Послуги фізособам-нерезидентам на 2-й групі, місце ведення діяльності при ЗЕД

13 червня 2021 Стане у пригоді для: Підприємці

Фізосіб-нерезидентів не можна вважати населенням з метою надання освітніх послуг.

Послуги фізособам-нерезидентам на 2-й групі, місце ведення діяльності при ЗЕД

ФОП-працівники з ЄСВ не звітують

Податківці роз’яснили, що не потрібно заповнювати й подавати Додаток 1 з ЄСВ до декларації тим ФОП 1–3-ї груп ЄП, які є найманими працівниками за основним місцем роботи й за яких ЄСВ сплачує роботодавець у розмірі не менше мінімального страхового внеску за всі календарні місяці звітного періоду.

Коли платити ЄСВ і звітувати про сплату. Якщо роботодавець у звітному періоді нараховував і виплачував ЄСВ у розмірі менше мінімального страхового внеску (робота неповний місяць у зв'язку з прийняттям на роботу/звільненням у середині місяця), зовсім не нараховував і не платив (відпустка за свій рахунок протягом місяця), — за такі місяці ЄСВ не менше мінімального розміру треба сплатити й відобразити ці оплати в графі 2 розділу 9 Додатка 1.

ФОП 2-ї групи не можуть надавати послуги фізособам-нерезидентам

Податківці роз'яснили, чи можна вважати населенням нерезидентів з метою надання освітніх послуг.

Населення — це сукупність людей, які перебувають у межах даної держави та підлягають його юрисдикції. До складу населення входять громадяни даної держави, іноземні громадяни, які живуть у цій державі тривалий час, особи без громадянства та особи з подвійним і більше громадянством (пп. 2 п. 291.4 ПКУ).

Нагадаємо, що на 2-й групі надавати послуги, у тому числі побутові, можна тільки населенню та платникам ЄП, а якщо ФОП займається торгівлею, його покупцями можуть бути будь-які СПД, у тому числі й нерезиденти.

2-а група єдиного податку

Таким чином, податківці дійшли висновку, що на 2-й групі надавати послуги фізособам-нерезидентам не можна.

Джерело: ІПК ДПС у Харківській області від 20.04.2021 р. № 1620/ІПК/20-40-24-04-10.

Перевищено ліміт в 1 млн 320 тис. грн: коли застосовувати РРО/ПРРО

ДПС нагадала: якщо ФОП-єдинник перевищив обсяг доходу в 1 млн 320 тис. грн, то він зобов'язаний застосовувати РРО/ПРРО при здійсненні розрахунків готівкою починаючи з першого числа першого місяця кварталу, що настає після перевищення, і в наступних податкових періодах, поки зареєстрований СПД — платником ЄП. 

Скасування реєстрації РРО/ПРРО є правом підприємства, яке воно використовує самостійно. Якщо діяльність ФОП не передбачає обов'язковості застосування РРО, можливо скасувати його реєстрацію й працювати виключно з безготівковими розрахунками через переказ коштів з рахунку на рахунок, через установу банку або шляхом внесення готівки через касу банку, використання банківських терміналів самообслуговування (ПТКС, що належать банкам).

Місце ведення діяльності при ЗЕД

ДНС роз'яснила: якщо єдинник планує займатися ЗЕД, у заяві про застосування спрощеної системи в полі 6 «Місце провадження господарської діяльності» зазначається «Виконання робіт чи надання послуг за межами України (експорт)» або «Поставка товарів за межами території України (експорт)». Інші графи поля 6 заяви не заповнюються.

При зміні місця здійснення госпдіяльності платниками ЄП 1-ї та 2-ї груп треба подати заяву не пізніше 20-го числа місяця, що настає за місяцем, у якому відбулися такі зміни. А 3-ї групи — не пізніше останнього дня кварталу, у якому відбулися такі зміни.

ФОП — платник ЄП, який планує здійснювати зовнішньоекономічну діяльність, має у строки, встановлені ПКУ, подати заяву з позначкою «Внесення змін». 

Перенесення робочих днів через свята хочуть скасувати

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт № 4597, у якому пропонується заборонити перенесення вихідних і робочих днів через свята.

У КЗпП визначено 11 святкових і неробочих днів. Коли святковий чи неробочий день збігається з вихідним днем, то такий вихідний переноситься на наступний після святкового чи неробочого (ст. 67 КЗпП). Так, 20 червня Трійця, це неділя, вихідний буде перенесено на понеділок 21 червня.

Робота у вихідний: як платити

Часто перенесення робочих днів приводить до 6-денного робочого тижня, іноді навіть по два рази на місяць, що є порушенням законодавчих вимог до мінімального часу відпочинку працівника, який не може бути знижений. А також це знижує трудову мотивацію й негативно позначається на можливості людини адаптуватися до робочого дня, що настає після довгих вихідних.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки