Перевірки з фінмоніторингу 2024 року: кого стосуються і як підготуватися

03 червня 2024 Стане у пригоді для: Підприємці

Перевірки з фінмоніторингу 2024 року: кого стосуються і як підготуватися

Роль фінансового моніторингу зросла у рази з початком широкомасштабної війни. З одного боку, банки повинні виконувати вимоги законодавства, щоб не отримувати «заходів впливу», з іншого – вибудувати внутрішні системи таким чином, щоб клієнти «не тікали куди очі дивляться» від вимог фінмона конкретного банку. Іноді це буває важко з очевидних причин: згадаємо 2022 рік, коли банки списки санкційних осіб мали вручну переносити до своїх систем за рішеннями РНБО.

Про серйозність питання фінмона говорить висновок двох банків із ринку з мотивуванням систематичного порушення прерогатив нормативки у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів.Перекази на карту, які не оподатковуються: найпоширеніші види доходів, які не підлягають оподаткуванню

За результатами минулого року штрафи за порушення законодавства у сфері валютного регулювання та фінмону становили близько 300 млн грн. А у березні цього року Національний банк уже застосував до двох банків нові заходи впливу (штрафи) через порушення у сфері фінмоніторингу.

Згідно з планом НБУ цього року, серед іншого, будуть виїзні перевірки щодо проведення фінансового моніторингу, відповідності вимогам валютного та санкційного законодавства у «ОТП Банку», «Банк Кредит Дніпро», «Банк Схід», страховій компанії «Надійна» та «Нова Пей». ». Цей план оформлений на підставі ризик-орієнтованого підходу.

Очевидно, що фінмоніторинг вважається найважливішим аспектом виконання банками.Якщо згадати активність Державної служби фінансового моніторингу України, яка приймає повідомлення про фінансові операції (порогові та підозрілі) та спрямовує відомості для правоохоронних органів, то зрозуміло, що рано чи пізно фінмон торкнеться кожного.

Що перевіряють?

Для юридичних процес финмона включає визначення та ідентифікацію наступних моментів: ідентифікацію та верифікацію компанії, визначення граничного бенефіціара, визначення мети та характеру майбутніх ділових відносин, визначення мети оформлення фіноперації, постійний моніторинг ділових відносин та фіноперацій, фір. відомості про нього, підтримання актуальності одержаної інформації.

Для фізичних осіб суб'єкти первинного фінмоніторингу знаходять: прізвище, ім'я та по батькові, дату народження, реквізити паспорта (документа, що засвідчує особу), номер рахунку, унікальний обліковий номер фінансової операції.

Це є загальні початкові пункти моніторингу. Далі у разі виявлення політично значимих осіб (ПЗО) чи зв'язків із росією чи перевищення фінансових лімітів починається зовсім інша історія.

Отже, у полі зору є порогові та підозрілі фінансові операції.

Порогові фіноперації - це питання формалізоване, сума має бути перерівняна або завищувати 400 тис. грн (стаття 20 Закону "Про запобігання відмиванню доходів"), а також має одну або більше наступних умов:

  • хоча б одна із сторін – учасників фіноперації має реєстрацію, місце проживання чи місцезнаходження у токсичних юрисдикціях (росія, Іран, Північна Корея);
  • фіноперація ПЗЛ, членів їхньої сім'ї та/або осіб, пов'язаних з ПЗО;
  • платіжні операції з перенаправлення грошових ресурсів за кордон (у тому числі до офшорних зон);
  • фіноперації з готівкою (внесення, переказ, отримання коштів);
  • фінансування електронного резидента (е-резидента).

Дроблення порогової суми, щоб уникнути контролю, не завжди може бути гарною ідеєю, адже інформація узагальнюється та аналізується банком.

Віднесення до підозрілих фіноперацій можна назвати більш комплексним та творчим процесом. І саме тим, де можуть виникати прикрі помилки. Відповідно до ст. 21 Закону: фіноперації або спроба їх оформлення незалежно від суми, на яку вони робляться, вважаються підозрілими, якщо суб'єкт первинного фінмоніторингу має підозру або має достатні передумови для підозри, що вони вважаються результатом злочинної діяльності або пов'язані або стосуються фінансування. тероризму чи фінансування поширення зброї масової поразки.Як визначити ліміт доходу ФОП при зміні групи оподаткування?

Найцікавіше, що з визначенні підозрілості суб'єкт первинного финмона повинен врахувати типологічні дослідження, і навіть рекомендації суб'єктів державного фінансового моніторингу. Сума угоди тут не враховується.

Нормативна база банкірів

Головні нормативні акти, якими керується банківська сфера та фінустанови, видано НБУ у 2023 році. Ця постанова НБУ No 26 від 16 березня 2023 року, яка, як випливає із назви, вимагає виявляти такі зв'язки у клієнтів, та Постанову No 65 від 11 травня 2023 р., у якій пояснюється порядок реалізації санкцій.

Зміни цієї ухвали набули чинності з 1 січня 2024 року (постанова НБУ No 188).

Ними, зокрема, визначено обов'язок для банків щокварталу, не пізніше 10-го робочого дня місяця, що настає за звітним кварталом, надсилати Нацбанку відомості про наявність чи відсутність у них клієнтів із зв'язками з росією.

Якщо такі клієнти виявлено, банки повинні направити деталізовані відомості про ці зв'язки. Раніше банки фіксували подібні дані та передавали на запит НБУ.

ПЗО також цього року відчують корективи – НБУ закономірно відреагував на поправки до Закону України № 3419-IX, згідно з якими статус ПЗО передбачається довічно.

Також при встановленні ділових відносин з ПЗО та їх обслуговуванні суб'єкти первинного фінмону повинні використовувати ризик-орієнтований підхід.

Постановою НБУ No 198 від 29 грудня 2023 року все ж таки встановлено певний «термін дії» статусу ПЗО: якщо з моменту припинення виконання ПЗО публічних функцій минуло понад 12 місяців і суб'єкт первинного фінмона переконається, що така особа більше не має ризику, властивого ПЗО, а також інші ризики, він не прийматиме щодо цієї особи, членів її сім'ї та осіб, пов'язаних з нею, певних заходів, передбачених Законом про запобігання відмиванню доходів.

Для прийняття такого рішення фінансова установа має провести аналіз фіноперацій ПЗО, членів його сім'ї та осіб, пов'язаних із ним, з дня завершення виконання публічних функцій.

Як підготуватися до перевірки фінмону

По-перше, завдяки різним офіційним базам даних можна перевірити інформацію про компанію чи фізичну особу про фінансовий моніторинг. Якщо вони вказані певні проблеми, потрібно, як мінімум, приділити цьому увагу разом із юристом і бухгалтером компанії.Чи є рахунки-фактури обов'язковими для ФОП на ЄП?

По-друге, важливо перевіряти своїх контрагентів щодо санкційних списків. Особливу увагу хочу звернути на так звану ретроспективну перевірку. Тобто у вас був звичайний контрагент умовних три роки тому, а тепер він неблагонадійний через продовження роботи на тимчасово окупованих територіях або його бенефіціар тепер у списках санкцій. Отже, можна подивитися на ваші ділові відносини під новим кутом.

По-третє, якщо вже є запит щодо уточнення інформації – надавайте її за попередньою консультацією власного юриста, який пояснить усі можливі наслідки чи їхню відсутність.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки