Поповнення рахунку особистими коштами, чи буде штраф, якщо покупець вимагає паперовий чек, а ПРРО створює електронні

07 березня 2021 Стане у пригоді для: Підприємці

Якщо фіскальний чек на програмному РРО не створений в електронній формі та не направлений споживачу зручним для нього способом, податківці можуть оштрафувати за це.

Поповнення рахунку особистими коштами, чи буде штраф, якщо покупець вимагає паперовий чек, а ПРРО створює електронні

СПД використовує ПРРО, а покупець вимагає паперовий чек

У податківців запитали, чи буде відповідальність за невидачу паперового чека покупцю, якщо СПД використовує програмний РРО.

Податківці відповіли, що якщо ПРРО фіскальні чеки створює в електронній формі й надсилає на номер телефону/email покупця, то розрахунковий документ вважається виданим (консультація в ЗІР, підкатегорія 109.24).

А от якщо фіскальний чек не створений в електронній формі та не направлений споживачу зручним для нього способом, за рішенням контролюючих органів застосовують штраф:

  • 10% вартості товару за перше порушення;
  • 50% вартості товару за повторне.

Тобто штраф буде за невидачу чеку.

ПРРО від податкової видає помилки: що робити

Якщо програмний РРО від податкової «ПРРО Каса» для (Windows/Android) при формуванні фіскального чека видає помилки «помилка в реєстрації чека» або «неможливо фіскалізувати чек», податківці рекомендують перевірити зв'язок із фіскальним сервером.

Із повідомленням про помилку приходить і розшифрування причини відмови, це може бути:

  1. Втрата зв'язку ПРРО з фіскальним сервером і відмова СПД перейти в режим офлайн;
  2. СПД, не закривши робочу зміну на одному з пристроїв, спробував працювати на іншому ПРРО, через що була порушена локальна нумерація документів.

Поганий зв'язок і робота РРО: що рекомендує ДПС

У податківців запитали, як бути з РРО, якщо в сільській місцевості є проблема передання даних у ДПС при нестабільному інтернеті.

Податківці порекомендували звернутися в центр сервісного обслуговування РРО для розв'язання питань щодо залучення інформаційного екваєра / мобільних операторів, регіональних провайдерів інтернет-послуг, щоб вирішити цю технічну проблему.

  1. Якщо є труднощі з переданням даних через ПРРО через відсутність зв'язку, потрібно використовувати номери, зарезервовані для розрахункових документів, і передати до ДПС, коли зв'язок буде відновлений.
  2. А якщо немає зв'язку з фіскальним сервером — звернутися до оператора мобільного зв'язку / провайдера інтернет-послуг.

ФОП на ЗС може поповнювати рахунок особистими коштами і не включати їх до доходу

Податківці нагадали, що у ФОП на загальній системі оподатковується чистий дохід (вся виручка мінус документально підтверджені витрати, пов'язані з госпдіяльністю).

А власні кошти, які ФОП зараховує на рахунок, не включаються до складу доходу й не відображаються в книзі.

До складу загального оподатковуваного доходу зараховується виручка, що надійшла у грошовій і натуральній формі:

  • безготівкові надходження на поточний рахунок, готівка, отримана безпосередньо ФОП чи його працівниками на місці проведення розрахунків (у т. ч. відсотки банку);
  • виручка в натуральній (негрошовій формі);
  • суми штрафів і пені, отримані від інших СПД за договорами ЦПХ за порушення умов договорів, та інші доходи, пов'язані з госпдіяльністю.

Що стосується ФОП-єдинників, у податкової є позиція — якщо гроші надходять на поточний рахунок підприємця 2600, ці кошти треба включати в дохід ФОП. Це не стосується тільки внесення готівкової виручки.

Як правильно поповнювати свій рахунок ФОП

Держстат запустив чат-бота в Telegram

Бот так і називається — «Пошук за ЕДРПОУ». За допомогою бота Держстату можна отримати інформацію про форми статистичної звітності, за якими СПД має звітувати.

Як знайти бота: в Telegram у полі пошуку ввести «Пошук за ЄДРПОУ» або @derzhstat_bot.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки