Як грамотно звільнити працівника через завершення термінового трудового договору

26 серпня 2024 Стане у пригоді для: Підприємці

Як грамотно звільнити працівника через завершення термінового трудового договору

Зі співробітником було оформлено термінову трудову угоду. Як провести звільнення, якщо його закінчення трудової угоди підпадає на вихідний день, терміновик у цей день захворів чи перебуває у відпустці? Давайте роберемося.

Порядок закінчення термінової трудової угоди

Загальними правилами передбачено, що термінова трудова угода – це один із видів оформлення трудових відносин, який характеризується укладанням на певний термін. Він уже містить конкретну дату звільнення або прив'язку звільнення до заздалегідь узгодженої події.

Цю угоду слід оформляти у разі, коли неможливо передбачити безстрокові трудові відносини з урахуванням характеру роботи, умов її виконання чи інтересів співробітника, та інших випадках, обумовлених нормативкою (ст.23 КзпП).

Таким чином, термінова трудова угода покликана обмежувати трудові відносини зі співробітником певним періодом часу або рамками виконання роботи. При цьому чинна нормативка не містить обмежень щодо періоду, на який його можливо оформити.Передача трудової книжки співробітнику: як це робити

Важливо знати! Обсяг трудових право працівників, оформлених у компанії за терміновою трудовою угодою нічим не обмежений, і становить той самий обсяг, що й у співробітників з необмеженим терміном трудової угоди. Вони також підзвітні правилам внутрішнього трудового розпорядку, мають гарантії з оплати праці, щорічної відпустки, допомогу з тимчасової непрацездатності.

Однак підставою для завершення трудових відносин за подібними угодами є закінчення його строку, крім випадків, коли трудові відносини фактично пролонгуються і жодна із сторін не висуває вимог щодо його завершення (п.2 ст.36 КЗпП).

Важливо знати! Для припинення дії строкової трудової угоди через завершення її строку дії немає необхідності відбирати релевантну заяву від працівника або будь-яку іншу оформлену згоду працівника. Це пов'язано з тим, що співробітник вже дав свою згоду на припинення трудових відносин після закінчення терміну, в момент написання заяви про прийом на роботу за терміновою трудовою угодою або поставив підпис на такому договорі.

Під час проведення звільнення за терміновою трудовою угодою обов'язково слід видати відповідний наказ. З якої причини? Це пов'язано з тим, що якщо наказ буде відсутній і наступного за останнім днем ​​дії строкового трудового договору вийде на роботу, запрацюють положення ст.39-1 КЗпП.

І терміновий трудовий договір буде автоматично пролонгований на невизначений тимчасовий термін, а саме трансформуватиметься в безстроковий. Для уникнення такого розвитку подій роботодавцю слід попередити співробітника та дату завершення з ним трудових відносин. Для цього потрібно видати релевантний наказ про звільнення та ознайомити з ним працівника під підпис.Електронні трудові книжки: звільняємо працівника

У змісті наказу слід прописати дату звільнення, визначену строком дії трудової угоди. Загальну процедуру проведення звільнення передбачено ст.47 КЗпП.Роботодавець зобов'язаний на дату звільнення видати колишньому співробітнику наказ про звільнення та письмове повідомлення про нараховані та виплачені суми на дату закінчення трудових відносин, а також провести на дату звільнення остаточний розрахунок у порядку ст. 116 КЗпП.

Нагадуємо, що у трудовій книжці слід внести релевантний запис про звільнення (за її наявності або на вимогу).

Вся ця процедура стосується звільнення при завершенні термінової трудової угоди за п.2 ст.36 КЗпП.

Відпустка з наступним звільненням

Загалом у разі звільнення співробітника за його бажанням має бути надано невикористану відпустку, а далі звільнення. Датою звільнення у такому разі буде останній день відпустки. А що буде із терміновиком?

Строковнику надано аналогічне право, передбачене у ч.2 ст.3 Закону про відпустки.

При звільненні через завершення терміну дії трудової угоди, співробітнику за його бажанням може бути надано невідгульну відпустку. Причому навіть у разі, коли час відпустки торкається терміну трудової угоди, перевищуючи її. У такому разі датою звільнення стане останній день відпустки.

І тут постає питання, чи не трансформується термінова трудова угода в безстрокову за такого розкладу подій. Усі ми знаємо норму ст.39-1 КЗпП, яка обумовлює подібне перетворення у разі, якщо трудові відносини фактично продовжуються і жодна зі сторін не проти. Як правильно звільнити працівника

В даному випадку немає причин для занепокоєння, оскільки спрацьовує автоматична пролонгація термінової трудової угоди на час відпустки, яка також обмежена крайнім днем ​​відпустки, - що прямо прописано у ч.2 ст.3 Закону про відпустки.

А саме виключно до завершення відпустки і днем ​​пізніше.

І лише якщо співробітник продовжить працювати після завершення відпустки, то відбудеться трансформація термінового договору в безстроковий. Отже, і звільнення за п.2 ст.36 КЗпП стане незаконним.

На дату звільнення підпадає лікарняний

Іноді відбуваються ситуації, коли на дату звільнення за терміновою угодою підпадає на лікарняний.Чи можливе звільнення в період хвороби?

Так, це можливо і необхідно, якщо не хоче трансформувати термінову рудову угоду на безстрокову. Пояснення нижче.

На звільнення працівників під час тимчасової непрацездатності зафіксовано заборону у ч.3 ст.40 КЗпП. Так зазначено, що заборонено звільнення у такому разі на підставах, зазначених у ст.40,41 КЗпП.

Однак завершення дії термінової трудової угоди за умовами, в ній визначеними. Не має відношення до звільнення з ініціативи роботодавця. А саме в нормативці немає заборон на звільнення у період лікарняного через завершення терміну трудового договору.

Таким чином, якщо період хвороби продовжено на останній день дії трудової угоди, звільнити можна цього дня.

Що буде із проплатою непрацездатності?

Правовий статус працівників, які працюють за строковими трудовими договорами, не відрізняється від працівників, які працюють за безстроковими трудовими угодами.Трудові зміни 2024 року: останні новації КЗпП

Право отримання допомоги з тимчасової непрацездатності з'являється в працівників через настання страхового випадку під час роботи (ч.1 ст.12 Закону No1105).

Таким чином, незалежно від виду трудової угоди, працівник при настанні страхового випадку на роботі має право на допомогу з тимчасової непрацездатності.

Також трапляються випадки вагітності співробітниці на дату звільнення за терміновою трудовою угодою. Таких жінок можна звільнити за умови обов'язкового подальшого працевлаштування (ст.184 КЗпП).На подібний період зберігається середня ЗП, проте не більше 3 місяців з моменту завершення термінової трудової угоди

Звільнення у вихідний день: як правильно вчинити?

Закон не забороняє звільняти працівника у вихідний день, чи то субота чи неділя, навіть за п'ятиденного робочого тижня. Проте, роботодавець зобов'язаний провести повну процедуру звільнення цього дня (див. лист Мінсоцполітики від 05.01.2018 № 9/0/22-18/134), включаючи:

  1. Остаточний розрахунок: виплата всіх належних грошей працівникові.
  2. Видача документів: копія наказу про звільнення, трудова книжка із записом про звільнення (за наявності).
  3. Проблема: У вихідні бухгалтери, кадровики та керівники, як правило, не працюють.
  4. Рішення: Закон дає змогу роботодавцю провести процедуру звільнення в останній робочий день перед вихідним днем. Приклад: Якщо останній день дії строкового трудового договору припадає на неділю п'ятиденний робочий тиждень, роботодавець може виконати всі дії зі звільнення в п'ятницю (останній робочий день).
  5. Важливо: Незважаючи на те, що процедуру звільнення проведено у п'ятницю, днем ​​звільнення відповідно до законодавства все одно буде неділя (останній день, зазначений у строковому трудовому договорі, ч. 2 ст. 2411 КЗпП).

Мобілізація та терміновий трудовий договір

Ситуація, коли мобілізованого працівника, який має терміновий трудовий договір, слід звільняти після закінчення його терміну, викликає питання. З одного боку, термін договору означає заздалегідь обумовлену дату звільнення незалежно від ініціативи роботодавця. З іншого боку, закон гарантує збереження трудової функції та посади за мобілізованими співробітниками. Проблема: Як поєднати ці дві норми закону? 

Думки розділилися: 

  • Мінекономіки: Вважає, що звільнення можливе, оскільки місце роботи та посада за мобілізованим працівником зберігаються, і закінчення терміну договору не є ініціативою роботодавця.
  • Держпраця: Не виразило чіткої позиції, але наголошує на гарантіях для мобілізованих, які поширюються на всіх працівників, незалежно від виду договору. 
    Ситуація є неоднозначною: 
  • Терміновий договір: Означає заздалегідь визначену дату звільнення, незалежно від волі сторін. 
    Гарантії мобілізованим: Включають збереження місця роботи та посади. У результаті немає однозначної відповіді: 
  • Мінекономіки допускає звільнення, спираючись на закінчення строку договору.
  • Держпраця не висловила однозначної думки, але наголошує на гарантіях для мобілізованих.
    Держпраці вважає, що мобілізованим працівникам, незалежно від типу трудової угоди (термінової або безстрокової), має бути збережено місце роботи та посаду на час служби. Ця позиція поділяється судами, які вважають, що звільнення мобілізованого після закінчення терміну договору має відбуватися тільки після завершення служби або особливого періоду. 

Гарантії мобілізованих: Переважують звільнення після закінчення строку договору згідно зі ст. 119 КЗпП

  • Звільнення після служби: Роботодавець зобов'язаний зберегти місце та посаду до завершення служби або в особливий період. 
    Трансформація договору: Терміновий договір не стає безстроковим, якщо роботодавець звільняє працівника у день демобілізації. Підстава для звільнення: п. 2 ст. 36 КЗпП
  • Захист роботодавця: Щоб уникнути перетворення термінового договору на безстроковий (ст.391 КЗпП), роботодавцю потрібно попередити мобілізованого співробітника, що після закінчення строку договору він до роботи не допускається і повинен з'явитися на підприємство після служби для отримання документів. 

Як діяти роботодавцю: 

  1. Зберігати місце роботи та посаду за мобілізованим працівником до завершення його служби чи особливого періоду.
  2. Звільнити працівника у день демобілізації за п. 2 ст. 36 КЗпП.
  3. Попередити працівника про неможливість продовження роботи після завершення строку угоди, щоб уникнути автоматичної трансформації договору у безстроковий.

Важливо: Незважаючи на позицію Держпраці та судів, ситуація з мобілізованими та терміновими договорами все ще неоднозначна та потребує уточнень.

Висновок

У цьому матеріалі детально розглядаються нюанси припинення трудових відносин за терміновою угодою. Можливі різні нюанси, звільнення у період відпустки, лікарняної, вихідної, мобілізації. Важливо дотримуватися правильно всіх нюансів при звільненні, щоб уникнути трансформації в безстрокову трудову угоду і дотримуватися духу закону.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки