Etsy – основні аспекти роботи з платформою та оподаткування отриманих доходів

16 квітня 2024

Etsy є популярною міжнародною платформою, на якій здійснюють продаж товарів ручної роботи, вінтажних виробів, лімітованих товарів.

Etsy – основні аспекти роботи з платформою та оподаткування отриманих доходів

Для тих, хто створює handmade або може запропонувати оригінальні та унікальні вироби, Etsy є перспективним сервісом для розвитку власного бізнесу.

Що потрібно знати про Etsy підприємцям-початківцям та які особливості роботи з платформою, розберемось далі.

Чи обов’язково реєструвати ФОП для роботи на Etsy?

Для того, що почати продавати свої вироби на Etsy, не обов’язково мати статус ФОПФізична особа — підприємець.

Платформа дозволяє реалізовувати товари фізичним особам. Тому створити власний інтернет-магазин на Etsy та викласти дозволену сервісом мінімальну кількість товарів може кожен бажаючий. Цього достатньо для того, щоб протестувати платформу та вирішити, підходить вона для ведення бізнесу, чи ні. Далі сервіс бере певний відсоток за кожний реалізований товар.

Проте варто мати на увазі, що дохід фізосіб оподатковується на загальних підставах. До 1 травня 2024 року необхідно подати декларацію про отриманий дохід за минулий рік, а до 1 серпня – сплатити податки:

  • 18% ПДФОПодаток на доходи фізичних осіб;
  • 1,5% військового збору.

Оподаткування ФОП на єдиному податку передбачає менше податкове навантаження. Тому за умови успішної підприємницької діяльності продавцю значно вигідніше зареєструватися як ФОП та сплачувати ЄПЄдиний податок, ніж декларувати свій дохід як фізособа.

Чи бачить податкова отриманий дохід на Etsy?

Оплата за продані через Etsy товари надходить на платіжний сервіс, який обрав продавець при реєстрації. Найбільш популярними є Payoneer, PayPal.

На підставі багатосторонньої угоди CRS, що передбачає автоматичний обмін інформацією про стан рахунків резидентів країн-учасниць, ДПСДержавна податкова служба щороку отримуватиме інформацію про доходи резидентів України на закордонні рахунки.

З липня 2023 року банківські установи здійснюють підготовку інформації про дохід українських клієнтів, який перевищує 250 тис доларів. Перший обмін в рамках угоди CRS відбудеться осінню 2024 року.

В 2025 році під обмін підпадає інформація по всіх рахунках резидентів України, відкритих в іноземних банках чи платіжних системах, таких як Payoneer, Wise, Revolut чи будь-яких інших.

Що стосується сервісу PayPal, то він зареєстрований в США, а дана країна не є учасником угоди CRS. Проте на запит ДПС на підставі нормативів FATCA, США нададуть інформацію про стан рахунків резидентів України.

Відповідно, податківці, звіривши суми отриманого доходу та сплаченого податку, можуть легко виявити незадекларований дохід.

Отримання доходу ФОП у валюті

Підприємці 2 групи ФОП мають право здійснювати зовнішньоекономічну діяльність та отримувати дохід у валюті за продані товари.

ФОП 3 групи можуть отримувати дохід як за реалізацію товарів, так і за надання послуг.

Відповідно, кошти у валюті мають бути задекларовані у визначені терміни в гривневому еквіваленті.

Визначення доходу ФОП, отриманого в валюті

При визначенні доходу, який підприємець отримує в іноземній валюті, варто дотримуватися наступних правил.

  1. Фіксувати отримання доходу тією датою, коли кошти у валюті надійшли на рахунок.
  2. Сума доходу конвертується в гривні по курсу НБУНаціональний банк України на дату отримання валюти.
  3. Дохід у гривнях вказується в книзі обліку доходів.

Потрібно мати на увазі, що декларуванню підлягає вся сума доходу, отриманого на рахунок, без виключення банківських комісій та комісій онлайн-платформ.

Реалізація цифрових товарів на Etsy

Крім оригінальних речей, handmade-виробів, вінтажу, матеріалів для творчості та послуг з виготовлення виробів під замовлення, користувачі Etsy можуть здійснювати продаж цифрових товарів.

До цієї групи товарів відносяться:

  • музичний трек;
  • файл з певною інформацією;
  • фото;
  • зображення тощо.

Варто мати на увазі, що продаж цифрового контенту прирівнюється до надання послуг, відповідно, такий формат роботи дозволений лише «єдинникам» 3 групи.

Який КВЕД обрати?

Окремого КВЕДКласифікація видів економічної діяльності, який визначає зовнішньоекономічну діяльність ФОП, немає.

При виборі КВЕД для продажу товару чи надання послуг через онлайн-ресурси потрібно відштовхуватися від виду діяльності підприємства.

Наприклад, ФОП 2 групи, які збираються здійснювати торгівлю через онлайн-сервіси, в більшості випадків потрібно зареєструвати наступні КВЕД:

  • 63.12 - визначається діяльність на різних веб-порталах;
  • 46.19 – торгівля товарами широкого асортименту;
  • 47.91 – при продажі товарів через поштові служби;
  • КВЕД, який визначає конкретний вид товару.

Що стосується ФОП 3 групи, то алгоритм вибору КВЕД аналогічний. Проте підприємець може ще зареєструвати види діяльності, пов’язані з наданням послуг.

Узагальненим КВЕД, який можна зареєструвати для роботи на Etsy, є 63.99 – надання інформаційних послуг. При цьому потрібно додати КВЕД, який конкретизує, які саме послуги надає ФОП.

Визначення податкового резидентства при перебуванні підприємця тривалий час в іншій країні

ФОП, які тривалий час проживають за межами України, повинні мати на увазі, що за визначеними законодавством ознаками вони можуть бути визнані податковими резидентами країни, в якій вони перебувають.

Це означає, що вони повинні будуть сплачувати податки за отриманій дохід та звітуватися до податкового органу країни проживання.

Між Україною за 73 країнами підписані конвенції про уникнення подвійного оподаткування, якими визначається податкове резидентство особи, відштовхуючись від терміну проживання в країні та центру її життєвих інтересів (особистих та економічних).

Тому, при постійному проживанні за кордоном підприємцю важливо проконсультуватися щодо оподаткування отриманих ним доходів в місцевому податковому органі.

Підводячи підсумки, зазначимо, Etsy – це зручний ресурс для продажу товарів, які вирізняються оригінальністю та унікальністю. До того ж, дана платформа орієнтована на західний ринок, відповідно підприємці можуть продавати свої вироби за значно вищими цінами, ніж в Україні.

Проте при роботі з Etsy потрібно дотримуватися законодавства щодо оподаткування доходів, незалежно від того, працює продавець як ФОП, чи як фізособа.

Діяльність ФОП: продажі через маркетплейс, договір комісії, робота з готівкою та ведення первинної документації

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки