Про проведення звірки з контролюючим органом

26 квітня 2024 Стане у пригоді для: Підприємці

Про проведення звірки з контролюючим органом

Як будемо працювати та відпочивати у травні 2024 року.

У травні 2024 року українці відзначають наступні свята:

  • 1 травня – День праці;
  • 5 травня – Великдень у християн східного обряду;
  • 8 травня – День пам’яті перемоги над нацизмом.

Але в Україні продовжено воєнний стан до 14 травня 2024 року і через Закон України №2136-9 від 15.03.22. із змінами «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» додаткових вихідних у травні не буде. Але ж деякі роботодавці можуть за бажанням їх робити.

Закон України №2136-9

Про проведення звірки з контролюючим органом. 

Головне управління ДПС у Вінницькій області нагадує, що відповідно до пп. 266.7.3  п.266.7 ст. 266 ПКУ, платники податку мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за своєю податковою адресою для проведення звірки даних щодо:Etsy – основні аспекти роботи з платформою та оподаткування отриманих доходів

  • об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку; 
  • розміру загальної площі об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку;
  • права на користування пільгою із сплати податку; 
  • розміру ставки податку;
  • нарахованої суми податку.

Платник може переглянути інформацію, що збирається, використовується та формується ДПС в приватній частині е-кабінету. У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема документів на право власності, контролюючий орган проводить перерахунок сум податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним). 

Податковий кодекс України

Закон про мобілізацію опубліковано.

Нагадаємо, що 16 квітня 2024 року Президент В. Зеленський підписав Закон України №3633-9 від 11.04.24. « Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» (Законопроект №10449 від 30.01.24.). 17 квітня Закон було опубліковано в газеті « Голос України». Він набуде чинності через місяць з наступного дня, за днем його опублікування, з 18 травня 2024 року. У новому Законі, як ми раніше вже повідомляли, удосконалено процедури проведення заходів мобілізації, військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, їх соціального захисту, інші окремі питання щодо проходження військової служби.  Про це повідомляє і «РБК-Україна». Які ще норми передбачає Закон №3633-9:

  • Замість строкової служби буде введено базову військову службу терміном 5 місяців у мирний час та 3 місяці у воєнний час. Українці віком до 24 років зможуть обирати рік та період проходження базової служби.
  • Також буде запроваджено базову загальновійськову підготовку. З 2025 року вона стане елементом навчання у навчальних закладах.
  • Громадянам свої дані можна буде оновити онлайн в особистому е-кабінеті або у ЦНАП. Ті громадяни, які перебувають на військовому обліку, зможуть добровільно створити особистий е-кабінет призовника, військовозобов'язаного чи резервіста.
  • Щодо консульських послуг за кордоном, потрібно буде протягом 60 днів оновити персональні дані в ТЦК. При цьому зробити це можна буде дистанційно електронною поштою, телефоном або через е-кабінет.
  • Під час перевірки документів уповноважений представник ТЦК або поліцейський здійснюватиме фото- та відеофіксацію процесу пред'явлення та перевірки документів із застосуванням технічних приладів та засобів фото- та відеофіксації.

Докладніше:

Закон України №3633-9

Формування Плану-графіка проведення документальних перевірок.

Головне управління ДПС у Вінницькій області нагадує, що з 01.12.23. набрав чинності Закон України №3453-9 від 09.11.23. «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо скасування мораторію на проведення податкових перевірок», яким уточнено та розширено перелік платників податків, які можуть бути включені до Плану-графіка проведення документальних перевірок. Тобто, на період з 1 грудня 2023 року по 31 грудня 2024 року включно до Плану-графіка можуть бути включені:Чи будуть штрафи за виправлення помилок у податкових накладних?

1) платники податків, які здійснюють/здійснювали діяльність у сфері виробництва та/або реалізації підакцизної продукції;

2) платники податків, які здійснюють/здійснювали діяльність у сфері організації та проведення азартних ігор в Україні (гральний бізнес);

3) платники податків, які надають/надавали фінансові, платіжні послуги;

4) нерезиденти, які здійснюють/здійснювали в Україні діяльність через відокремлені підрозділи, у тому числі постійні представництва, та/або відокремлені підрозділи, у тому числі постійні представництва нерезидента, які відповідають хоча б одному з таких критеріїв:

  • рівень зростання податку на прибуток на 50 і більше % менший, ніж рівень зростання доходів платника податків;
  • декларування нарахованої заробітної плати за відсутності декларування об’єкта оподаткування податком на прибуток або декларування доходу, звільненого від оподаткування відповідно до міжнародного договору України;

5) інші платники податків, які на основі показників, сформованих за підсумками 2021 календарного року, відповідають одному з таких критеріїв:

  • рівень сплати податку на прибуток на 50 і більше % менший, ніж рівень сплати податку у відповідній галузі. Цей критерій не поширюється на платників ЄП;
  • рівень сплати ПДВ на 50 і більше % менший, ніж рівень сплати податку у відповідній галузі. Цей критерій не поширюється на платників податків, у яких операції з вивезення товарів за межі митної території України становлять 25 і більше % загального обсягу постачання та одночасно рівень сплати податку на прибуток становить не менше 50 % рівня сплати податку на прибуток у відповідній галузі;
  • дебіторська заборгованість перевищує кредиторську заборгованість більше ніж у два рази;
  • загальна сума витрат, відображених у податковій декларації про майновий стан і доходи, становить 75 або більше % суми загального річного доходу, за умови, що сума загального річного доходу, становить 10 млн грн і більше;
  • нарахування та/або виплата податковим агентом - юридичною особою доходів у вигляді заробітної плати в розмірі менше середньої заробітної плати у відповідній галузі у відповідному регіоні за основним місцем обліку в територіальному органі центрального органу виконавчої влади.

Закон України №3453-9

На прифронтових територіях місцева влада може звільняти підприємства від місцевих податків.

Через постійні обстріли на прифронтових територіях часто пошкоджується майно підприємств, які є платниками місцевих податків. Тому 12 квітня 2024 року Уряд ухвалив Постановою КМУ №425 «Про внесення змін до Порядку та умов надання у 2024 році додаткової дотації з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення повноважень органів місцевого самоврядування на деокупованих, тимчасово окупованих та інших територіях України, що зазнали негативного впливу у зв’язку з повномасштабною збройною агресією Російської Федерації» зміни до Порядку, що визначає механізм надання додаткових дотацій з державного бюджету місцевим бюджетам.  Тепер місцева влада зможе звільняти у 2024 році бізнес від податку за землю, податку на нерухоме майно, єдиного податку, а Уряд компенсуватиме місцевим бюджетам недоотримані кошти із державного бюджету. Йдеться про території, на яких ведуться (велися) бойові дії, згідно з Переліком, затвердженим Наказом Мінреінтеграції. Таке рішення необхідне, зокрема, для бізнесу Харківщини, яка зазнає значної шкоди через  обстріли РФ.  

Постанова КМУ №425

Питання платників податків щодо звітності в режимі Дія Сіті Частина 2: Інформаційний лист №4/2024.

Інформаційний лист № 4/2024 присвячено окремим запитанням, що виникають у процесі застосування платниками податків режиму Дія Сіті, особливостям оподаткування, подання та заповнення звітності, Додатку Дія до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств тощо.  У листі ви дізнаєтеся відповіді на питання щодо:

  • порядку оподаткування окремих операцій резидентів Дія Сіті податком на прибуток підприємств та ПДВ;
  •  порядку оподаткування ПДФО операцій резидентів Дія Сіті на особливих умовах.  

Ознайомитися з інформаційним листом можна тут

Докладніше:

Взяти до уваги небанківських надавачів платіжних послуг, емітентів електронних грошей!

Державна податкова служба України повідомляє, що у зв’язку із набранням чинності з 16.03.2024  Законом України №3603-9 від 23.02.24. «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо вдосконалення онлайн-комунікації з платниками податків та уточнення окремих положень законодавства», яким внесено зміни до пп. 69.32 підрозділу 10 розділу 20 «Перехідні положення» ПКУ, встановлено термін (01.08.2024) для подання повідомлень небанківськими надавачами платіжних послуг/емітентами електронних грошей про відкриття щодо рахунків/електронних гаманців, не закритих на день набрання чинності Законом України (№2888-9 від 12.01.23.) «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо платіжних послуг» (01.04.23.). Небанківські надавачі платіжних послуг/емітенти електронних грошей, які у період до 01.04.23. відкривали рахунки/електронні гаманці платникам податків, визначеним п.69.1 ст. 69 ПКУ, у термін до 01.08.24. мають повідомити контролюючі органи про відкриті до 01.04.23. і не закриті на цю дату рахунки/електронні гаманці у порядку та за формою, встановленими Порядком подання повідомлень про відкриття/закриття рахунків/електронних гаманців платників податків у банках, інших фінансових установах до контролюючих органів, затвердженим Наказом Мінфіну України №721 від 18.08.15. із змінами « Про затвердження Порядку подання повідомлень про відкриття та закриття рахунків платників податків у банках та інших фінансових установах до контролюючих органів». Після 01.08.24.  здійснення видаткових операцій за рахунком/електронним гаманцем, відкритим до 01.04.23., дозволяється за умови отримання повідомлення контролюючого органу про взяття рахунку/електронного гаманця на облік.Зарплата працівника ФОП у 2024: терміни виплати, оподаткування, платіжні документи

Закон України №2888-9

Наказ Мінфіну №721

Податковий кодекс України

У МВС оновили калькулятор орієнтовної вартості реєстрації транспортних засобів.

Громадянам, які хочуть знати на яку суму необхідно розраховувати під час продажу чи купівлі транспортного засобу при отриманні послуги в сервісному центрі МВС, презентували оновлений «Калькулятор орієнтовної вартості реєстрації транспортних засобів». Онлайн-сервіс розміщено на сайті Головного сервісного центру МВС. Сервіс онлайн-розрахунку вартості враховує:

  • адміністративну послугу;
  • платний чи безкоштовний номерний знак;
  • яким буде податок від другого продажу транспортного засобу;
  • яка сума пенсійного збору при першій реєстрації легкового авто.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки