Працівник може самостійно сплачувати страхові внески у відпустці без збереження заробітної плати

02 вересня 2024 Стане у пригоді для: Підприємці

Працівник може самостійно сплачувати страхові внески у відпустці без збереження заробітної плати

Статтею 25 Закону України «Про відпустки» від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР (далі — Закон № 504) передбачено декілька видів відпусток без збереження заробітної плати, які надаються працівникові в обов’язковому порядку.  Крім цього є дні відпочинку за власний рахунок, якими можна скористатися за угодою сторін трудового процесу. Перебуваючи у відпустці за власний рахунок, особа залишається працевлаштованою, проте за дні відпочинку вона не отримує заробітної плати. Так як відсутній дохід (на приклад, відпустка тривала 2 календарні місяці), то відповідно, за такого працівника не сплачуються страхові внески протягом двох місяців. Отже, два місяці не будуть зараховуватися до страхового стажу.Як грамотно звільнити працівника через завершення термінового трудового договору

Законодавство, відповідно до якого надаються дні відпочинку за власний рахунок, постійно доповнюється новими підставами. Відтак  збільшилися дні перебування у відпустці за власний рахунок або ж сторони трудового процесу мають право, на підставі статті 26 Закону № 504, у разі виникнення загрози збройної агресії проти України, надзвичайної ситуації техногенного, природного чи іншого характеру роботодавець на прохання працівника може надавати йому відпустку без збереження заробітної плати без обмеження строку. До речі, в 2023 році, Закон № 504 доповнено п. 20 ч. 1 ст.25, відповідно до якої надається відпустка без збереження заробітної плати, тривалістю до 60 к. дн.  Днями відпочинку можуть скористатися працівники, які приступили до роботи після звільнення з військової служби у зв’язку із закінченням особливого періоду або оголошенням демобілізації. До речі, такі дні відпочинку зараховуються до страхового стажу працівника.

Чому страховий стаж важливий?

Страховий стаж — період (строк), протягом якого особа підлягає соціальному страхуванню відповідно до видів соціального страхування (п.8 ч.1 ст. 1 Закону № 1105).

Страховий стаж впливає на розмір майбутнього пенсійного забезпечення, отримання права на призначення пенсії, отримання пенсійного забезпечення за віком, розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності тощо. 

Хто сплачує страховий внесок?

За працівника, який перебуває у належно оформлених трудових відносинах, роботодавець має сплачувати страхові внески.

Який розмір мінімального страхового внеску?

Розмір мінімального страхового внеску можна обчислити за місяць. Це 22 % від суми мінімальної заробітної плати в країні.

З 1 січня 2024 року мінімальна заробітна плата — це 7 000 грн. З 1 квітня поточного року сума збільшилася та дорівнює 8 000 грн. Отже, з січня по березень 2024 року роботодавець мав сплачувати 1 562 грн мінімального страхового внеску (7 100 грн х 22 %), а починаючи з квітня та до кінця року — 1 760 грн (8 000 грн х 22 %).Передача трудової книжки співробітнику: як це робити

Зважаючи на розвиток електронних послуг, будь-яка людина має можливість перевірити страховий стаж самостійно на офіційному вебпорталі Пенсійного фонду України. Необхідна інформація розміщена в особистому кабінеті працівника (застрахованої особи).

Що змінюється?

Перебуваючи у відпустці без збереження заробітної плати, роботодавець не сплачує за неї суми мінімального страхового внеску. Є вірогідність того, що місяць не буде зараховано до страхового стажу.

Для таких працівників Пенсійний фонд України пропонує самостійно сплатити добровільний страховий внесок з метою зарахування місяців до страхового стажу. Зробити це можна на вебпорталі електронних послуг ПФУ, використовуючи при цьому спеціально розроблений спрощений механізм.

Послуга вже працює, а тому працівники мають можливість нею скористатися. Передбачено, що платежі в сумі 1 760 грн працівник може сплачувати й за ті місяці, коли отримує заробітну плату. Таким чином додатковий внесок збільшує дохід особи, що автоматично впливає на розмір пенсійного забезпечення в сторону збільшення.

Нюанси переведення співробітника в іншу компаніюПеред входом до особистого кабінету ПФУ, працівник має пройти ідентифікацію за допомогою кваліфікованого електронного підпису, електронної системи ідентифікації чи використавши інший спосіб ідентифікації себе. Необхідно ознайомитися та підписати Договір про добровільну сплату страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування (Договір приєднання). Після заповнення на ознайомлення з договором, працівник може перейти до сплати внесків. Внески сплачуються на рахунок ПФУ, що відкритий в уповноваженому банку. Повернення коштів не передбачено Договором приєднання, хіба що сума помилково зарахована на рахунок ПФУ.

Таким чином працівники отримали право самостійно сплачувати добровільні страхові платежі. 

 Автор: Наталія Киріченко,

фахівець з питань трудового законодавства та кадрового діловодства

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки