції та вважати їх такими, що відбулися (ухвала від 27 лютого 2024 року).

Є ще один момент у порівнянні з накладними. У документі від НП не складно вгадати рід товарів, що доставляється, та й найменування його також досить ясно можна простежити. Це стає зрозуміло з документації і є ще одним підтвердженням дійсності такої операції.

І суд, якому також все ясно, адже є вся необхідна інформація про сторони товарообігу, час, місце і так далі, не залишає жодного аргументу ДПСУ. Довести фіскалам, що операції не було – немає сенсу.

А ось та обставина, що в накладній не вказано повністю список товарів, що перевозяться, для врахування ПДВ це не відіграє особливої ​​ролі. Податкова накладна на постачання продукції формується за даними видаткової накладної, а не накладної від НП;

4) Якщо є експрес-накладна, які сформувала компанія-перевізник (НП), а ще й інші папери, що доводять факт транспортування (це можуть бути довіреності на отримання, видаткові накладні та інше), то сама об'єктивна реальність такої операції стає безапеляційно доведеною . І в плані подальшої роботи з контрагентами з постачання слід керуватися ще одними ухвалами суду (від 14 березня 2024 року, від 19 грудня 2023 року);
5) Інформаційна складова експрес-накладної від НП та ТТН практично ідентичні. Її формує замовник і в рамках п. 3.3.2 Публічного договору про надання послуг з організації перевезення повинен без помилок заповнити експрес-накладну на всі відправлення, а також розписатися та подати у такому вигляді експедитору (постанов. від 29 червня 2023 року);
А тут уже після перерахованої інформації треба додати, що в таких випадках довести ДПСУ про таку операцію продукції через НП з урахуванням зробленої експрес-накладної, але не ТТН, буде не так вже й складно. А ось уникнути судових розглядів все ж таки не так і просто. Хто має намір перевірити, наскільки це робочий метод доставки, мають заздалегідь обговорити з представниками пошти всі нюанси та попросити скласти ТТН.

Безпека бізнесу: заходи, рекомендації, цікава судова практика

Якщо відсутня ТТН, то ДПСУ матиме претензії до операції і має варіант, що доведеться доводити право на витрати з транспортування продукції.

З НП можна зараз бізнесу домовитися лише через формування експрес-накладної.

Така накладна не тотожна ТТН й у ній немає навіть деяких пунктів, які мають бути у документації, придатної заміни.

Оформлення транспортування через НП на основі експрес-накладної можливе у разі, якщо є вся доказова документація для проведення операції. Але і цей захід може не підстрахувати вас від судових витрат з метою доказу вашої правоти. А ось судова влада зараз на боці платників податків.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки